DL: Unikaten nakit - Ob iskanju idej ni časa za službo

19.10.2014 | 11:40

V mnoštvu Teodorinih izdelkov lahko vsaka ljubiteljica unikatnega, ročno izdelanega nakita najde nekaj zase. (Foto: M. L.-S.)

V mnoštvu Teodorinih izdelkov lahko vsaka ljubiteljica unikatnega, ročno izdelanega nakita najde nekaj zase. (Foto: M. L.-S.)

Absolventka predšolske vzgoje Teodora Hekič iz Predstrug v občini Dobrepolje dela, kar jo veseli. Mnogi bi ob tem utegnili pomisliti, da je to delo z otroki. Vendar pa, čeprav je nedvomno tudi to res, saj si je delo z najmlajšimi izbrala za svoj poklic, pa ko reče, da dela, kar jo veseli, Teodora ne misli na otroke, ampak na svoj nakit - raznovrstne ogrlice, zapestnice, uhane, prstane, sponke, trakove za lase, tiare ...

Teodora že dve leti dela kot študentka v enem od ljubljanskih vrtcev, delo z otroki pa jo, kot pravi, vedno znova navdaja z novimi idejami. Z izdelavo unikatnega ročno izdelanega nakita se je začela ukvarjati pred štirimi leti, več kot leto pa je že sedaj, odkar svoj nakit, za k aterega pravi, da je primeren za ženske vseh starosti in tudi za otroke, prodaja pod imenom Pikiriki Lepe stvari. Svoje izdelke iz volne, bombaža, blaga, lesa, papirja in kovine, ki jih oblikuje z različni tehnikami, od servetne, slikanja, kaširanja, kvačkanja in šivanja do polstenja, je do sedaj ponujala na različnih sejmih v domači in sosednji velikolaški občini, od letošnjega poletja naprej pa bodo na voljo tudi Ljubljančanom. K temu, da bo poskusila tudi s prodajo na sejmih v Ljubljani, jo spodbujajo tisti, kot pravi, ki znajo ceniti ročno delo in ki jo, kadar jo vidijo, sprašujejo, ali ima kaj novega. In Teodora, ki se že od malih nog ukvarja z umetnostjo in ki danes tudi slika z akrilnimi in oljnimi barvami, se trudi, da tudi vedno ima kaj novega. Idej za raznovrsten nakit, za katerega dobi navdih v barvah, naravi, predvsem pa v pikicah, kot pravi, ji namreč ne manjka. »Če hočeš ves čas imeti kaj novega, je premalo časa, da bi imel resno službo,« pa pravi o času, ki ji ob tem, da dela v vrtcu, primanjkuje, da bi lahko vse, kar si zamisli, tudi naredila.

Teodora je začela nakit nositi že kot otrok in nanj prisega še danes. Prav tej svoji ljubezni do drobnih dodatkov, ki ženske še polepšajo, pa se ima tudi zahvaliti, da je sploh začela izdelovati prav nakit. Z njim je do sedaj razveselila že mnoge prijateljice in sodelavke, pa tudi marsikatero obiskovalko na sejmih, na katerih je bila s stojnico prisotna tudi Teodora.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista, 24. julija 2014

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava