DL: Odlični v šoli, zlati na maturi

18.10.2014 | 14:10

Katarina Butala

Katarina Butala

Kaja Vraničar

Kaja Vraničar

Florijan Jalševac

Florijan Jalševac

Na dveh belokranjskih srednjih šolah na spomladanskem roku mature trije zlati maturanti: Florijan Jalševac, Kaja Vraničar in Katarina Butala.

Na Srednji šoli Črnomelj je v spomladanskem roku prvič opravljalo poklicno maturo 9 dijakov v programu ekonomski tehnik in prav toliko v programu strojni tehnik, splošno maturo pa 47 gimnazijcev. Zlata maturanta sta postala gimnazijca Kaja Vraničar iz Čuril pri Metliki in Florijan Jalševac iz Črnomlja. V Šolskem centru Novo mesto-Srednji šoli Metlika pa je od 30 dijakov na poklicni maturi postala zlata maturantka Katarina Butala iz Doblič.

Prav vsi zlati maturanti so bili odličnjaki vsa leta osnovnošolskega in srednješolskega šolanja, prejemali pa so Zoisovo štipendijo za nadarjene. Kot je povedal Florijan Jalševac, ki je na maturi dosegel 30 od 34 možnih točk, je bil kljub temu presenečen nad uspehom. Je pa pohvalil, da so v šoli naredili veliko vaj in so jih dobro pripravili na maturo. »Odločil sem se za študij farmacije, za kar potrebujem kar veliko točk, a mi po uspehu na maturi ni treba več trepetati, ali bom sprejet. V današnjih časih je pri izbiri študija treba gledati tudi na možnosti za zaposlitev in ne le na to, kaj človeka veseli. In menim, da je v farmaciji prihodnost. Tudi večina sošolcev je pri izbiri študija imela pred očmi prihodnjo zaposlitev, res pa je, da te mora snov, ki jo nameravaš študirati, tudi veseliti. In jaz imam rad kemijo,« je dejal Florijan, ki pa še ne ve, kako bo, ko bo doštudiral, in ali se bo vrnil v Belo krajino.

Tudi Kaja Vraničar, ki je imela enak uspeh kot Florijan, ni pričakovala toliko točk. Pri nekaterih predmetih je imela dober občutek, pri drugih pa ni vedela, kaj lahko pričakuje. Odločila se je za študij medicine in meni, da bodo točke, ki jih je zbrala, zadostovale. Pri odločitvi za nadaljnje šolanje pa je bilo na prvem mestu veselje do določenega študija. In pravi, da jo medicina veseli. Če pa ne bi bila sprejeta, bi študirala biologijo. Po zaključenem študiju pa bi se, če bo le mogoče, rada vrnila v Belo krajino.

Katarina Butala je od 23 možnih točk na maturi izgubila le eno. Poleg mature v programu predšolske vzgoje je v Srednji šoli Črnomelj opravljala še peti predmet, v enem letu pa je morala osvojiti dvoletno snov. »Na predavanja nisem mogla hoditi, ker sem imela pouk v Metliki, zato sem snov predelala kar sama in nisem imela občutka, kako dobro sem jo osvojila. Zato sem bila toliko bolj presenečena nad uspehom,« je bila zadovoljna Katarina, ki se je odločila za študij filozofije in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaveda se, da je dandanes s takšno izobrazbo težko dobiti zaposlitev, a jo tovrstni študij zelo zanima, želela pa bi biti profesorica.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista, 24. julija 2014

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava