Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru

16.10.2014 | 14:10

Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru
Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru
Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru

Na svetovni dan varstva živali je Javni zavod Krajinski park Kolpa pripravil prireditev z imenom Jesenska zgodba. Tokrat prvič, a z namenom, da postane tradicionalna, podobno kot spomladanska prireditev Dan odprtih vrat - ob dnevu Evropskih naravnih parkov. Ker je bil zadnje septembrske dni tudi Evropski dan biotske raznovrstnosti v kmetijstvu, je bil to pravi trenutek za predstavitev najpomembnejših predmetov te pestrosti: avtohtonih pasem in vrst živali kakor tudi rastlin (lanu, konoplje, koruze, sadja...).

Ob prijetnem druženju smo poleg spoznavanja tudi stukli (tolkli) lan naših partnerjev iz Cerkniškega jezera, ter konopljo, ki je rasla v Adlešičih; si ogledovali različne (tudi nove) stalne zbirke v Šokčevem dvoru in začasno razstavo projekta Lanatura. Na poziv Zveze društev rejcev drobnice Slovenije, da naj bo 4 oktober dan odprtih vrat kmetij z drobnico, je KP Kolpa s kmetijami Selakovič, Tolar in Vučji ogrizek pripravil tudi manjšo razstavo živali, ki je zelo navdušila obiskovalce. Najmlajši so bili še posebno veseli igrivih pujskov pasme mangulica in istrskih oslov, ki so jih lahko tudi jezdili. Vedno so zanimivi tudi konji in kobila slovenske hladnokrvne pasme je bila ogledovana z veliko zanimanja. Seveda pa razstave živali v Beli krajini ni mogoče pripraviti brez najznamenitejšega predstavnika regije - ovac pasme belokranjska pramenka. Obiskovalce je ob številnih zanimivostih in novostih v Šokčevem dvoru spravil v smeh skeč družine Brozovič (v pripravi in izvedbi igre so sodelovale tri generacije družine), ki je šaljivo predstavil življenje na vasi v pristnem viniškem narečju.

Prireditev so pomagali tehnično izvesti tudi člani prostovoljnega gasilskega društva Žuniči.

Nasvidenje na Jesenski zgodbi 2015!

Boris Grabrijan

Galerija

avtohtone belokranjske pramenke
avtohtone pasme ovac
Belokranjska pramenka
Igra z osli
Igralki Brozovič
Istrski osli
Kobila slovenske hladnokrvne pasme
Male mangulice
mi smo eni prasci
Na predstavi
Prijatelji
Prikaz postavljanja ograje
Rokodelski center
Skeč Viničank
Tolar
Tučnja lanu
V Šokčevem dvoru

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

19.10.2014—     + (1)     – (1)     Oceni vika lozar 

Hvalevredno od vodstva parka. Zlasti je to pomembno za otroke, saj so danes zelo oddaljeni od domačih živali, delno zaradi drugačnega načina življenja, delno pa tudi zaradi dejstva, da se mladi starši zelo bojijo, da se bodo otroci, če se dotaknejo kake živali, s čim okužili. Verjetno pa bi bilo dobro, da bi ob taki predstavitvi opozorili tudi na divje živali v naših steljnikih in povabili medse lovce. Zlasti pogosto pozabimo ravno na gozdne prebivalce in so tako deležni premalo našega spoštovanja. Nanje so spomnimo samo če naredijo kako škodo in v tem hipu postanejo naši sovražniki.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava