DL: Ribiči si želijo čim več mladih

15.10.2014 | 14:50

Območje ribnikov Prilozje postaja vse bolj priljubljeno ne le med ribiči, ampak med vsemi ljubitelji narave. (Foto: M. B.-J.)

Območje ribnikov Prilozje postaja vse bolj priljubljeno ne le med ribiči, ampak med vsemi ljubitelji narave. (Foto: M. B.-J.)

Vesna Doltar

Vesna Doltar

Ribiška družina Metlika, ki je bila ustanovljena leta 1956, šteje danes nekaj več kot 100 članov. Zadnji dve leti jo vodi Vesna Doltar, ki je edina ženska od 65 predsednikov ribiških družin v Sloveniji. A njen ribiški staž je dolg, saj je že leta 1976 postala članica Ribiške družine Črnomelj. Odraščala je v ribiški družini Cvijakovih, v kateri je oče, zagnan ribič, za ribarjenje navdušil tudi Vesnino mamo Dragico in sestro Pavlo, ki sta bili na tekmovanjih tudi članici slovenske ženske ribiške ekipe.

Ribiška družina Metlika je svojo dejavnost v zadnjih letih preselila na ribnike v Prilozje, kjer ribiči upravljajo večji in manjši ribnik ter naravno ohranjeno mokrišče. To območje je bilo leta 2011 temeljito obnovljeno v okviru projekta Viri življenja. »Takrat smo ribiči tja preselili tudi pisarno. Sicer pa imamo v Prilozju dva objekta, torej brunarico in kočo, na novo smo uredili prostor za piknike, od letos pa imamo tudi sanitarije za invalide. Prav invalidi radi prihajajo k nam na ribolov zaradi lahko dostopnega terena,« je povedala Doltarjeva. Ribniki Prilozje postajajo vse bolj priljubljena izletniška točka tudi za ljubitelje narave, ne zgolj za ribiče. Predvsem so dobrodošli sprehodi okrog ribnikov.

Za ribolov v komercialne namene je namenjen le večji ribnik. V njem lahko lovi vsak, ki kupi dovolilnico. Če ujame ribo, jo lahko odkupi ali nepoškodovano vrne v ribnik. Ribiči v ribnik vlagajo krape, amurje in tolstolobike. Na območju ribnikov živi tudi želva sklednica, nikakor pa tam ni zaželena želva rdečevratka, ki velja za tujerodno vrsto.

Ribiška družina Metlika poleg ribnikov v Prilozju upravlja še Kolpo od Krasinca do meje s Hrvaško, del Krupe ter Lahinjo od Vranovičev do izliva v Kolpo pri Primostku. Ribiči imajo v svojih načrtih zapisano ureditev bregov Krupe. »Načrtujemo pa v našo družino vključiti tudi čim več mladih, saj sedaj prevladujejo starejši člani. Na pobudo Ribiške zveze Slovenije smo pripravili junija letos po vsej državi prvi dan slovenskih ribičev. Predstavili smo jim delo ribičev v upanju, da se nam bodo pridružili. Vsak član mora sicer na leto opraviti obveznih 10 delovnih ur, kar pa je malo v primerjavi z vsem, kar lahko član v ribiški družini pridobi,« je še povedala Doltarjeva.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista, 17. julija 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava