Dušan Jovanović: Boris, Milena, Radko, KC Janeza Trdine Novo mesto

14.10.2014 | 19:30

Režija: Dušan Jovanović

Igrajo: Alojz Svete, Boris Cavazza, Milena Zupančič, Nina Valič, Radko Polič

Produkcija: SNG Drama Ljubljana

Trajanje: 120 minut in nima odmora

Na sporedu:

13.10.2014 ob 19:30, Gledališki abonma in izven

14.10.2014 ob 19:30, Gledališki abonma in izven

KOMEDIJA O LJUBEZENSKEM TRIKOTNIKU V VEČ KOT ZRELIH LETIH.

Ljubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe, razburka strasti tako med udeleženci kot med opazo¬valci. So erotične in ljubezenske peripetije pri teh letih sploh še primerne? Ali pa, nasprotno, opozarjajo, da življenje ne var¬čuje s presenečenji, čeprav niso zmeraj za vse prijetna? Ta du¬hovita igra o ljubezenskem ognju v zrelih letih se sprašuje tudi o našem odnosu do življenja, ki ga vse preradi jemljemo kot samoumevno rutino.

»To je čas nirvane. Kaj bi pa ti rada? Saturnovo leto, poplave, potrese, požare, sneg v avgustu, češnje v decembru?«

Dušan Jovanović

Odmevi:

Skratka: bistvo te Jovanovićeve drame ni v tem, da je »gerontološka«, niti v tem, da je ena od oseb mačistična, temveč v zelo posebni dramski zgodbi.

Lado Kralj, iz gledališkega lista

V osrčju teme predstave se zdi najprej epopeja starosti, takoj nato pa večna ljubezen, ki je takoj detektivsko in nič resnobno preizprašana, in tudi koncept »sklepne faze življenja«. Strasten prižig nove ljubezni tu niti ni sprožilni moment za resen dramski konflikt, ampak za nič kaj zrelo zatrapano premetavanje po razburkanem prizorišču s »kapitanom dolge plovbe«, kar je seveda precejšen kontrast poetični predstavi o življenjski zrelosti in obenem vsesplošna karikatura zaljubljenosti. Kot nepremostljiva ovira se tako navsezadnje ne izkaže »ljubezenska konkurenca«, temveč prav vez med trojico.

Nika Leskovšek, Dnevnik

Pet zvezdic za uprizoritev, ki je dragocena rekonstrukcija nekdanjih čustev in obenem zrel pogled na nepredvidljivost življenja! Besedilo se zasidra v vmesni zarezi med dokumentarnim gradivom in izmišljeno resnico, med realnimi situacijami in njihovo samosvojo interpretacijo. Zdravilni posmeh lastnemu življenju je najboljša obramba pred obžalovanjem preteklosti, zato se verjetno tudi Jovanović odloči, da svojega »dramatičnega« intimnega življenja in odnosov z bližnjimi ne bo dobesedno rekonstruiral, še manj ga ukalupljal v kakšen moderen format resničnostnega šova, ampak iz njega potegnil nazorne, arhetipske ljubezenske situacije in jih spretno uporabil za gradivo iskrive komedije.

Zala Dobovšek, Delo

Tudi zato je to precej več kot zgodba o ljubezenskem trikotniku. Spregovori o marsikdaj tabuiziranih odnosih starejše generacije. O ljubezni, ki vedno bolj dobiva status generacijskega pojava, o spolnosti starejših, ki je vedno bolj tabuizirana, saj ne odgovarja hiperestetizirani realnosti. Še kako se dotika problema staranja, izoliranosti, zanesljive poti v osamelost in samoto. In kar zadeva uprizoritev, ne moremo mimo dejstva, da v njej igrajo trije dobitniki Borštnikovega prstana za življenjsko delo.

Andrej Jaklič, Polet

Opombe:

Cena vstopnice

12 € (mladi do 30 let)

16 € (predprodaja)

17 € (na dan dogodka)