DL: Velike spremembe na škodo otrok - Namesto 167 na morje le 40 otrok

9.10.2014 | 13:30

Sekretarka in predsednica RKS OZ Trebnje Tea Radelj (na levi) in Mojca Mihevc. (Foto: M. Ž.)

Sekretarka in predsednica RKS OZ Trebnje Tea Radelj (na levi) in Mojca Mihevc. (Foto: M. Ž.)

Na trebanjskem območnem združenju Rdečega križa Slovenije so zelo razočarani, ker ne bodo mogli z letovanjem na morju razveseliti toliko otrok kot ponavadi. Zaradi vztrajanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri doslednem izpolnjevanju pogojev bo namesto 167 otrok, kot so jih na morje peljali lani, morske radosti tokrat na Debelem rtiču užilo le 40 otrok.

»To je velika sprememba na škodo otrok. Več kot 30 let imamo zdravstveno letovanje otrok in odkar pomnim, jih ni bilo tako malo. Letos imajo tako pravico do tega otroci, ki so bili od zadnjega letovanja pri zdravniku ali hospitalizirani vsaj dvakrat ali več. Prej smo upoštevali tudi socialno noto, saj imamo izkušnje, da otroci iz socialno šibkejših družin redkeje zaradi bolezni obiskujejo zdravnika, « je poudarila Mojca Mihevc, predsednica RKS OZ Trebnje. Sekretarka Tea Radelj pa je dodala, da je to res zdravstveno letovanje, vendar se ji zdi nepošteno izključno pogojevanje ZZZS glede na to, da ne krije celotnega letovanja, temveč tretjino, ostalo pa v njihovem primeru štiri občine (Trebnje, Šentrupert, Mokronog-Trebelno in Mirna) ter starši.

Tako se je denimo zgodilo, da je ena od dvojčic pogoje izpolnjevala, druga pa ne, zato na letovanje ni šla nobena. »Za večino otrok so bile to edine počitnice na morju. Vsi, otroci in spremljevalci, smo preživeli res lepe trenutke, za marsikoga nepozabne. Zdaj smo vsi razočarani,« sta letošnji razplet obžalovali sogovornici in dodali, da so na Rdečem križu skušali doseči omilitev pogojev, vendar jim ni uspelo. Upata, da bo prihodnje leto drugače.

V okviru vseslovenske akcije Rdečega križa »Peljimo jih na morje« bodo poletne počitnice obogatili osmim otrokom iz socialno ogroženih družin iz štirih občin mirnske in temeniške doline, prvomajske počitnice pa so popestrili devetim. Pozabili niso na starejše, v okviru brezplačnega letovanja so jih lani v oktobru za teden dni na Debeli rtič peljali pet. »Za to priložnost so zelo hvaležni. Lani je ena od udeleženk povedala, da so te počitnice bile nekaj najlepšega, kar se ji je zgodilo v življenju, pa je stara 70 let. Ostaneš brez besed,« je izpostavila Mihevčeva.

Ljudem, ki se znajdejo v finančni stiski, pomagajo tudi s prehranskimi paketi, v prvi polovici leta so jih razdelili 490, kar je približno enako kot leta prej, se pa med prejemniki veča število mladih družin. Od tega so sami v tem letu kupili že 200 paketov, nekaj pa so jih dobili od RKS. »Lani smo samo v prvem polletju prejeli in razdelili 9 ton hrane iz intervencijskih zalog, v celem letu pa 13,7 ton. Letos smo do zdaj razdelili 1,2 tone hrane, ki smo jo dobili iz Zavoda RS za blagovne rezerve, še enkrat toliko jo pričakujemo konec avgusta. Hrana iz sklada za pomoč najbolj ogroženim pa bo predvidoma šele konec oktobra po končanem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zato še ne vemo, koliko je bo,« je razložila Radljeva in dodala, da imajo dobro finančno podporo pri štirih občinah, tako da jim do zdaj zalog še ni zmanjkalo, manj hrane kot v preteklosti pa zberejo v vozičkih v Mercatorju.

Čedalje več ljudi na trebanjski Rdeči križ prihaja s prošnjo po pomoči pri plačilu položnic. Vsem, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev pomoči, pomagajo po najboljših možnostih, vendar so pomoč omejili na 100 do 150 evrov na družino letno, razen če gre za večje težave. Osnovnošolcem in dijakom pomagajo pri nakupu šolskih potrebščin, lani so razdelili 62 bonov v vrednosti po 50 evrov. »Imamo tudi skladišče z oblačili, kjer se lahko ljudje oglasijo enkrat na mesec. Oblačila so kakovostna in novejša, seveda pa jih posamezniki ne morejo odnesti v neomejenih količinah,« sta še dodali Mojca Mihevc in Tea Radelj.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista, 10. julija 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava