DL: Kmetija Bučar - Kakovost je in bo vedno na prvem mestu

7.10.2014 | 14:40

Marija, Janja in Janez Bučar (Foto: M. Ž.)

Marija, Janja in Janez Bučar (Foto: M. Ž.)

Jabolčni krhlji v sušilnici (Foto: M. Ž.)

Jabolčni krhlji v sušilnici (Foto: M. Ž.)

Na kmetiji Bučarjevih se s sadjarstvom ukvarjajo že desetletja, njihove najstarejše jablane imajo že skoraj 70 let. V svoji bogati ponudbi imajo okoli 60 izdelkov, glavni je jabolčni kis, ki je pridelan povsem naravno po klasičnem postopku in zori od 15 do 18 mesecev, za jabolčne krhlje pa so na letošnjem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju že tretje leto zapored dobili zlato medaljo in tako tudi prestižni znak kakovosti.

»To je velika pohvala našemu delu in tudi zagotovilo našim kupcem, da kupujejo kakovostno,« je zadovoljen dejal Janez Bučar. V delo je seveda vpeta vsa družina – soproga Marija, ki je njegova desna roka, hči Janja z možem Matevžem in mlajša hči Mateja, ki hodi še v srednjo šolo, Janezovi starši pa se bolj ukvarjajo z drugimi deli na kmetiji.

Najprej so jabolka pridelovali le za prodajo, v 90. letih so nasadili intenzivne sorte in se začeli načrtno ukvarjati s sadjarstvom, v letu 2003, ko jih je prizadela huda toča, pa so prvič naredili jabolčni sok in kis ter se posvetili tudi predelavi sadja. In to ne le jabolk, temveč tudi drugega, saj so pred časom dejavnost razširili še s proizvodnjo in predelavo gozdnih sadežev. Tako je nabor dobrot kmetije Bučar res širok in pester, vsi izdelki pa so narejeni brez žvepla, konzervansov ali stabilizatorjev.

Na 5,3 hektarjih imajo intenzivne in travniške sadovnjake starih sort, kjer skupno v povprečju na leto pridelajo 90 ton jabolk, če potrebujejo, pa še dokupijo. Pri travniških sadovnjakih, poudarja Janez, ne uporabljajo nobenih škropiv in gnojil, saj imajo celo leto na paši drobnico, v intenzivnih sadovnjakih pa imajo integrirano pridelavo, ki je okolju in potrošniku prijazna, saj se strogo držijo vseh priporočil strokovnjakov. »Nekateri bi radi integrirano pridelavo celo ukinili, ker je vmesna stopnja med biološko in konvencionalno, vendar je prav, da ostane. Kupna moč je različna in kupcu moramo dati tisto, kar je zmožen kupiti,« je menil.

Letošnje leto bo po Janezovih besedah kar težko, saj je veliko padavin, temperature pa zelo nihajo. Borijo se tudi s škrlupom, ki je prišel na stare sorte, trikrat so imelo že točo. »Bomo pa imeli več predelave, pri nas ničesar ne mečemo stran. Sicer pa nastavek v intenzivnih sadovnjakih dobro kaže. Če ne bo hude suše v avgustu, bo lahko v redu. Sicer je naša zemlja za sadjarstvo zelo primerna, ker zadržuje vodo,« je ocenil.

Zaslužek Bučarjevi vlagajo nazaj v kmetijo, bodisi v razvoj novih izdelkov in njihove ponudbe bodisi v proizvodne prostore in opremo, ki je nastala predvsem na podlagi lastnih izkušenj. Lani so se tako lotili kar velike naložbe – naredili so nov objekt za predelavo soka in kisa, s čimer so pridobili stalen prostor za sušilnico, postavili rezervoarje za 40.000 litrov vode za sušne dni in biološko čistilno napravo. Ena od pomembnejših naložb je bil tudi nakup cistern iz nerjaveče pločevine za kis za vsakega njihovega pogodbenega kupca posebej, ki jih tudi sami čistijo in polnijo. Doslej so imeli srečo in zagotovo tudi dobre projekte, da so v preteklosti trikrat dobili evropski nepovratni denar.

Bučarjevi se vseskozi borijo na nove kupce. Imajo stalne odjemalce, njihova jabolka jedo v več kot desetih osnovnih šolah, s svojimi izdelki med drugim zalagajo Terme Krka, Tovarno zdravil Krka, Revoz, več priznanih gostiln po Sloveniji in deloma tudi na Hrvaškem. »Smo pridelovalci, predelovalci in distributerji v enem. Dela je veliko, a to nas veseli in izpolnjuje. Pri vsem, kar delamo, pa dajemo kakovost na prvo mesto,« sta poudarila Janez in Marija Bučar.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista, 10. julija 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava