DL: Romsko naselje - Želijo si svoje nogometno igrišče

5.10.2014 | 12:30

Dejan Brajdič z otroki pri nastajajočem igrišču.

Dejan Brajdič z otroki pri nastajajočem igrišču.

Na robu romskega naselja Kerinov Grm v občini Krško, kjer živi nekaj več kot 200 prebivalcev, nastaja travnato igrišče, česar se še posebej veselijo mladi, ki so se že zbrali v nogometno ekipo. Dejan Brajdič je tako v začetku leta ustanovil Romsko športno društvo Roma džam argle Krško, za pomoč pa se je obrnil tudi na občino Krško, s katero, kot pravi, dobro sodeluje, si pa želi, da bi skupaj z Romi naselje tudi pospravili. »Naselje je komunalno urejeno, ni pa očiščeno, tako da me je kar sram. Razmišljam, da bi za prihodnje leto ob dnevu Romov v goste k nam povabili Rome iz cele Slovenije,« razmišlja 34-letnik, ki tudi 10-letnega sina spodbuja, da bi hodil v šolo. Sam ima namreč končane le tri razrede osnovne šole in iz dneva v dan opaža, kako težko je brez prave izobrazbe.

Dejan je ob vasi v najem vzel manjšo parcelo, jo očistil in zravnal, sedaj bi rad posejal še travo, da bi bilo igrišče čim prej nared, saj želi ekipa mladih nogometašev, starih od 16 do 21 let, trenirati. Fantje imajo zelene drese, ki so jih nabavili s pomočjo občine, ki je za nak up prispevala 500 evrov, skušajo pa trenirati tudi na kakšnem igrišču zunaj občine, a naletijo na neodobravanje, saj imajo igrišča svoj red. Pa ne, da reda ne bi spoštovali, ampak tudi urniki določajo, kdaj bo kdo treniral.

NA STADION LE PO DOGOVORU

»Člani romskega društva bi praviloma lahko uporabljali objekte na stadionu Matije Gubca, vendar mora biti za to dosežen dogovor s sedanjimi uporabniki stadiona. Na stadionu poteka redna vadba NK Krško in AMD Krško. Z obema uporabnikoma bi se morale koordinirati dejavnosti, predvsem z NK Krško, ki uporablja igrišča, slačilnice, tuše in ostalo infrastrukturo. Na območju stadiona velja hišni red, ki se mu morajo prilagajati vsi uporabniki. Uporabniki objekta so tudi plačniki komunalnih storitev na stadionu, gre za stroške vode, tople vode, plina, elektrike, ogrevanja, čiščenja, pranja. To pomeni, da bi se pri souporabi pojavil problem plačevanja nastalih stroškov. Pri zunanjih igriščih teh težav ni, saj občina financira vse stroške vzdrževanja in stroške elektrike,« so pojasnili na občini Krško in dodali, da so posredovali želje romskega društva Nogometnem klubu Krško in v kratkem bodo dorekli možnosti uporabe športne infrastrukture na stadionu Matije Gubca v Krškem za potrebe romskega društva.

Ker je bilo to ustanovljeno pred kratkim, sedaj ne more dobiti občinskega denarja iz naslova športnih programov, saj je denar letos že razdeljen, kljub temu so dobili denar za drese, so se pa iz društva na občino obrnili tudi z željo, da bi igrišče, ki so ga najeli, zatravila. »Občina išče možnosti za f inanciranja nabave semena trave. Problem je, da so trenutne poletne razmere neugodne za travo, če ni rešitve za zalivanje,« pojasnjujejo na občini.

Sicer pa v romskem naselju Kerinov Grm deluje enota pripravljalnega vrtca OŠ Leskovec. »Prav vrtec naj bi bil center družabnega življenja Romov v naselju. V objektu vrtca sta urejeni sejna soba in posebna pisarna za potrebe romskega svetnika. Poleg športnega društva v naselju deluje romsko društvo Mosto, ki izvaja kulturne programe in že nekaj let organizira program ob svetovnem dnevu Romov. Občina Krško sofinancira programe društva Mosto in proslavo ob dnevu Romov, seveda na podlagi javnih razpisov,« so še pojasnili.

»Želim, da Romi ne bi bili več takšni, kot so bili pred desetletji, in upam, da bomo to dosegli tudi ob pomoči občine in večinskega prebivalstva,« je svoje razmišljanje zaključil Dejan, ki vidi v društvu tudi priložnost, da se zaposli prek javnih del in na tak način pomaga urejati in čistiti naselje.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista, 3. julija 2014

T. J. G.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

7.10.2014+1     + (1)     – (0)     Oceni rene 

tudi mi smo hoteli nogometno igrišče.. pa smo se usedl, se zmenil in ga sami naredil. je blo treba sicer ornk delat, ampak zdaj ga pa imamo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava