DL: Znova okradena starejša občanka - Mož v avto, štirje pa v akcijo

3.10.2014 | 14:50

Nepridipravi k hišam, kjer živijo starejši ljudje, pogosto pristopijo pod pretvezo, da bi malo vode. Ali pa se zanimajo za nakup avta, traktorja, železja ...

Nepridipravi k hišam, kjer živijo starejši ljudje, pogosto pristopijo pod pretvezo, da bi malo vode. Ali pa se zanimajo za nakup avta, traktorja, železja ...

Že prejšnji teden smo pisali o dveh grenkih izkušnjah starejših občanov, ko jih je na domu obiskala manjša skupina Romov in jih okradla, prav isti vzorec pa se je ponovil v sredo v Velikem Podlogu pri Krškem. Domači so šele naslednjega dne ugotovili, da je sin ostal brez zlate verižice.

Bila je sreda, okoli pol ene ure. »Po kosilu sta se mož in svak ravno odpravila k vinogradu in nisem bila doma sama niti pet minut, ko je pri vratih nekdo potrkal. Ravno sem želela malo leči. Me namreč bolijo noge in komaj hodim, zato sem zakričala proti vhodnim vratom, naj tisti, ki je prišel, kar vstopi, saj sem imela odklenjena vrata,« je svojo grenko izkušnjo začela opisovati 71-letnica iz Velikega Podloga. Njena hiša ni na koncu vasi, pač pa sredi vasi, obdana z drugimi hišami.

Vstopil je Rom, na videz ga je poznala, saj naj bi prišel k njeni hiši že pred letom dni, in začel je spraševati, ali je doma sama oziroma kje je gospodar. »V tistem sem se znašla in pomislila, da ne smem priznati, da sem doma sama, zato sem mu odvrnila, da je mož na vrtu. Mislila sem, da se ga bom tako rešila, potem pa mi je rekel, naj mu dam kozarec vode. »Tam je vodnjak, pa si jo vzemi zunaj,« sem ga hotela prepričati, da bi šel ven, a se kar ni dal odgnati,« je nadaljevala z opisom svoje izkušnje občanka, ki je res malokdaj sama doma, a v sredo se je pač zgodilo.

In ko se je ta možak, ki kar ni hotel iz hiše, le začel pomikati proti izhodu, je zaslišala, da so se v sinovo sobo odprla vrata. Prijela je za kljuko, v tistem pa je za kljuko prijel še en nepovabljen gost, seveda z notranje strani. »Takrat pa sem začela kričati na ves glas, češ, kaj dela v moji hiši. Tako sem kričala, da me je slišala soseda, ki je šla ravno mimo, me je pa ta možak še odrinil stran,« je povedala. V tistem so se neznanci, bili so štirje, odpeljali, hitro pa je bila pri njej soseda in ji svetovala, naj pokliče policiste. Še sreča, da je soseda dobro opisala vozilo, s katerim so se odpeljali neznanci, tako da so jih policisti prijeli že slabe pol ure kasneje. 

»Vsa sem se tresla, šele potem sem se zavedala, kaj bi lahko bilo, in za mano so zaradi dogodka neprespane noči. Sedaj me je res strah,« je pripomnila občanka nekaj dni po dogodku. Sprva sploh ni vedela, če so ji nepridipravi kaj odnesli, kasneje pa je sin ugotovil, da mu je izginila zlata verižica, ki jo je dobil za spomin.

V petek je bila četverica že zaslišana na krškem okrožnem sodišču, znova se je za sodiščem zbrala večja množica Romov, a tokrat ne posavskih, pač pa dolenjskih. Domnevni storilci so namreč iz romskega naselja Dobruška vas in Žabjak.  Preiskovalni sodnik je zanje odredil pripor.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista, 26. junija 2014

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava