Kaj o sodelovanju z nevladniki meni vaš županski kandidat? Si je vzel čas za odgovor?

2.10.2014 | 14:00

Maja Žunič Fabjančič, DRPD Novo mesto (foto: arhiv DL)

Maja Žunič Fabjančič, DRPD Novo mesto (foto: arhiv DL)

Kateri od županskih kandidatov se najbolj zaveda, da lahko razvoj skupnosti gradimo le skupaj in zna zato sodelovati z nevladnimi organizacijami? V Sloveniji namreč deluje preko 26.000 društev in drugih nevladnih organizacij, večina od njih na lokalnem nivoju. Še posebej v času krize so društva in druge nevladne organizacije za družbo izrednega pomena - s prostovoljnim delom in izredno ekonomičnostjo izvajajo vrsto aktivnosti, ki bi jih sicer morali plačevati. Spomnimo se samo humanitarnih organizacij, društev za pomoč pri različnih boleznih, športnih in kulturnih društev, ki izvajajo brezplačne programe in druženja, gorskih reševalcev in gasilcev, ki skrbijo za našo varnost, in še mnogih drugih.

Skratka, življenja v lokalni skupnosti si brez nevladnih organizacij ni mogoče zamisliti. Nevladne organizacije pa ne skrbijo le za druženje in aktivno preživljanje prostega časa, ampak tudi izvajajo različne javne storitve (npr. varne hiše za žrtve nasilja, dnevni centri za osebe s težavami v duševnem zdravju, osebna asistenca za invalide, preventivne zdravstvene storitve, upravljanje različnih objektov kot so športne dvorane, planinski domovi ipd.). V tesnem sodelovanju z občinami in javnimi službami storitve izvajajo strokovno, ekonomično in profesionalno.

Delujejo v tesnem stiku z ljudmi, zato poznajo potrebe občank in občanov. Z vključitvijo nevladnih organizacij v ekipe, ki oblikujejo razvojne dokumente in projekte ter pripravljajo druge odločitve, se predlogi izboljšajo, imajo večjo podporo med ljudmi in imajo zato več možnosti za učinkovito izvedbo.

Vse to so razlogi, zakaj so društva in druge nevladne organizacije eden ključnih akterjev razvoja lokalne skupnosti. Odnos kandidata do teh vprašanj pa priča tudi o njegovem odnosu do družbe, občanov, neposredno demokracije, skratka, priča o načinu vodenja občine.

Na spletni strani http://www.mojadruzba.si/lokalne-volitve-2014/jugovzhodna-slovenija-podatki si lahko ogledate odgovore kandidatov, ki so si vzeli čas in odgovorili na vprašanja, ki smo jih nanje naslovile nevladne organizacije. Primerjave med kandidati po posamezni občini pa so dostopne na: http://www.nevladnik.info/si/novice/?id=11465. Aplikacija je dostopna vsem zainteresiranim. Vabimo vas, da vprašanja in odgovore uporabljate pri zadnjih županskih soočenjih.

V Jugovzhodni regiji smo vprašanja na županske kandidate in kandidatke naslavljali v dvanajstih večjih in drugih naključno izbranih občinah: Mestna občina Novo mesto in Občine Trebnje, Mirna, Metlika, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Ribnica, Kočevje, Škocjan, Šmarješke Toplice, Žužemberk, Šentjernej.

Maja Žunič Fabjančič
Koordinatorka projekta Regijski NVO center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava