Knjižnica Mirana Jarca županskim kandidatom: Dregnili ste nas globoko v srce

2.10.2014 | 10:40

Knjižnica Mirana Jarca županskim kandidatom: Dregnili ste nas globoko v srce

Prejšnji teden je v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto minil v duhu srečanja osmih županskih kandidatov. Razpravljali so o že precej starih prostorskih izzivih, ki tako ali drugače kazijo naše mesto. Ena izmed tem je bila tudi dokončanje Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Osem novomeških županskih kandidatov si je glede dokončanja delilo precej enotno mnenje: dokončanje ni med prioritetnimi nalogami, razen če knjižnica uspešno kandidira na enemu izmed evropskih razpisov, ki bo zagotavljal večino sredstev. Razlogi (ali na čase že očitki) so leteli predvsem na to, da knjižnica nima oblikovanega Strateškega načrta, iz katerega bi bili razvidni posamezni cilji in učinki, da prostorska opredelitev nedokončanega dela ni opredeljena ter seveda da je Program Norveškega finančnega mehanizma, v katerega se je knjižnica vključila, izguba časa, saj v nobenem primeru ne bo zagotovil več kot 20 - 30% sredstev za dokončanje knjižnice, kar pa je bistveno premalo.

Izrečene besede so marsikaterega poznavalca resnične situacije dregnile globoko v srce. Pa ne zato, ker dokončanje knjižnice ni prioriteta novomeške občine. Kdor je natančno seznanjen s problematiko, zahtevnimi projekti, ki so v teku, se zaveda, da je večina odgovorov, ki so jih podali županski kandidati, le odraz tega, da s problematiko niso seznanjeni. Izrekli pa so tudi določene predpostavke, ki v nobeni razsežnosti ne držijo.

V ta namen je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto pripravila odgovor, na podlagi katerega se bo bodoči župan (županja) lažje orientiral.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je kulturni spomenik lokalnega pomena. Ker je ključnega pomena, da se knjižnica dokonča, smo pripravili projekt z naslovom »PRETEKLOST OHRANJENA – PRIHODNOST NEZNANA«, izpolnili zahtevno razpisno dokumentacijo in jo konec februarja 2014 poslali na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, na javni razpis za sofinanciranje projektov Sklop 1: Programa Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014 in Sklop B: Program Finančnega mehanizma EGP 2009-2014, področje Kulturna dediščina. Celotna vrednost projekta je 1.634,000€, zaprošena višina nepovratnih sredstev sofinanciranja projekta je 1.552,000€ (delež sofinanciranja 95%) ter višina lastne udeležbe 82.000€ (delež 5%). Začetek projekta je bil planiran s 1. 5. 2014 in konec 30. 4. 2016. Na rezultate še vedno čakamo.

V knjižnici smo oddali popolno razpisno dokumentacijo, v kateri smo natančno opredelili, kaj potrebujemo in želimo: bogato časopisno kavarno z domačimi in tujimi časopisi, revijami, večnamensko atrij-dvorano z razstavnim prostorom za organizacijo domačih in mednarodnih, tudi večdnevnih dogodkov, seminarjev, simpozijev, sejmov s predstavitvami narodnega bogastva v besedi, sliki, glasbi, plesu in pisani kulturni dediščini, ureditev stalne knjižnične Bukvarne in pravljične sobe za otroke (nivo nižje). V 1. nadstropju predlagamo ureditev Domoznanskega oddelka in Posebnih zbirk Boga Komelja (Cesarjeva soba, Poljančeva soba, Osolnikova knjižnica, Knjižnica Leona Štuklja, Faksimili in bibliofilske izdaje in bogata ostala zbirka domoznanskega gradiva od drobnega tiska do lepo restavriranega pohištva zapuščine znamenitih Novomeščanov. Mansarda je namenjena mladim za aktivno preživljanje prostega časa, glasbeno izražanje, učenje, ustvarjanje in podobno. Posebej prirejeno bo tudi vodenje po Posebnih zbirkah za slepe in slabovidne.

Na ta način bo knjižnica prispevala k oživitvi starega mestnega jedra, kar si želijo tudi županski kandidati in omogočila bogato ponudbo na področju kulturnega turizma.

Knjižnica je pridobila tudi Izjave o ogroženosti kulturnega spomenika strokovnega sodnega izvedenca, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter pismo podpore Arhiva Republike Slovenije.

Knjižnica ima po posameznih področjih pripravljen tudi Strateški načrt za obdobje 2014 – 2020, ki pa čaka na potrditev novega župana/županje ter občinskega sveta.

(pripravila Irena Muc, vodja projekta)

Dejstvo je, da je objekt danes, po skoraj dvajsetih letih gradnje, nedokončan. Zadnja leta pa težava ni več samo v nedokončanem delu. Nedokončani deli razpadajo, npr. streha prečudovitega atrija ob nalivu pušča. A ravno ta atrij je gostil županske kandidate, zato je morda škoda, da ni deževalo. Morda bi dežne kaplje ali razpeti dežniki obiskovalcev nazorneje nakazali problematiko.

Prof. dr. Milček Komelj je na enemu izmed dogodkov, ko smo razmišljali o razvoju Novega mesta, dejal: »Potrebno je negovati zavest o kulturnem temelju, ki daje mestu poseben pomen. To velja še zlasti za današnji čas, ko je odnos do kulture vse bolj brezbrižen, ko vse diktira kapital in nam to vsiljujejo kot nekaj neizogibnega. Odnos do kulture je postal nekulturen. To, kar je najbolj zapostavljeno, bi moralo biti prvo.«

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto smo bili veseli, da nas je obiskalo več kot sto obiskovalcev. Večina izmed njih ni vedela, da tovrstni, nedokončani prostori obstajajo. Druženje v skritem, surovem, a hkrati nostalgičnem osrčju knjižnice vsekakor še nekaj časa ne bo možno. Obiskovalcem pa bo ostalo v prijetnem spominu – kot stara razglednica.

(Pripis uredništva lokalno.si: dodajamo video zapis omenjenega soočenja županskih kandidatov; avtor: Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine)

Tekst in foto: Knjižnica Mirana Jarca

Galerija

knjiznica-001
knjiznica-002
knjiznica-003
knjiznica-004

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

2.10.2014+2     + (2)     – (0)     Oceni kdo je direktor knjižnice?! 

Pa kaj se hecajo? Knjižnica ima svojega direktorja, ve se, kdo je to, ve se, kdo in kako ga je imenoval in ve se koga podpira in kam spada. Čeprav se potem branijo, ko so objavljene njegove fotke, da nimajo nič z njim. Vse karte so na mizi. Novomeščani pa se moramo vprašat, če imamo dovolj tega.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava