Solidarnost in Uroš Lubej: Čiščenje korupcije in zagon projektov za ljudi

2.10.2014 | 09:20

Solidarnost in Uroš Lubej: Čiščenje korupcije in zagon projektov za ljudi

Uroš Lubej in Solidarnost Novo mesto bosta v nedeljo, 5. oktobra, nastopila na volitvah za občinski svet in za župana Mestne občine Novo mesto. „Ne obljubljamo megalomanskih projektov, saj čas krize za to ni primeren. Nemudoma pa se bodo začeli projekti za ljudi. Hkrati pa napovedujemo, da bomo na občini naredili red, da bomo močno prevetrili vodstvo občinske uprave in da bodo položaje zapustili tisti, ki so odgovorni za propadle projekte in zgrešene odločitve,“ je pojasnil Uroš Lubej, nosilec liste kandidatov za občinski svet in županski kandidat Solidarnosti Novo mesto.

Odločen boj proti korupciji

V Solidarnosti ocenjujejo, da bo lahko novomeška občina izjemne gospodarske, naravne in kulturne danosti razvila samo, če bo sprejela ukrepe za boj proti korupciji in večjo transparentnost. V zvezi s tem bodo uveljavili projekt Novomeški Supervizor. Na spletu bodo objavljene vse pogodbe in vse transakcije Zarje, Komunale, Ceroda in občine. „Vedelo se bo, kdo, kaj koliko in zakaj,“ pravi Lubej, sicer znan kot pobudnik peticije o možnosti odpoklica župana, ki je zbrala več kot 30.000 podpisov občank in občanov iz različnih občin. Vodilni občinski funkcionarji bodo zaradi Supervizorja prisiljeni, da delujejo bolj gospodarno, korupcijo pa bodo s tem bistveno omejili.

V Solidarnosti Novo mesto napovedujejo tudi temeljite revizije političnih kadrovanj iz preteklosti ter reviziji projektov propadle športna dvorane Portoval in najemnin za RIC – se pravi projektov, pri katerih naj bi prišlo do milijonskih oškodovanj davkoplačevalskega denarja. „Menimo tudi, da bi morali občinski svetniki za svoje napačne odločitve odgovarjati s svojim premoženjem,“ je prepričan Lubej. „Še posebej zato, ker so bili z več strani jasno opozorjeni, da sta projekta škodljiva.“

Poleg tega predlagajo, da naj v vseh občinskih podjetjih zaposleni in stroka dobita večji vpliv na imenovanje vodilnih delavcev. „Mnogi obljubljajo več strokovnosti. Mi imamo pripravljene konkretne ukrepe, kako bomo to uresničili. Politične korupcije in nepotizma, ki smo ji bili priča do sedaj, ko so se stolčki razdelili kar na podlagi koalicijskih pogodb ali sorodstvenih povezav, ne bo več,“ so odločeni v Solidarnosti Novo mesto.

Otroci v vrtcih ne bodo več ogroženi

Odzvali so se tudi na proteste staršev iz Malega Slatnika. Eden prvih ukrepov bo tudi takojšna ureditev sramotnih prostorov v vrtcu Najdihojca. „Nedopustno je, da sedanja politika že sedem let zavaja ljudi glede obnove. Ni sprejemljivo, da starše otrok že več let skrbi, da bo njihovemu malčku na glavo padlo okno in da bodo zboleli v premalo ogrevanih in vlažnih prostorih,“ namere Solidarnosti Novo mesto pojasnjuje Lubej. Rešitev je v takojšnji gradnji prizidka ali pa najemu oz. nakupu sosednje stanovanjske hiše, ki bi jo bilo moč preurediti za potrebe vrtca. Tudi sicer bo skrb za vrtce ena ključnih prioritet Solidarnosti Novo mesto. Postavka za investicije in vzdrževanje vrtcev se bo bistveno povečala že v letu 2015.

Obnova mestnega jedra in vaških središč kot ena prvih prioritet

Eden od prednostnih projektov Solidarnosti Novo mesto je tudi obnova mestnega jedra in vaških središč. Stanje v mestnem jedru je odraz dosedanje politike, ki ni imela vizije in strategije razvoja za dobro občank in občanov. Izvedli bomo naslednje ukrepe: 1. S finančnimi spodbudami v mestno jedro vrniti prebivalce. 2. Z davčnimi ugodnostmi nagraditi tiste lastnike stavb, ki imajo polne poslovne prostore. 3. Financirati programe, ki imajo pozitivne učinke na oživitev trga: od kulture do kulinarike. 4. Občina bo v dogovoru z lastniki neposredno skrbela za financiranje obnove fasad na Glavnem trgu. 5. V okviru projekta Turistična transverzala Novo mesto – Dolenjska bodo obnovili tudi vaška in krajevna središča, ki imajo v sebi izjemen kulturni in turistični potencial in jih programsko povezali z mestnim jedrom. Prireditveni programi se bo razširili iz mestnega jedra po celotni občini.

Arheološki park Marof: svetovna atrakcija iz Dolenjske

Solidarnost Novo mesto kot eno od prioritet postavlja tudi Arheološki park Marof. Projekt ima velik kulturni in turistični potencial. Arheološko bogastvo Novega mesta je izjemno in bo privlačno za veliko število turistov in strokovnjakov. „Če bomo projekt zastavili pravilno, lahko postane ne samo slovenska, ampak celo svetovna atrakcija,“ so prepričani v Solidarnosti Novo mesto.

Brezplačen šport za mladino in otroke

Na področju športa v Solidarnosti Novo mesto zavračajo obljube o več deset milijonskih investicijah kot popolnoma nerealne. „Seveda pa se bomo prijavili na projekte, ki bodo rešili težave številnih klubov, ki nimajo možnosti za normalne treninge. Pri tem bomo – za razliko od sedanje garniture – tudi uspešni, saj bomo bistveno bolj pozorni na to, katere projekte in kako bomo prijavili.“

Takoj pa bodo uresničili stvari, ki neposredno vplivajo na življenje ljudi. Vsi krožki v osnovnih šolah bodo po novem brezplačni, kar pomeni, da bodo dostopni vsem otrokom, tudi tistim iz socialno šibkejših družin. Prav tako bodo uresničili tisto, kar športna društva in klubi od občine pričakujejo že vrsto let. Namreč da morajo občini za plačilo najemnin za športne objekte plačevati več denarja kot dobijo subvencij. „Tako objekte, ki smo jih že tako ali tako plačevali prek davkov, kot starši ali kot rekreativci dodatno financiramo še iz lastnih žepov – kar pa je seveda v težkih časih za marsikoga nedosegljivo,“ opozarja Lubej. Lubej napoveduje tudi uvedbo „Športne kartice občine Novo mesto“. Vse občanke in občani bodo dobili kartico, s katero bodo lahko brezplačno koristili določeno število ur na športnih objektih v lasti Mestne občine Novo mesto. „Skupna infrastruktura mora res postati skupna, ne pa samo za tiste, ki si to lahko privoščijo,“ pravijo v Solidarnosti.

Solidarnost in Uroš Lubej: Čiščenje korupcije in zagon projektov za ljudi

Umazana voda in smrad iz Ceroda: Takojšnja zamenjava odgovornih

V Solidarnosti Novo mesto so kot enega prvih ukrepov po volitvah napovedali takojšnjo zamenjavo odgovornih za to, da iz naših pip teče umazana voda in da krajani že vrsto let živijo v neznosnem smradu iz okolice Ceroda. Prav tako bodo znižali visoke položnice, ki jih morajo za umazano vodo plačevati občanke in občani. „Občina in Komunala bosta takoj začela z obnovo vodovodnega sistema in s tem v najkrajšem možnem času omogočila pitno vodo,“ pravi Uroš Lubej in dodaja: „Voda je vendar osnovna dobrina in bi morala biti že vsaj deset let absolutna prioriteta te občine. Žal so nekateri skrbeli samo za trgovanje z dobro plačanimi vodilnimi mesti in pozabili na interese občank in občanov.“

Postopno uveljavljanje ljudskega proračuna

V Solidarnosti Novo mesto napovedujejo tudi postopno vpeljevanje ljudskega proračuna. „Občanke in občane in ne politiki, podvrženi korupciji, bomo odločali o tem, katere investicije se bodo izvajale,“ napoveduje Lubej. Gre za model sooločanja, ki ga uspešno razvijajo v več kot tisoč mestih po Evropi in svetu. Izkazalo se je, da ta mesta hitro napredujejo, poleg tega pa se po raziskavah Svetovne banke izrazito zmanjšujejo korupcijska tveganja.

Program narejen v sodelovanju s stroko in občani

Celoten program Solidarnosti Novo mesto za občinski svet in kandidata za župana Lubej je sicer objavljen na tej povezavi (http://solidarnost-nm.si/lokalne-volitve-2014/). „Program ni nastajal samo znotraj zaprtega kroga ljudi, ampak smo v pisanje vključili tudi strokovnjake s področja urejanja prostora, predšolske vzgoje, športa in nevladnih organizacij ter občanke in občane.“

Mladi in z dosedanjimi aferami neobremenjeni ljudje

Na listi Solidarnosti za občinski svet so v glavnem mladi ljudje, pretežno z visoko izobrazbo. Polovica je žensk. Na izvoljivih mestih so poleg Lubeja še direktorica in podjetnica Nina Jakovljević, magister zgodovinskih znanosti in vršilec dolžnosti direktorja Mitja Sadek, študentka in aktivistka za pravice živali Neža Rustja, tehnolog logistike Kristjan Gerbec, organizatorka izobraževanja odraslih Maja Regina ter vodja enote javnega zavoda Iztok Hotko. Na listi je med drugimi kandidatkami tudi priznana slovenska pesnica Marjanca Kočevar.

„Pojdite na volišča“

Lubej vse občanke in občane poziva na volitve. Tokrat ne bo dovolj, da izberemo samo nove maske, ki jih ponujajo nekateri. Potrebno je izbrati spremembe. „Tokrat je lahko drugače,“ je prepričan nosilec liste in kandidat za župana Solidarnosti Novo mesto. „Ne nasadejte na pojedine in predvolilne plakate, ampak se vprašajte, komu lahko zaupate.“ Vabi vse, da v nedeljo, 5. oktobra, obkrožijo 6 za novega župana in 9 za drugačen občinski svet.

Naročnik: Solidarnost

Oglasno sporočilo

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

2.10.2014Oceni Občan 

Končno nekdo, ki je rekel bobu mafija.

3.10.2014Oceni Jure 

končno nekdo, ki mora plačat, da se piše o njem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava