Policisti v sedlih: Policijska konjenica v Novem mestu

1.10.2014 | 14:00

Policisti v sedlih: Policijska konjenica v Novem mestu
Policisti v sedlih: Policijska konjenica v Novem mestu

Na območju Policijske uprave Novo mesto policisti konjeniki opravljajo naloge večkrat mesečno. Na podlagi izkušenj ocenjujejo, da imata delovanje in prisotnost policistov konjenikov pomemben preventivni učinek in so nepogrešljiv člen pri zagotavljanju varnosti na novomeškem območju. Naloge so časovno in krajevno prilagojene varnostnim razmeram.

Na nekaterih območjih na podeželju so prav s pomočjo policistov konjenikov uspešno omejili tatvine poljščin. Policisti konjeniki se predstavljajo tudi na preventivnih prireditvah na območju Policijske uprave Novo mesto, kjer obiskovalce s svojo lepoto in veličastnostjo vedno znova navdušijo.

Policist konjenik ima svojega službenega konja, za katerega skrbi. Pri tem gre tudi za pomemben proces, pri katerem se izgrajujeta in potrjujeta odnos in zaupanje med službenim konjem in policistom konjenikom. Da bi konji dobro delali, je treba najprej poskrbeti za njihovo redno nego in vzdrževanje. Ob začetku delovnega dne ali pred vsako nalogo policist, preden konja zajaha, ga očisti in tako pripravi za delo. Tudi redno čiščenje hlevov je eno od vsakdanjih opravil policista konjenika.

Naloge policistov na konjih se od ostalih policistov razlikujejo v načinu in krajih opravljanja nalog. Naloge so povezane z varovanjem vseh vrst javnih zbiranj, prireditev in shodov, kjer je pričakovati množično kršenje javnega reda in miru. Policisti konjeniki so najbolj učinkoviti ravno pri javnih zbiranjih, kjer je veliko ljudi, saj so opaznejši, policist pa ima s konja tudi boljši pregled nad dogajanjem. Konj ima dober vid saj ima širši zorni kot, poleg tega sliši 20-krat bolje od človeka. Zaradi teh značilnosti veliko prej zazna spremembe v okolici kot pa njegov jezdec. Je pa posredovanje v množici najtežje, saj zahteva popolno obvladovanje konja in hkrati zakonit in korekten postopek. So pa službeni konji tudi izvrstni pomočniki, ki na preventivnih akcijah policije vedno očarajo obiskovalce, še posebej otroke, hkrati pa lahko te živali na ukaz postanejo izredno učinkovito prisilno sredstvo.

Policisti konjeniki izvajajo preventivne naloge na krajih, kjer so pogostejša kazniva dejanja, v mestnem prometu ter na površinah ali poteh, kjer promet vozil ni dovoljen. Delo policistov konjenikov je pomembno tudi takrat, ko vozniki motornih vozil uporabljajo površine, ki so namenjene izključno pešcem, saj navzočnost konjeniške patrulje hitro prežene kršitelje. S tem policisti konjeniki prispevajo tudi k ohranjanju naravnih lepot. Konjeniške patrulje nadzorujejo ceste, na katerih je promet z vozili prepovedan. Konji so zaradi svojih fizičnih lastnostih in odlične mobilnosti nepogrešljivi tudi kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, kot so gozdovi in obrežja rek, pri akcijah za iskanje oseb in prijetje storilcev kaznivih dejanj. Pomembni so tudi pri pregledovanju in nadzorovanju območja ob večjih naravnih in drugih nesrečah. Pomembno je tudi delo na državni meji, predvsem tam, kjer je vožnja z vozili otežena ali celo neprevozna, naloge pa so usmerjene predvsem v preprečevanje vstopa nezakonitih priseljencev ter vnosa prepovedanih drog in orožja zunaj mejnih prehodov.

V Sloveniji so konje začeli uporabljati že leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota. Po drugi svetovni vojni je bil iz partizanskih enot ustanovljen močan konjeniški eskadron, predvsem za področje Ljubljane in okolice. V 60. letih je motorizacija popolnoma izrinila konje iz nekdanje ljudske milice, kasneje pa so z naraščanjem kriminalitete in migracije prebivalstva tudi na odročnih in težko dostopnih krajih spet uvedli konjeniške patrulje.

Tekst in foto: F. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava