DL: So v Sloveniji zvezdniki?

24.9.2014 | 13:45

O zvezdništvu pri nas sta poleg avtorice knjige Slava - kup težav in razočaranj? Sonje Javornik (druga z desne) spregovorila tudi Saša Lendero in Jan Plestenjak. (Foto: M. L.-S.)

O zvezdništvu pri nas sta poleg avtorice knjige Slava - kup težav in razočaranj? Sonje Javornik (druga z desne) spregovorila tudi Saša Lendero in Jan Plestenjak. (Foto: M. L.-S.)

Tako kot se za prvo damo slovenskega rumenega tiska spodobi, je novinarka Sonja Javornik na platnice svoje knjige Slava - kup težav in razočaranj? dodala še: Vse, kar slovenski zvezdniki skrivajo. Da bi predstavili še povsem svežo knjigo, so se pretekli torek na Škrabčevi domačiji v Hrovači o zvezdništvu pogovarjali: avtorica knjige, estradnika Jan Plestenjak in Saša Lendero ter voditeljica pogovornega večera, novinarka in pisateljica Vesna Milek.

O tem, ali na tako majhnem trgu, kot je Slovenija, sploh lahko govorimo o zvezdnikih, je Javornikova, ki že več kot dve desetletji spremlja zvezdniško sceno iz prve vrste, zvezdništvo pa je obravnavala tudi v svoji diplomski nalogi, v knjigi zapisala, da imamo zvezdnike. To je potrdil tudi Jan Plestenjak. Na vprašanje, kaj je poleg talenta potrebno, da nekdo ostane na sceni dve desetletji, je odkrito priznal, da ni »tak talent«, da je ena najbolj sijočih zvezd na slovenskem estradnem nebu, pa je dosegel z garanjem in trmo ter spoštovanjem publike in samega sebe.

»Ko imaš v dvorani štiri tisoč ljudi, ki so te prišli poslušat, veš, da si nekaj dosegel, da si zvezdnik,« se je o obstoju zvezd pri nas strinjala tudi Saša Lendero, ki pa je opozorila, da zvezdništva v Sloveniji ne moremo ocenjevati z istimi merili kot v Ameriki. Da zvezdništvo pri nas ni primerljivo z zvezdništvom v Ameriki, ne po denarju oziroma zaslužkih zvezdnikov ne zaradi dejstva, da zvezdniki pri nas živijo praktično med svojimi oboževalci, v svoji knjigi navaja tudi Javornikova. V knjigi podaja sociološko analizo zvezdništva, opisuje zvezdništvo v bivši Jugoslaviji in danes v Sloveniji, ob zaključku knjige, v kateri do neke mere razkriva tudi svoje osebne izkušnje z nekaterimi tujimi in domačimi zvezdniki, pa daje tudi napotke za zvezdnike.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista, 19. junija 2014

M. Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

24.9.2014Oceni kritičen 

Zvezdniki, ne poznam jih, nekaj kurb,kešpičk, ki se slačijo in s tem silijo v medije, mislijo, da so zvezdniki. No vse pa tudi ne bi metal v isti koš.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava