Zmaga Katje Bajs in osem odličij za brežiške karateiste v Kranju

22.9.2014 | 08:10

Zmaga Katje Bajs in osem odličij za brežiške karateiste v Kranju

V soboto, 20. 9. 2014, je v Kranju potekal 15. tradicionalni mednarodni karate turnir Karate Kranj open, kjer je nastopilo 370 tekmovalcev iz sedmih držav, med njimi tudi 14 članov Karate kluba Obzorje Brežice. Ti so že na prvi tekmi letošnje jesenske sezone nastopili zelo uspešno in domov prinesli kar osem odličij, od katerih je najbolj žlahtno osvojila Katja Bajs. Tekmovalce sta vodila Christian Kajtna inMetka Galič.

Za kar štiri člane je bil turnir prvo veliko tekmovanje. V katah je kot prva nastopila komaj šestletna Sara Lavrič. Z zbranostjo, pogumom in izjemnim talentom je osvojila tretje mesto. Le nekaj minut kasneje je na tatami stopil tudi njen starejši bratDavid Matija Lavrič. Pridobljeno znanje in delavnost na treningih sta se obrestovala kar dvakrat, in sicer z dvema srebrnima medaljama v katah in v borbah. Ana Severje odlično nastopila tako v katah kot tudi v borbah. V katah je po treh krogih osvojila peto mesto, v borbah pa je s svojo vztrajnostjo in lepim napredkom dobila srebrno medaljo. Prvič je na tako veliki tekmi nastopil tudi Sven Jakovina, ki je pokazal, da se pri osmih letih bori že precej dobro ter da bo v prihodnosti resen nasprotnik tudi najboljšim.

V kategoriji dečkov do devet let je nastopil že izkušen brežiški karateist Žiga Suša, ki je pokazal vrhunske kate in borbe. Zaradi nesporazuma je v zadnjih kolih izvajal mojstrske kate, ki jih zaradi ogromno vloženega dela že obvlada, vendar so bile za njegovo starost na tej tekmi še prepovedane, zato ni posegel po medalji. Dobil pa je velik aplavz publike, peto mesto v katah in odlično tretje mesto v borbah, kjer je le proti finalistu za las izgubil z rezultatom 6 : 7. Žiga je še vedno aktualni državni prvak in brežiški najboljši tekmovalec mlajše kategorije, ki gre neustavljivo po poti kasnejšega svetovnega šampiona.

Ponovno je bil zelo uspešen tudi odličen borec Dejan Debelak, ki si je v kategoriji dečki 10-11 z izjemno borbenostjo in natančnimi udarci ter močno obrambo priboril tretje mesto. Nika Omerzo je klub zastopala v katah, kjer se je v hudi konkurenci z odličnim prikazom Goyju-Ryu kat prebila do petega mesta, ter v borbah, kjer je prav tako osvojila peto mesto, čeprav je v katah tokrat pokazala veliko večji napredek. V tej starosti je specializacija že dobrodošla in Nika se bo v nadaljevanju bolj posvetila treningu kat.

V novo jesensko sezono sta vstopila tudi najstarejša brežiška kataša in reprezentanta Slovenije Aljaž Šumljaj in Nastja Galič, ki iz leta v leto z novimi katami in še boljšimi tehnikami predstavljata velik izziv svojim sotekmovalcem. Aljaž je v kategoriji kadeti nastopil s katama Seipai in Byakko. V izredno močni konkurenci je izgubil od izjemnega srbskega tekmovalca ter osvojil peto mesto. Nastja je kot reprezentantka Slovenije nastopila v združeni kategoriji mladink in članic. V prvem kolu je tekmovala proti tretjeuvrščeni na zadnjem evropskem prvenstvu Maši Simonič ter pokazala, da kato Annan, ki se jo je učila ravno skupaj z Mašo, izvaja že zelo konkurenčno in nasprotniku nevarno. V drugem kolu je z najvišjo mojstrsko kato Suparimpei prepričljivo zmagala proti nasprotnici iz Bosne in osvojila bronasto medaljo.

V popoldanskem delu so na tatami stopili naši starejši borci. Enim je bil žreb bolj, drugim manj naklonjen. Nina Zupančič se je v kategoriji kadetinj do 54 kg borila proti tudi tokrat izjemni Barbari Haberl, ki jo je popeljala do repasaža. Kljub dobri fizični in tehnični pripravljenosti ji tokrat ni uspelo poseči po medalji, z nekaj več taktike pa bo v prihodnosti prav gotovo tudi odličje njeno. Katja Bajs je nastopila v kategoriji kadetinj nad 54 kg. V treh izjemnih borbah je sistematično prikazala vse svoje znanje in izjemno borbenost ter osvojila prvo mesto in svoje prvo veliko zlato medaljo. Katji gredo vse čestitke za pogum, upoštevanje navodil s strani trenerjev in izjemno zbranost in predanost ter samozaupanje.

V mladinski konkurenci je po daljšem tekmovalnem premoru na tatami ponovno stopil Sašo Račič v kategoriji do 68 kg. Sašo je izjemen talent in izredno prizadeven in pozitiven član brežiške ekipe, ki je stiskala pesti za priljubljenega ter telesno in tehnično najbolj pripravljenega sotekmovalca. Žal je takoj na začetku naletel na neugoden žreb in izgubil dvoboj s kasnejšim zmagovalcem Simonom Klemenčičem, kar ga je psihično obremenilo v repasažu. Sašo je bil razočaran, čeprav zato ni nobenega povoda, saj je s svojim pristopom in znanjem dokazal, da bo ob dodatnih izkušnjah, večji samozavesti na tekmah in nadaljnjim prizadevnim delom v svoji karateistični karieri prav kmalu posegel tudi v boj za najvišja mesta.

Za zaključek sta nastopili tudi članici slovenske reprezentance v bojih Kaja Omerzo in Petra Planinc. Kaja je nastopila med mladinkami nad 59 kg, Petra pa med članicami pod 60 kg. Obe sta že v prvem krogu naleteli na kasnejši finalistki in dobili priložnost v repasažu, ki pa se tokrat ni iztekel njima v prid. Kaja se je borila proti reprezentančni prijateljici Heleni Cenc, do katere je bila tokrat premalo agresivna, Petra pa je v repasažu proti Evi Šubic iztržila neodločen rezultat in je izgubila po sodniški odločitvi. Obema je bila ta tekma dober trening in preizkus pred pomembnimi turnirji v nadaljevanju.

Naslednji vikend se bosta naši najboljši tekmovalki in slovenski članski reprezentantki Nastja Galič v katah in Petra Planinc v borbah udeležili največjega tekmovanja Premier lige v nemškem Hanau, kjer bosta iskali priložnost za dokazovanje med največjimi svetovnimi zvezdami, v Brežicah pa bomo stiskali pesti zanju.

KK Obzorje

Galerija

z-kk-001
z-kk-002
z-kk-003
z-kk-004
z-kk-005
z-kk-006
z-kk-007
z-kk-008
z-kk-009
z-kk-010
z-kk-011
z-kk-012
z-kk-013
z-kk-014
z-kk-015
z-kk-016
z-kk-017

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava