2. Živa knjižnica v Novem mestu, Hiša kulinarike Novo mesto

22.9.2014 | 16:00

Hiša kulinarike, ponedeljek, 22. 9. 2014, od 9. do 14. ure in od 16. do 19. ure

Ste kdaj razmišljali o svojih predsodkih in stereotipih do drugih ljudi? Ali o vtisu, ki ga dobijo drugi ljudje o vas? Imate veliko stereotipov, na primer o Romih ali priseljencih, samohranilkah ali prostovoljcih, aktivistih ali homoseksualcih, muslimanih, bivših odvisnikih ali invalidih? Ste pomislili, da je to zato, ker do zdaj niste imeli prave priložnosti govoriti z eno od naštetih oseb in spoznati, kakšno je njeno ali njegovo življenje v resnici?

Če ste se pripravljeni soočiti z lastnimi predsodki in se v živo srečati z vašimi stereotipi, vas vabimo, da obiščete Živo knjižnico, kjer knjige govorijo!

Živa knjižnica je sredstvo s katerim preko inovativne metode aktivnega, tudi medkulturnega dialoga, ozaveščamo in izobražujemo o vrednotah, človekovih pravicah in spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi.

Metoda Žive knjižnice skozi neposredno izkušnjo sooči bralca/bralko z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami. Knjige v Živi knjižnici so namreč predstavnice in predstavniki različnih manjšin, družbeno ogroženih skupin oziroma vsi, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki, in ki so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji, ter jo na štiri oči deliti z obiskovalci knjižnice.

Na 2. novomeški Živi knjižnici bo mogoče govoriti z več kot tridesetimi knjigami:

oseba z izkušnjo nasilja in varne hiše; oseba, ki je zbolela za rakom; babica otroka z dvema očetoma; aktivistka vstajniškega gibanja; gej; prekerna delavka; Rom; ozdravljen odvisnik; vegetarijanka/veganka; oseba z izkušnjo v duševni bolezni; priseljenka; ženska v »moškem« poklicu; prostovoljec Evropske prostovoljske službe v Sloveniji; muslimanka; oseba, ki je izgubila sluh; nekdanja begunka; koristnik psihiatričnih storitev; prostovoljec – spremljevalec umirajočih in žalujočih oseb; mati samohranilka; darovalka organov po smrti; oseba z izkušnjo v duševni bolezni; izbrisani; posvojenka; študentka s cerebralno paralizo; lezbijka; prostovoljka, ki dela z Romi; Albanka; Queer/feministka…

Organizator: Regijski NVO center - Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju z Informacijskim centrom Legebitra, ob podpori Ameriške ambasade v Ljubljani in Mestne občine Novo mesto.

Več informacij na: http://www.nevladnik.info/si/dogodki/?id=11391