DL: 20 let TD Mirna Peč - Razvoj turizma ni odvisen le od njih

21.9.2014 | 11:05

Podpredsednica društva Ladislava Rupena, predsednik Jože Barbo in župan Mirne Peči Andrej Kastelic na slovesnosti ob jubileju turističnega društva. (Foto: M. Barbo)

Podpredsednica društva Ladislava Rupena, predsednik Jože Barbo in župan Mirne Peči Andrej Kastelic na slovesnosti ob jubileju turističnega društva. (Foto: M. Barbo)

Turistično društvo Mirna Peč letos praznuje 20 let delovanja. Vsa leta sledi svojim ciljem: skrbi za urejeno okolje, naravno in kulturno dediščino ter promocijo kraja. Trenutno ima nekaj več kot 60 članov, v zadnjem letu se je njihovo število povečalo predvsem na račun sekcije ljubiteljev Slakove glasbe.

Jože Barbo, ki je predsednik društva 17 let, je povedal, da so to društvo ustanovili na pobudo Turistične zveze Dolenjske in Bele krajine ter nekdanje krajevne skupnosti Mirna Peč, veliko ustanovnih članov je še danes aktivnih. Prva leta je pod njihovim okriljem delovala še sekcija vinogradnikov, kasneje so se odcepili in ustanovili samostojno društvo, ki je danes eno večjih v Mirni Peči.

»Včasih imam kot predsednik slabo vest, ker ne morem več narediti, saj mi veliko časa jemlje tudi delo v Turistični zvezi Dolenjske in Bele krajine, kjer sem predsednik. Imam krasno ekipo ljudi, a v obeh organizacijah je veliko projektov,« doda Barbo.

Turistično društvo Mirna Peč, ki je sprva največ energije namenjalo ureditvi Zijala in pešpoti, je svojo 10. in 20. obletnico delovanja pospremilo s posebnima zbornikoma, kot posebno prelomnico pa Barbo izpostavi smrt njihovih znanih rojakov Toneta Pavčka in Lojzeta Slaka, saj od tedaj v mirnopeško občino prihaja veliko ljudi, ki jih zanima, kje sta pesnik in harmonikar odraščala. »Vztrajali smo, da občina obema postavi spomenika, in to se je zgodilo lani v Šentjuriju in na Malem Kalu. Ko pridejo skupine, se trudimo, da jim pokažemo še kaj drugega, kar si je vredno ogledati pri nas,« pove.

Samo društvo ima omejene možnosti za razvoj turizma, veliko je odvisno od občine, ki ustvarja pogoje, največ pa od zasebnikov, ki bi v tej dejavnosti videli svojo priložnost. »Kruh je v turizmu težko zaslužiti,« je realen, ob tem pa spomni, da imajo njihovi občani precej možnosti, da se preživijo na drugačne načine, imajo službe, doma obdelujejo še zemljo, zato se težko odločijo, da bi se profesionalno ukvarjali s turizmom.

Z OŠ Toneta Pavčka dobro sodelujejo, še posebej so ponosni na njihove učence, ki so letos v projektu Turistične zveze Slovenije osvojili zlato priznanje z raziskovalno nalogo V dolino tiho. »Želimo si, da se nam v društvu pridružijo mladi, vsi so dobrodošli, « je pogovor sklenil Barbo.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista, 5. junija 2014

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava