Gledališka predstava - Gabriel Contreras: Amarillo, SPT Novo mesto

21.9.2014 | 20:00

- zaključna predstava 21. mednarodnega festivala urpizoritvenih umetnosti EX PONTO

V nedeljo, 21. septembra 2014, ob 20. uri, se bo v Anton Podbevšek Teatru zaključil 21. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti EX PONTO, ki bo na različnih slovenskih gledališko-uprizoritvenih scenah potekal med 14. in 21. septembrom 2014, z znamenito gostujočo mehiško predstavo, ki se uprizarja na številnih mednarodnih gledaliških festivalih; Gabriel Contreras: AMARILLO, režija Jorge A. Vargas, v kateri nastopajo: Raúl Mendoza, Alicia Laguna, María Luna, Vianey Salinas, Antígona González in Jesus Cuevas.

Režija: Jorge A. Vargas

Stvaritev in igra: Raúl Mendoza, Alicia Laguna, María Luna, Vianey Salinas, Antígona González, Jesus Cuevas

Pesem „Muerte": Harold Pinter

Tehnični vodja, oblikovanje luči in digitalno programiranje: Kay Pérez

Scenografija: Jesus Hernández

Avtorska glasba: Jorge Verdín – Clorofila

Glas, glasba, samplerji: Jesús Cuevas

Oblikovanje zvoka: Rodrigo Espinosa

Fotografija: Roberto Blenda

Grafično oblikovanje: Roberto Betancourt

Izvršna producentka: Alicia Laguna

Produkcija: Teatro Linea de Sombra (Mexico)

Predstava traja 60 minut

Predstava bo v španskem jeziku s slovenskimi podnapisi.

Vstopnice: 10€, 5€ upokojenci, študentje, dijaki

O PREDSTAVI:

Osupljiva multimedijska predstava o Mehičanu, ki se odloči potovati v Teksas, ZDA, a že na meji izgine, rekonstruira njegovo potovanje skozi predstavljanje različnih pejsažev, raziskovanje kulturnih identitet in razmerja med realnim in virtualnim ter dokumentarnim in fikcijo. Odsotni, izginuli moški prevzame multiple obraze in imena ter tako simbolizira na tisoče razočaranih popotnikov, ki so doživeli enako ali podobno usodo. Amarillo se dotika kompleksne narave individualne in nacionalne identitete v času eksodusa – tistih, ki so odšli, in tistih, ki so ostali. Amarillo je mesto v Teksasu, kamor je bil popotnik namenjen, a ni nikoli prispel; je odmaknjena lokacija, usoda, ki se ni nikoli zgodila, intenzivnih barv v izjemni vročici puščavskega sonca.

Gledališče Linea de Sombra, zagotovo eden bolj prepoznavnih in spoštovanih mehiških gledaliških kolektivov, ima svoje korenine trdno zasidrane v političnem gledališču, krasijo ga bogate čutne podobe, evokativne zvočne pokrajine in izjemna pripovedna moč. Med številnimi nagradami so večkrat prejeli nagrado za najboljše raziskovalno gledališče v Mehiki, sicer pa permanentno gostujejo na turnejah po Južni in Severni Ameriki ter Evropi, kjer s svojo drznostjo navdušujejo številna občinstva in kritiško srenjo.

Amarillo je kompozicija, tragična freska z nadvse dinamičnim ritmom, določeno stopnjo ironične žalosti in pridihom črnega humorja. Je privlačna in predirljivo močna gledališka umetnina, ki pri gledalcih splete skupek vizualnih, akustičnih in tipnih izkušenj v odločni politični drži.