Predstavili načrte za vzpostavitev cone 30 v okolici šole

20.9.2014 | 08:50

Predstavili načrte za vzpostavitev cone 30 v okolici šole

Drugi dan Evropskega tedna mobilnosti v Krškem so na Občini Krško organizirali javno razpravo o drugačni rabi prometnih površin v občini. Koordinatorka projekta Romana Pečnik je zbranim med drugim predstavila tudi elaborat celovite prometne ureditve cone 30 na regionalni Zdolski cesti pri osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem.

Pregled podatkov o hitrostih in rezultatov analize po lokacijah je pokazal, da se hitrosti večine voznikov na tem odseku Zdolske ceste gibljejo na zgornjem robu omejitve hitrosti 50 km/h, kljub temu, da je na tem območju že vzpostavljena cona 30, ki pa je večina voznikov ustrezno ne zazna in ne prilagodi hitrosti. Samo znak »cona 30« da vozniku premajhen signal, da prihaja v območje, kjer so v večji meri prisotni ranljivi udeleženci v prometu, zato je potrebno z vizualno spremembo (poudarjen vstop v cono, sprememba profila) na cesti voznika napeljati k zmanjšanju hitrosti. Šolski prehod za pešce pa naj bi bil po novem bolj opazen in vpadljiv na podlagi modre barve. Kot je pojasnila vodja projekta Romana Pečnik, je na tem območju načrtovana tudi vzpostavitev površin za kolesarje, in sicer meter širok pas na rdeči podlagi.

Poleg tega je je potrebno iz hišnih priključkov na regionalno cesto in hišnih priključkov na občinsko cesto preveriti ter zagotoviti ustrezno preglednost. Tako je iz preglednega polja potrebno odstraniti vegetacijo in zagotoviti, da se bodo lahko vozniki varno vključevali s stranskih cest oz. hišnih priključkov na prednostno cesto ter da bodo pravočasno zaznali voznike motornih vozil in kolesarje, ki se vozijo po prednostni cesti.

Prisotni na javni razpravi so načrte pozdravili, za vsako novo prometno ureditev pa je seveda potreben določen čas in spremljanje stanja na terenu. Med predlogi in pobudami so udeleženci razprave predvsem izpostavili nedokončane kolesarske poti po območju občine.

Nove mestne in povezovalne linije s šolskimi prevozi

Pečnikova je med drugim predstavila tudi nove linije mestnega avtobusa, in sicer bosta s 1. oktobrom omogočeni dodatni dve avtobusni liniji v dopoldanskem času med 8. in 12. uro. Spremenjene so tudi cene kart za mestni in primestni promet v občini Krško, ki bodo prav tako začele veljati s 1. oktobrom 2014. Karta za vožnjo mestnega avtobusa bo stala 0,50 evra, mesečna vozovnica 10 evrov. Cene primestnega avtobusa, ki se po novem vežejo na šolske avtobuse in imajo povezave v Krško na avtobusno postajo, pa so prav tako subvencionirane, znašajo pa od 0,50 do 2,20 evra, odvisno od relacije. Ob tem so na Občini Krško v sodelovanju s krško enoto Izletnika Celje izdali brošuro z vsemi avtobusnimi povezavami, ki jih lahko občani dobijo na Občini Krško in na avtobusni postaji v Krškem.

L. P. C.

Galerija

_DSC8953
_DSC8955
_DSC8957
_DSC8959
_DSC8962

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava