50 let Pionirske knjižnice v Novem mestu

20.9.2014 | 08:10

50 let Pionirske knjižnice v Novem mestu

Slavnostno, čustveno in igrivo. Pravšnje srečanje, s katerim so v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto obeležili spomin na petdesetletno prehojeno pot Oddelka za mladino. Ali kot je ob začetku prireditve poudarila voditeljica srečanja, bibliotekarka, pesnica, prevajalka ter dobitnica Čopove diplome in Trdinove nagrade ga. Jadranka Matić Zupančič: »Proslavljamo dogodek, v katerega je vpet pretekli čas, želja po branju, podoživljanju prebranega, iskrivi polet domišljije in radovednost številnih generacij, tako predšolskih kot šoloobveznih otrok in mladostnikov. Njihovih staršev, učiteljev in že generacij njihovih otrok in vnukov.«

Obiskovalce je ob pričetku pozdravil župan Novega mesta Alojzij Muhič, ki je v svojem govoru poudaril, da ga veseli, da se spomnimo trenutkov iz preteklosti ter izrazil upanje in željo, da bi bila novomeška knjižnica kmalu dokončana.

Osrednje gostje slovesnosti so bile gospe, ki so poklicno in osebno zavezane mladinski književnosti in mladinskemu knjižničarstvu.

Dr. Dragica Haramija, redna profesorica za področje mladinske književnosti na mariborski Pedagoški in Filozofski fakulteti, in predsednica Društva Bralna značka Slovenije je potrdila, da je mladinska književnost v Novem mestu že 50 let v dobri kondiciji. Branje pa je tisto, ki pokaže, da je mladinska književnost kal, iz katere zraste zanimanje za literaturo.

Čas je vsaj za trenutek zavrtela nazaj dolgoletna vodja Oddelka za mladino v Knjižnici Mirana Jarca, višja knjižničarka Slavka Kristan, ki je z dušo in telesom živela za knjižnico. Spregovorila je o uvedbi mednarodnega knjižničarskega kviza v takratni Pionirski knjižnici v Novem mestu, ki ga je za mlade bralce iz več evropskih držav izvajala nemška bralna ustanova Stiftung Lesen iz Mainza, o projektu Koraki do knjige, ki se uspešno nadaljuje še danes in avtorskem projektu Mavrična ribica, ki je ena najuspešnejših aktivnosti v sklopu Oddelka za mladino.

Sedanja vodja Oddelka za mladino bibliotekarka Helena Brulc je spregovorila o pestri paleti programov in aktivnosti, tako republiških kot mednarodnih, ki se izvajajo z namenom spodbujanja branja in raziskovanja. Poudarila je, da vso svojo pozornost namenjajo zadovoljevanju izobraževalnih potreb, spodbujanju branja, razvoju informacijske pismenosti, močno pa podpirajo inovativnost in ustvarjalnost. Uspešno se povezujejo s Posvetovalnico za otroke in starše Novo mesto, se posvečajo uporabnikom s posebnimi potrebami, o čemer priča tudi kotiček za bralce z disleksijo. Spregovorila je tudi o urah pravljic za varovance VDC-ja, branju s tačkami, Poletnih pustolovcih in željah za prihodnost.

Aktivnosti na Oddelku za mladino res ne manjka. Za lažjo ponazoritev in popestritev večera so si obiskovalci nekaj teh ogledali ter jim prisluhnili v živo. V ta namen nas je s svojo prisotnostjo počastila gospa Mateja Petric, direktorica Posvetovalnice za otroke in starše Novo mesto, ki je obiskovalcem položila na srce, da se branje uči z branjem in da je potrebno ovekovečit ne le otrokove prve korake, temveč tudi dan, ko prebere svojo prvo stran. Gospa Marinka Srebrnjak je predstavila potek terapije s pomočjo psičke Glory. Ogledali smo si zanimive prispevke otrok,ki so opisovali kako doživljajo knjižnico ter odlomek iz podelitve priznanj poletnim pustolovcem. Za konec so večer popestrili varovanci VDC-ja, ki so predstavili izjemno čustveno zgodbo o Metki ter glasbeno točko, ob kateri smo skupaj zapeli.

Večer je bil izjemno doživet in prisrčen, vsem skupaj pa je obudil spomin na uspešno delovanje Oddelka za mladino, ki je prepoznaven in cenjen tako v lokalnem kot tudi v slovenskem knjižničarskem in širšem slovenskem kulturnem prostoru.

Janja Gazvoda

Galerija

z-pionirska-001
z-pionirska-002
z-pionirska-003
z-pionirska-004
z-pionirska-005
z-pionirska-006
z-pionirska-007
z-pionirska-008

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava