90 let Logarjeve tete z Laz

19.9.2014 | 13:25

Logarjevi teti je za jubilejnih 90 let čestital tudi novomeški župan Alojzij Muhič. (Foto: D. Rustja)

Logarjevi teti je za jubilejnih 90 let čestital tudi novomeški župan Alojzij Muhič. (Foto: D. Rustja)

V torek, 9. septembra, je po daljšem času posijalo sonce in razpoloženje v prostorih knjižnice v bivši šoli na Lazah je bilo zares toplo - pa ne le zaradi sonca, pač pa predvsem zaradi ganljivega srečanja vaščanov, prijateljev in svojcev s Francko Logar, najstarejšo krajanko KS Uršna sela. Prav na ta dan je namreč praznovala 90-letnico in Lazarji so ji ob pomoči hčerke Zdenke pripravili manjšo svečanost.

Nas srečanje so jo pripeljali iz črnomaljskega doma starejših občanov, še pred kratkim pa je bila Logarjeva teta, kakor ji rečejo po domače, polna zavidanja vredne energije. Njen pristop ob kakršnikoli akciji, izpeljala pa jih je veliko, ni nikogar pustil neprizadetega, Francka je vselej naletela na dober odziv in odprta vrata. Njena generacija se je v mladih letih morala za goli obstoj spoprijemati z neštetimi težavami in Francka je živa priča tistega neprijaznega obdobja. Pa vendar je ohranila vse moralne vrednote, ki zdaj žalostno propadajo: pripadnost družini in skupnosti, poštenost, veselje do življenja in hvaležnost za vse, kar je dobrega. Tako je ob državnih praznikih obesila zastavo pri spomeniku blizu svojega doma sredi Laz, uspešno je izpeljala razne nabirke, pri čemer ni bila nikoli nadležna, vsak od sosedov pa je bil deležen njene pomoči, ako jo je potreboval. Nič čudnega torej, da jo imajo vaščani radi.

Ob častitljivem jubileju je sveto mašo Logarjevi teti v lazarski cerkvi sv. Matije daroval topliški župnik Dušan Kožuh, na srečanju pa je poleg vaščanov in predstavnikov uršenske krajevne skupnosti Francki čestital novomeški župan Alojzij Muhič.

J. Sladič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava