Tekmovanje oračev: Ekipa Posavja tretja, 2. mesto si je prioral Matej Kostevc

19.9.2014 | 09:00

Tekmovanje oračev: Ekipa Posavja tretja, 2. mesto si je prioral Matej Kostevc

Župan občine Brežice Ivan Molan je ob uspešnem rezultatu sprejel uspešna mlada tekmovalca v oranju Mateja Kostevca, aktualnega državnega podprvaka v oranju z obračalnim plugom, in Primoža Černeliča, s katerim sta na 58. državnem tekmovanju oračev Slovenije osvojila ekipno 3. mesto. Župan je tekmovalcema čestital in jima zaželel uspehov tudi v prihodnje. Matej Kostevc in Primož Černelič si želita v naslednjem letu še izboljšati svojo uvrstitev, skupna želja ekipe pa je organizirati regijsko tekmovanje v Posavju. Z doseženim rezultatom je bil zadovoljen tudi vodja ekipe Igor Kostevc.

V Kočevju je 12. in 13. septembra 2014 potekalo 58. državno tekmovanje oračev Slovenije in 20. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol, ki ju tradicionalno organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije, letos v sodelovanju s Farmami Ihan d.d.. Ekipa, ki je nastala pod okriljem Tehničnega krožka Posavja, je bila sestavljena iz dveh tekmovalcev Mateja Kostevca in Primoža Černeliča, vodje ekipe Igorja Kostevca in treh sodelavcev – sodnikov Mateja Kovačiča, Marka Brkiča in Marka Hrastelja). Ekipa Posavcev si želi izboljšati dosežene rezultate in v naslednjem letu organizirati regijsko tekmovanje v Posavju. Občina Brežice je sicer leta 2012 že gostila 56. državno tekmovanju oračev Slovenije, ki se je odvijalo v Vrbini.

O tekmovanju in načrtih

O tekmovanju in načrtih je državni podprvak v oranju z obračalnim plugom Matej Kostevc dejal: »Pogoji za oranje so bili zahtevni zaradi razmočenosti zemlje, tudi na dan tekmovanja je deževalo. Tako kot verjetno vsak, si želim zmagati in postati državni prvak ter se udeležiti kakšnega svetovnega tekmovanja v oranju.«

Matej je tudi vzor svojemu sotekmovalcu Primožu Černeliču, ki se strinja, da je bilo tekmovanje v oranju (tekmuje s plugom krajnikom) zahtevno zaradi razmočenosti terena. Primož je z rezultati zadovoljen, v načrtu pa ima pridobiti kakšno mesto više pri uvrstitvah na prihodnjih tekmovanjih. Tako Matej kot Primož izhajata iz družin s tradicijo tekmovanj v oranju, saj sta bila uspešna tekmovalca tudi njuna očeta.

Lavra Kreačič
Občina Brežice

Zvočni zapisi

Matej Kostevc

Primož Černelič

Vodja ekipe oračev iz Posavja Igor Kostevc

Galerija

Sprejem za orača 2014 1
Sprejem za orača 2014 2
Sprejem za orača 2014 3
Sprejem za orača 2014 4

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava