Vaš komentar: Zgodba iz Butal

18.9.2014 | 14:00

Lojze Podobnik

Lojze Podobnik

Slovenci imamo zopet kost za glodanje. Na političnem obzorju in v slovenskih domovih se mrzlično politizira. Imamo skrivnostno in zamegljeno »pravljico« o spornem uspehu Alenke Bratušek, ki je začinjena s samoimenovanjem in butalskimi igricami vlade v odhodu. Veljaki političnih strank in eminentne osebnosti političnega zakulisja, kakor tudi mediji se na vse pretege trudijo v iskanju informacij, ki bi zasenčile dobro ime kandidatke za visok položaj v Bruslju.

Zopet prihajajo do izraza osebnostne značilnosti hlapčevskega naroda, ki je menda v sorodu z Butalci. Za le te pa je značilna zavist, sovražni odnos do uspeha in mešetarjenje in politiziranje v kalnem. Vsi podobni napadi na posameznike ali skupine največkrat ne rodijo želenih sadov, zgodbe se razvodenijo in izginejo iz političnega in medijskega prostora. Ostane le jezno ljudstvo, ki ga razjedajo dvomi in sovraštvo. Takšne državniške razprtije razdvajajo in jezijo državljane. Na podlagi lastnega videnja in največkrat brez argumentov predalčkajo krivce in v njihovih možganih se rišejo podobe in zgodbe izprijene politike.

Zgodba Alenke Bratušek je šolski primer, kako se ne bi smeli obnašati, kajti takšne razprtije slabijo politično stabilnost in iz nas dela drugorazredni narod. Vsi, predvsem pa odgovorni voditelji, bi se morali zavedati posledic, ki so nastale zaradi takšnega večkratnega odločanja in podpisovanja odgovornih sklepov državniškega pomena. To, kar se je v zvezi s tem dogajalo v parlamentu, je podobno intrigam razuzdanih in neodgovornih politikantov, katerim je morala španska vas. Šlo je za navadno kupčkanje in seveda, v ospredju je bila visoka plača in eminentni položaj v eliti evropskih politikov.

Evropa nam ponuja visoko in pomembno politično mesto. To se ne zgodi vsak dan in tega bi se morali zavedati. Pristojni kadrovnik Jean-Claude Juncker je sestavil komisarsko ekipo in v njej si želi imeti našo dosedanjo predsednico vlade. Mi pa se temu upiramo. Iščemo razne izgovore in se trudimo obveščati širni svet Evrope, da smo proti takšni odločitvi. Mar s takšnim obnašanjem ne pljuvamo v lastno skledo in se svetu kažemo kot izgubljene ovce, ki iščejo trdo roko, da bi jih spravila v red.

Naši strankarski voditelji modrujejo in z lažnimi besedami zavajajo zmedeno ljudstvo, ne zavedajoč se, da so sokrivi za nastali kaos. Rešitev nastalega stanja so prepustili ljudstvu in Komisiji za preprečevanje korupcije. Z nastopi v medijih se prikazujejo kot poštenjaki in če je le možno, z nasmeškom na obrazu blatijo premierko v odhodu. Najhuje pa je, da se naslajajo in uživajo, kako se blati njeno ime in kako se plete zgodba o njenem zatonu.

Politika je res kurba.

Skregani smo s srčno kulturo in etiko obnašanja. Naše misli so preveč oplojene s sovraštvom in nevoščljivostjo; naš razum je načet zaradi stanja v družbi in kar je najhuje, da se na laži gradi naš boljši jutri.

Iščimo pravo pot in prave voditelje.

Lojze Podobnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (15)

18.9.2014Oceni pika 

@Lojze Podobnik! Predvsem nismo "mi" in niso "naši strankarski voditelji". In kako zmedeno ljudstvo?! Jaz nisem nič zmedena in že od svoje mladosti(študentskih časov) imam svojo pamet in odločitve, sem JAZ, individuum, s svojo držo. In omenjate neke "izgubljjene ovce". Včasih smo bili samo mi, ki podpiramo in stojimo ob strani Janezu Janši ovce, zdaj pa kar vsi? Meni je vseeno kam gre AB. Niti na misel mi ne pride. Živim od svojega dela in se trudim po svojih močeh, da ne bi izgubila upanja v boljši jutri za Slovenijo. In moj misli niso nič "oplojene" s sovraštvom. Nekateri in ni nas malo v Sloveniji smo uspeli zadržat poštenost in krščansko odpuščanje vsem, ki delajo slabo v Sloveniji. Vam pa želim veliko uspeha pri iskanu vedno novih in novih voditeljev, ki bodo uspeli vsaj za hip zadovoljiti vašo potrebo po poštenosti. To sem vam napisala zato, ker včasih preberem kak vaš prispevek in opažam, da ste vedno nekako razčarani nad stanjem v Sloveniji. Želim vam vse dobro...

18.9.2014Oceni slovenski kotel 

... in zato hudič pri slovenskem kotlu, nima nobenega dela. Že dolgo znano.

19.9.2014Oceni NEpokorno javljam 

da nisem skregan s srčno kulturo in etiko obnašanja, nimam misli oplojene s sovraštvom in še manj z nevoščljivostjo, na stanje v družbi ne morem imeti vpliva razen s svojim delom in etičnim obnašanjem ter ničesar ne gradim na laži - beri: nisem politik. Gospod Lojze, skrajni čas je, da nas , vsaj nekatere, prenehate takole grobo obtoževati. Očitno vam ni ostalo niti malo "profesionalne deformacije" okoli tega, kdaj koga obtožimo.

19.9.2014Oceni vika lozar 

Ne jemljem komentarja g. Lojzeta kot napad vsepovprek. Je pa res, da se zunaj v Evropi sliši samo nerganje in naša skreganost. Tudi jaz nimam prstov pri tem, pa zgornje napisano vseeno podpiram, ne počutim se udeležene v tej politični čobodri, mi pa ni vseeno.

19.9.2014Oceni pika 

Vsak, ki ima volilno pravico in ki gre na volitve in voli, kogar pač voli je odgovoren za to "politično čobodro", kakor je v komentarju imenovala stanje v državi@vika lozar. Zato, ne si umivat rok in se ne počutit udeležene pri tej zelo žalostni slovenski zgodbi. Seveda ste udeleženi in soavtorji te žalostinke. Ne vem, če bi bilo drugače, če bi bili izvoljeni ljudje, ki sem jih sama volila. Saj jih nimam v celi zgodovini samostojne Sloveniji niti priložnosti ocenit.

20.9.2014Oceni Lojze Podobnik 

Vsak ima svoj prav, vsak ima svoj pogled na družbena dogajanja, vsak od nas ima svojo resnico - in tako je prav. Naše gledanje je odvisno predvsem od naših izkušenj, izobrazbe in seveda črednega nagona, ki je nas posrkal v tok življenja. Če nam je lepo, takrat imamo vsega dovolj, takrat smo zadovoljni z vsem pa tudi z svojimi voditelji in sistemom. Vprašanje pa je, kako so zadovoljni tisti sodržavljani, ki živijo v revščini in tisti, ki se počutijo zapostavljene zaradi politične diktature in nekakšnega posiljenega družbenega sistema, ki žuga in s prstom kaže, kako moramo živeti, v kateri družbeni razred pripadamo, koliko veljamo, kdo bo naš poslanec, župan, občinski svetnik ... V Sloveniji je veliko ljudi, ki nismo v enakem položaju od tistih, ki se imajo za bogate, pametne in uspešne – za to gospodo ima naša država veliko privilegijev: drugačne pravne norme, boljše zdravstvo, šolstvo, dovoljeno jim je bilo, da kradejo državno premoženje, da so izigravali sodstvo … Vse te dobrine so in jih še jemljejo z veliko žlico ali pa jih zaradi lastnih interesov ignorirajo. Ustavna načela so le nekakšna pravljica o visoki stopnji demokracije. Preveč je slabega okoli nas in to nas je posrkalo vase. Moralne norme so postavljene na vprašljivih načelih in tudi krščanski nauki niso več vodilo za poštenje. Pika, ni tako preprosto, kot ti rišeš življenje in spoštovana Pika: krščansko odpuščanje ni vodilo za srečo, kajti revni in zapostavljeni potrebujejo veliko več.

20.9.2014Oceni korl 

Te Butale so posledica 40 letnega pranja možganov, upravljajo pa jih tisti ki so to mentalno higieno izvajali... Sem in tja zasledim modrovanje o komunizmu ki je bil zlorabljen in ga dejansko sploh še ni bilo v pravi obliki oz. 'tak kot bi moral biti' ... upam da ga tudi nikoli nebo. Lojz in ostali rdeči agitpropovci pa ste usmiljenja vredni patetiki...

20.9.2014Oceni Legat 

korl, korl .... Nikdar vam ne bo usoelo ....Slovenci nismo več tako zaplankani, kot pred sedemdesetimi leti. Pa še farjev je vse manj ;-))!!

21.9.2014Oceni piko 

korl, ti si preveč pameten in moder, da bi kaj razumel. No, boš pa po butalsko razložil okol tega da naj ne bi blo, tud če ne razumeš kaj naj bi blo, če bi blo. Se spomneš korl tiste izjave: ne čujem dobro a oču da vam odgovorim. Tud s tabo je tako, korl. Pa nisem ne rdeč ne tačrn.

22.9.2014Oceni korl 

Ne nisi ne tardeč ne tačrn ampak si navaden butalc. @legat- mene briga za farje,sem ateist. Me pa zanima tanova verzija komunizma oz. tista originalna nezlorabljena :-) , ki menda kar čaka da osvobodi človeštvo, reši uboge in enkrat za vselej uvede enakost med ljudi :-)

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava