Kako se uspešno "prodati" in kaj ima pižama s tem?

17.9.2014 | 13:20

Kako se uspešno "prodati" in kaj ima pižama s tem?
Kako se uspešno "prodati" in kaj ima pižama s tem?
Kako se uspešno "prodati" in kaj ima pižama s tem?

Vsakodnevno se s svojim vedenjem, osebnostjo, sposobnostmi in nenazadnje tudi na socialnih omrežjih predstavljamo ljudem v določeni luči. Vsaka naša odločitev in odziv ustvarjata sliko, s katero oblikujemo svoj osebni profil. To je namreč eden izmed ključnih elementov pri vstopu na trg dela, prodaja osebnega profila. Iskanje zaposlitve ni več tako, kakor je bilo. Koncept iskanja službe se je spremenil. Nista več dovolj le visoka izobrazba in izkušnje, pomembno je kako znaš prikazati svoj osebni profil. Tukaj preidemo na kreativnost, saj je potrebno izstopiti iz konkurence.

Tega se zavedamo tudi v Mladinskem centru Bit. Konec avgusta smo v Dijaškem domu Črnomelj organizirali mladinsko izmenjavo z naslovom Brandyourself – Oglasi se, ki je bila financirana s strani sklada Evropske unije v programu Erazmus+, MOVIT in Občine Črnomelj. Mladinska izmenjava je bila namenjena brezposelnim mladim, zato je v njej sodelovalo 36 udeležencev iz držav Evrope, v katerih se s tem problemom trenutno najbolj soočajo. Te države so Malta, Hrvaška, Bolgarija, Portugalska, Grčija in nenazadnje tudi Slovenija.

Delavnice je vodil Onder Uyumsal iz Turčije, poleg njega tudi Klemen Vitkovič, predsednik Mladinskega centra Bit, ter prostovoljki Ivana Paun in Mateja Vrščaj. Poleg naštetih so bili pomemben člen organizacijske ekipe tudi Maja Gašperič, Jože Veselič in ostali prostovoljci, ki so prav tako prispevala k izvedbi projekta. Posebni gostje so bili direktor RIC Bela krajina, Peter Črnič, vodja AV Lab-a, Sašo Jakljevič in član AV Lab-a Klemen Saje. Obiskala nas je tudi županja in zaželela mladim veliko sreče pri iskanju zaposlitve.

Udeleženci so predstavili težave, s katerimi se soočajo v svojih državah s poudarkom na brezposelnosti mladih. Ugotovili smo, da potrebujemo kreativne načine pri prodiranju na trg dela, zato je bil glavni cilj izmenjave konkreten izdelek, in sicer izdelava življenjepisa v video zapisu. Mladi so posneli enominutne CV prispevke, kjer so se predstavili izbranim potencialnim delodajalcem. Poleg tega bomo udeležence spremljali po vrnitvi v svojo državo, saj nas zanimajo rezultati uporabe življenjepisov. S tem želimo ozavestiti tudi Belokranjce, ki se trenutno soočajo z najvišjim deležem brezposelnosti v Sloveniji. Ker gre za projekt, financiran predvsem iz Evropskih sredstev, smo mlade seznanili tudi s pomembnostjo aktivnega sodelovanja pri odločanjih, ki vplivajo na našo prihodnost.

Mladi na izmenjavi niso pridobili le kopico neformalnega znanja, temveč tudi priložnost spoznati druge države in kulture. Na mednarodnem večeru se je predstavila vsaka država s glasbo, plesi in kulinariko. Poleg tega smo udeležencem omogočili ogled lepot Bele krajine in Slovenije. Odpravili smo se na kratek izlet na Žeželj in Kolpo ter jim omogočili obisk Ljubljane. Da smo Belokranjci gostoljuben narod in da obiskovalci veliko odnesejo od naših projektov, pa dokazuje tudi vnovičen obisk mladih, ki se radi vračajo v naše konce.

In, vas še vedno zanima, kaj ima pižama z vsem tem? Da je naš cilj dosežen in smo udeležence naučili kako se predstaviti kot osebna znamka, je pokazal en od portugalskih udeležencev, ki je še kako vedel kako izstopati iz povprečja. Namreč, v času izmenjave je bil ves čas oblečen v pižamo. Prepričani smo, da ga ja marsikdo opazil na ulicah Črnomlja.

Pa še izjave udeležencev izmenjave:

"Video življenjepis je vsekakor prihodnost. Mladi se vse pogosteje odločajo za tovrsten način pošiljanja svojega življenjepisa. Kreativen način predstavitve te tako hitreje približa delodajalcu, zato bi se morali tega načina naučiti in ga uporabiti vsi iskalci zaposlitve. Ravno tega pa smo se naučili na delavnicah. Vse je bilo super, sobe, Kolpa in ekipa. Res smo se veliko naučili, zato vse pohvale organizatorjem." (Saša iz Karlovca)

"V Črnomlju sem bila že lansko leto v sklopu Jurjevanja in si nikoli nisem mislila, da se bom že tako kmalu vrnila nazaj. Tokrat pa sem tukaj zaradi mladinske izmenjave, saj sem kot vodja skupine želela mladim iz Malte pokazati prednosti in priložnosti, ki jih nudijo mednarodne izmenjave. Poleg neformalnega znanja je pomemben del izmenjav tudi ozaveščanje mladih o vlogi aktivnega državljanstva in EU. Zahvaljujem se Mladinskemu centru Bit in celotni ekipi. Se že veselim našega sodelovanja na prihodnjih projektih!" (Maria iz Malte)

"Poleg kompetenc, ki smo jih pridobili ob nadgrajevanju osebnega marketinga in naših življenjepisov, verjamem, da je najpomembnejša pridobitev, pridobitev na osebnostni ravni. En teden smo sodelovali skupaj z udeleženci iz različnih držav, različnih starosti, različnih kultur. Zato je bilo pomembno, da s svojo potrpežljivostjo, prilagajanjem in pravilnim komuniciranjem dosežemo, da smo vsi srečni in pripravljeni na učenje. Dandanes je v večini služb potrebno delati veliko ur z istimi ljudmi hkrati pa ostati ves čas motiviran za delo, in ravno zaradi tega bo ta izkušnja izboljšala naše kompetence v bodoči službi. Izmenjave so odlična priložnost tudi za bolj sramežljive in tihe ljudi, ker se lahko sproščeno odprejo ostalim in jih nihče ne bo obsojal. Super izkušnja, ki bo odlično dopolnila moj življenjepis." (Carla iz Portugalske)

Če hočete tudi vi oplemenititi svoj življenjepis s tovrstnimi izkušnjami, se zglasite v Mladinskem centru Bit v uradnih urah na Trgu svobode 1 v Črnomlju ali obiščite spletno stran www.mc-bit.si.

Vaša ekipa Mladinskega centra Bit

Galerija

Delavnice 1
Delavnice 2
Delavnico je vodil Klemen Saje
Delavnico je vodil Klemen Vitkovic
Delavnico je vodil Peter Crnic
Delavnico sta vodili Ivana in Mateja
Izlet na Kolpo 1
Mednarodni vecer 1
Mednarodni vecer Bolgarija
Mednarodni vecer Slovenija
Obisk Ljubljane 1
Obisk Ljubljane 3
Obisk Ljubljane 4
Obisk Ljubljanje 2
Obisk zupanje
Predstavitev skupinskega dela 3
Prezentacija skupne naloge 1
Prezentacija skupne naloge 2
Skupinska 1
Skupinska 2
Skupna slika
Snemanje CVjev 1
Snemanje CVjev 2
Snemanje CVjev 3
Snemanje CVjev 4
Snemanje CVjev 5

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

17.9.2014Oceni mare34 

Lepo, kaj Alfa ima spet disko odprt?

18.9.2014Oceni Belokranjec123 

To so bili časi.

19.9.2014Oceni tina 

in koliko nas bo to koštalo?mislim koliko nas je koštalo,davkoplačevalcev??

19.9.2014Oceni Nusa 

Kakšni davki, a ni to Erazmus izmenjava? :)

19.9.2014Oceni mare34 

Vsak EU projekt v Beli krajini je dobrodošel. Boljše za nas, da se ta sredstva porabijo tukaj kot v Ljubljani.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava