Mladi, podjetni in okusni – spoznajte Društvo Regrat in Halo pito

17.9.2014 | 09:50

Mladi, podjetni in okusni – spoznajte Društvo Regrat in Halo pito

Poslanstvo Mestne hiše je promocija lokalnega turizma, kmetijstva, vinogradništva in rokodelstva. Prav tako pa radi pomagamo mladim in inovativnim lokalnim podjetnikom ob začetku njihove poslovne poti. Tako ste imeli cel avgust možnost pri nas spoznati člane in dejavnost društva Regrat in okusne izdelke iz podjetja Halo pita.

Pa poglejmo, s čim točno se ukvarjajo? Kdo so pobudniki teh mladih podjetij? Kakšni so njihovi načrti in želje za prihodnost? Kakšna je njihova zgodba?

Pobudnika za nastanek Društva za socialno vključenost Regrat sta Barbara Sušin in Aleš Ožvalt, vendar se je društvu kaj kmalu pridružilo večje število somišljenikov, ki že od začetka letošnjega leta skupaj ustvarjajo zgodbo o ekološki pridelavi hrane in samooskrbi lokalnega prebivalstva. Do marca so že dodobra obdelali idejo o Skupnostnih vrtovih v Brežicah in projekt je zaživel tudi v praksi. Primerno lokacijo za vrtove so našli v samem mestnem jedru, v okolici Osnovne šole, bolnice in več blokovskih naselij. Zemljo so preorali, razdelili na posamezne vrtove in jih razdelili med zainteresirane vrtičkarje. Z dosedanjim delovanjem ekoloških vrtov so vsi udeleženi zelo zadovoljni, v bodoče pa želijo vrtičke ograditi z ograjo ter opremiti s skupno lopo in prostorom za druženje. Poleg skupnostnih vrtov pa ima društvo Regrat širše poslanstvo, z oživitvijo degradiranih zemljišč in objektov želijo vključiti ljudi k aktivnemu sodelovanju pri vzpostavljanju lokalne skupnosti, povečati samooskrbo in biotsko pestrost prehrane občanov in občank, zmanjševati socialne razlike in širiti ekološko ozaveščenost. Med ostalim organizirajo tudi številne delavnice in izobraževanja z omenjenih področij.

Kakšni pa so načrti za prihodnost? Želijo si ustanoviti socialno podjetje, v okviru katerega bi pridelovali ekološko zelenjavo in v lastni kuhinji v starem mestnem jedru Brežic dnevno pripravljali okusne in zdrave malice za zaposlene v okolici in ostale prebivalce. Cel avgust ste lahko takšne mini malice brezplačno poskušali pred Mestno hišo Brežice. Če so vam bile degustacije všeč, potem se zagotovo skupaj z nami že veselite naslednjega leta, ko bodo na voljo čisto prave ekološke malice.

V času malice se je pred Mestno hišo predstavila tudi Halo pita, ki nas iz tedna v teden preseneča z novimi in vedno boljšimi domačimi pitami. Mlada podjetnica, ki je ustanovila Halo pito je Monika Šetinc iz Brežic. Ideja za Halo pito se je porodila čisto po naključju, nekega jutra ob kavici. Sicer pa sama pravi, da že od nekdaj rada peče in ustvarja v kuhinji. Seveda pri peki in nabiranju novih idej sodeluje vsa družina, dobrih idej pa jim na srečo nikoli ne zmanjka. Do sedaj so na voljo že številne slane in sladke pite .. mesna, zelenjavna, zeliščna, chili con carne, pizza, čokoladna, jagodna, borovničeva, skutna, limonina, in še bi lahko naštevali. Halo pita vam zagotavlja, da lahko katerokoli od njihovih pit naročite in dostavili vam jo bodo na dom v roku ene ure. Nam se zdi to sijajna ideja za kosilo, sprejem gostov, zabavo s prijatelji in številne druge priložnosti.

Veseli nas, da so v našem kraju tako inovativni in aktivni ljudje in jim želimo še veliko sreče in uspeha na njihovi poti. Upamo pa, da bo njihov uspeh navdih tudi za ostale mlade, ki imajo veliko ustvarjalnih idej, a si jih mogoče ne upajo uresničiti.

Zavod za podjetništvo, turizem in mladino, enota CPT Brežice

Galerija

z-pita-001
z-pita-002
z-pita-003
z-pita-004

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava