Nina Pušlar kot Meta v muzikalu ''Cvetje v jeseni''

17.9.2014 | 10:40

Cvetje v jeseni – Ekipa (Foto: Festival Ljubljana Mediaspeed .net)

Cvetje v jeseni – Ekipa (Foto: Festival Ljubljana Mediaspeed .net)

Cvetje v jeseni: Nina Pušlar (Foto: Festival Ljubljana Mediaspeed. Net)

Cvetje v jeseni: Nina Pušlar (Foto: Festival Ljubljana Mediaspeed. Net)

V Križankah bo nocoj ob 20. uri premierno uprizorjen muzikal Cvetje v jeseni po istoimenski povesti Ivana Tavčarja. Eno najbolj znanih ljubezenskih zgodb v slovenski književnosti so v glasbenogledališko obliko prelili režiser Vojko Anzeljc, avtor glasbe Matjaž Vlašič, avtor libreta in dramskega besedila Janez Usenik ter koreograf Miha Krušič.

V muzikalu bo uporabljenih več kot 20 pesmi, od tega bo večina avtorskih, povsem novih, nekatere pa je ustvarjalna ekipa povzela iz zakladnice slovenske narodne glasbe. Odpelo in odigralo jih bo 18 izvajalcev ob spremljavi simfoničnega orkestra pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka.

V vlogi Janeza bo nastopil operni solist, pedagog in član tria Eroika Matjaž Robavs v alternaciji s študentom solopetja Domnom Križajem, Meti bosta pevka Nina Pušlar in igralka Maja Martina Merljak. V ostalih vlogah bodo sodelovali Jure Ivanušič (Danijel), Alenka Kozolc Gregurić in Ana Grasselli (Liza), Marjan Bunič in Damijan Perne (Boštjan), Lucija Grm (Barbara) in drugi.

Muzikal Cvetje v jeseni je zadnji spremljevalni dogodek že zaključenega 62. Ljubljana festivala. Ponovitve bodo v Križankah sledile do 21. septembra.

Tavčar je povest pisal med prvo svetovno vojno, objavljena je bila leta 1917. Njena vodilna tema je nasprotje med meščanskim in kmečkim načinom življenja, ki ga pooseblja ljubezen med starejšim meščanom Janezom in mlajšim kmečkim dekletom Meto.

Čeprav je bila povest napisana v popolnoma drugačnih časih, bistvo življenja ostaja enako: le z naravo povezan (kmečki) človek še živi naravno, globoko in čustveno. Tavčarju je uspelo napisati brezčasno zgodbo. Aktualni so tudi njegovi pozivi k bujenju slovenske narodne zavesti in krepitvi vsenarodne sloge, so prepričani ustvarjalci muzikala.

Po povesti je bil leta 1973 posnet film s Poldetom Bibičem in Mileno Zupančič v glavnih vlogah, na glasbo Urbana Kodra in v režiji Matjaža Klopčiča.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava