DL: Kmetice so snažilke in menedžerke

16.9.2014 | 14:45

Marija Podobnik je s prisrčnim stiskom rok sprejela kmetijskega ministra Dejana Židana. (Foto: J. A.

Marija Podobnik je s prisrčnim stiskom rok sprejela kmetijskega ministra Dejana Židana. (Foto: J. A.

Članice Društva podeželskih žena Ivanjščice so se izkazale kot izvrstne organizatorice srečanja kmetic. (Foto: J. A.)

Članice Društva podeželskih žena Ivanjščice so se izkazale kot izvrstne organizatorice srečanja kmetic. (Foto: J. A.)

Slovenske kmetice pomembno prispevajo k ohranjanju in razvoju kmetij in tudi zato naziv kmetica leta, si ga je lani prislužila Marija Podobnik iz Dobrave pri Stični, veliko pomeni. Prejšnji teden je na njeni domačijo potekalo tradicionalno srečanje slovenskih kmetic, na katerem so bile številne predstavnice društev z območja, ki ga pokriva Dolenjski list, prišel pa je tudi kmetijski minister Dejan Židan.

Ta je nekaj besed namenil novi slovenski kmetijski politiki. Izpostavil je, da bo v prihodnosti kar nekaj denarja namenjenega mladim kmetom, administrativno bodo razbremenili majhne kmetije, ki jih je v Sloveniji 28.000, saj bodo vlogo za subvencije oddajale le enkrat na sedem let, poleg tega bodo podprli pridelavo zelenjave (naši proizvajalci trenutno zagotavljajo le med 30 in 40 odstotki potrebne, čeprav imamo vse pogoje za pridelavo). »V prihodnjih sedmih letih bomo imeli za kmetijstvo na voljo dve milijardi in 300 milijonov evrov, zato se kmetom ni treba bati,« je še rekel Židan in opozoril, da bo ministrstvo v prihodnjem letu objavilo veliko bogatih razpisov, zato naj se kmetje nanje pripravijo že vnaprej, saj bo ključni faktor za uspeh na razpisu dobro napisana vloga.

Gostiteljica srečanja Marija Podobnik, ki je v času, odkar je kmetica leta, obiskala številna društva podeželskih žena po Sloveniji, ugotavlja, da nikjer ženskam ni lahko. »Uspešne so zato, ker imajo zemljo rade, najtežje pa je tistim, ki so na kmetijah, ki ležijo na strmih terenih,« je rekla. Želi si, da bi se v društva kmečkih žena včlanjevalo še več mladih.

Da se mlada dekleta težko odločajo za življenje na kmetiji, je povedala predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. »Mladi pogosto delajo računice, kaj se splača in kaj ne, a če od nečesa družina lahko preživi, potem se verjetno splača. Poklic kmetice je lep, ni pa enostaven, moraš sprejeti dejstvo, da tu ne gre za osemurni delavnik,« je pojasnila Uletova, ki je hkrati zaposlena ženska in kmetica, ter poudarila, da gre pri kmeticah za kompleksen poklic, so snažilke in menedžerke v eni osebi ter še vse, kar sodi vmes. Po njeni oceni na dolgi rok kmetija težko preživi brez ženske roke.

Na druženju pri kmetici leta, ki so ga pripravile članice Društva podeželskih žena Ivanjščice iz Ivančne Gorice, so bili tudi ivanški župan Dušan Strnad, direktor KGZS - Zavoda Ljubljana Jože Benec, predsednik KS Metnaj Borut Žaren, direktorica KZ Stična Milena Vrhovec in drugi kmetijski strokovnjaki ter prijatelji Podobnikovih.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 29. maja 2014

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava