Vaše fotke: Ko Kolpa prestopi bregove

15.9.2014 | 14:50

Vaše fotke: Ko Kolpa prestopi bregove

Belokranjci so vedno spoštovali reko Kolpo. Čeprav so vedno radi ob njej, pa so bili skozi stoletja zelo previdni in ob njej niso gradili. Poleti zelo mirna in topla reka lahko ob velikih deževjih, kot smo ga imeli ta konec tedna, zelo spremeni svojo naravo in se spremeni v nevaren hudournik. V soboto je močan poplavni val prestopil bregove in marsikje prekinil prometno povezavo za nekaj ur. Zalilo je spodnje prostore mlinov loke ob vodi, a večje škode Kolpa v Beli krajini ni povzročila. Povsem drugače pa je na območju Karlovca in Siska, kjer je obsežno poplavila.

Nekaj posnetkov sobotnega dopoldneva iz Gorenjcev, Adlešičev in Pobrežja.

Boris Grabrijan

Galerija

Plaža v Pobrežju
Poplavljena pot
Poplavljeno kopališče v Adlešičih
S čolnom po cesti
Slap v Pobrežju
Tržokov mlin
Vstopno-izstopno mesto Gorenjci p Adlešičih

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

16.9.2014Oceni vika lozar 

Zelo se strinjam z g. Grabrijanom. Belokranjci smo v svoji večstoletni skromnosti vedno znali prisluhniti naravi in spoštljivo jo največkrat tudi upoštevamo. Sočustvujem z ljudmi s težkimi preizkušnjami danes v času poplav, a se ne morem znebiti občutka, kako so največkrat na udaru narave ( poplave, plazovi) novogradnje, torej nerazumno poseganje v prostor. Vem, kako s takimi in drugačnimi argumenti sprejemamo občinske prostorske načrte. Mnogokrat so v opreki s stroko, pa prevlada trma nekaterih in občinski sveti so nemočni. Reči hočem, kako največkrat slišimo, da je kriva država. Ozrimo se končno vase in sprejmimo krivdo naše nemarnosti, saj je danes klima takšna, da je vsak sebi dovolj. Zato tudi ni več prostovoljnih akcij za očiščenje vodotokov ali jarkov. Samo čakamo, da bo to naredil nekdo drugi. Ko pride voda je pa že prepozno. Takrat se tudi navadno osvestimo v spoznanju, da biti sam svoj gospod ni dobro in uvidimo kako je dobrodošla vsaka pomoč in velja : " v slogi je moč! "

19.9.2014Oceni fonzi 

povsod so reke narasle,pa bo tud Kolpa malo.ni pa treba tak haalo naredit,naglejte si rajši kostanjevico+krko...zato belokranjci ste lahko še malo tiho,dok nimate škode

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava