DL: Za cvičkovo krono stoji cela Colnarjeva družina

13.9.2014 | 13:40

Matjaž in Janez Colnar v vinogradu na Trški gori. (Foto: M. Ž.)

Matjaž in Janez Colnar v vinogradu na Trški gori. (Foto: M. Ž.)

Janez Colnar pokuša kralja med cvički. V kleti ga imajo 5000 litrov. (Foto: M. Ž.)

Janez Colnar pokuša kralja med cvički. V kleti ga imajo 5000 litrov. (Foto: M. Ž.)

»Božja kaplja troedina – cviček – vino imenitno, suho in prijetno pitno, kot ga dajejo črnina, frankinja in kraljevina, pivcu in pevcu se prileže, jezik in srce razveže, in četudi ni za maše, zmeraj paše, ker je naše, vino ne žno, živo, sveže,« je o dolenjskemu posebnežu med vini zapisal veliki slovenski pesnik Tone Pavček. In vse to nedvomno velja za cviček Janeza Colnarja iz Lešnice pri Otočcu, ki se je letos z laskavim nazivom kralj cvička okitil drugič.

Da Colnarjevi že vrsto let dobro vedo, kako se stvarem v vinogradu in kleti streže, priča tudi trikratni naziv kralja študentske cvičkarije in pr vi naslov kralja cvička leta 2008. Letos je njegov dolenjski posebnež prejel oceno 16,33. »Dobremu cvičku se je potrebno posvetiti še bol j kot sortnemu vinu. Pomembno je, da so dela v vinogradu pravočasno opravljena, da prav ničesar ne prepustiš naključju, da je v jeseni grozdje zdravo, in ko se dela v vinogradu zaključijo, se v kleti šele pričnejo. V kleti sta zelo pomembni higiena in vsakodnevna kontrola. Ker je vinograd tovarna brez strehe, vsak letnik prinese kaj novega in tako imaš priložnost, da svoje znanje s pridom upor abiš,« je povedal Janez Colnar.

43 TISOČ TRT

Colnarjevi vinogradi se razprostirajo na preko osem hektarjih na treh legah. Na Trški gori, kjer imajo tudi klet in turistično zidanico, ki lahko sprejme do 60 ljudi, Razborah in od letos še v Ždinji vasi, kjer so posadili 17.500 trt - poleg sort za cviček še sorte za bela sortna vina, vse skupaj pa jih imajo dobrih 43 tisoč. Zdaj na leto pridelajo okoli 45 tisoč litrov vina, ko bo pridelek dal še novi vinograd, pa ga bo še precej več. »Kar pridelamo, za zdaj prodamo večino gostilnam in lokalom v Novem mestu, Ljubljani, Domžalah,« je razložil Colnar, ki ga je na r azglasitvi v Kostanjevici presenetilo naročilo 300 litrov kralja cvička za nek lokal v Ljubljani, ki ga ni poznal. »Cviček je glavni tržni produkt Dolenjske, je lahek in se prilega k vsaki hrani. Ljudje so ga prepoznali kot dobro vino, radi ga imajo tudi zunaj meja Dolenjske, ponekod morda še bolj.«

V delo na kmetiji, ki se je pred leti preusmerila iz živinorejsko-vinogradniške v vinogradniško kmetijo z izletniškim turizmom v zidanici, je vpeta vsa družina. Poleg Janeza, ki še vedno hodi v službo ter skrbi za promocijo in prodajo, tudi oče Janez (ime se prvič pojavi v družini leta 1747 in ga vedno dobi prvorojeni sin, ki je kasneje tudi gospodar na kmetiji) in mama Marjeta, brat Matjaž, ki je nepogrešljiv v kleti, starejši sin Janez (pri Colnarjevih so sicer štirje otroci), žena Katarina pa drži roko nad dopolnilno dejavnostjo – izletniškim turizmom za zaključene skupine, s katerim so začeli pred dvema desetletjema. Za naslednika se pri Colnarjevih ni bati, 20-letni Janez se je, vsaj tako kaže, vinogradništvu že zapisal, lani je denimo dragocene izkušnje pridobival med trimesečnim delom v vinski kleti v Luxemburgu, želi pa si obiskati tudi kleti v Južni Ameriki in Franciji.

V ENI NOČI OBIŠČE VSE TRTE

Dela v vinogradu jim nikoli ne zmanjka, posebej naporna pa so obdobja, ki  zahtevajo, da se opravi neko določeno delo. Trgatev pri njih traja do tri tedne, veliko dela je z nego vinograda in škropljenjem, teh je šest ali sedem na leto. Slednjega se loti najmlajši Janez, ki v eni noči obišče prav vse trte. Poleg tega pa imajo doma še nekaj živali – prašiče in piščance, pa tudi njive, na katerih med drugim pridelajo zelenjavo, ki jo ponudijo svojim gostom, in pšenico, iz katere pečejo domači kruh. »Trudimo se, da skupinam, ki jih gostimo, ponudimo čim več doma pridelane hrane, pri nas denimo kupljenega kruha ne poznamo,« je pripomnila Katarina, ki je zaključila someljejski tečaj 3. stopnje in bo pridobljeno znanje s pridom uporabila pri svojih gostih. V kleti namreč poleg okronanega cvička ponudijo svojim gostom pri pokušinah še modro frankinjo s poudarjeno daljšo maceracijo, laški rizling kot predikatno vino iz sušenega grozdja in kot ledeno vino, kraljevino, ki je del maturitetne naloge sina Janeza … Vina so različnih letnikov, razen cvička, ki je najboljši kot sveže, mlado vino.

»V vinogradništvu vidimo prihodnost. Veliko je še izzivov, zato se bomo trudili in se še bolj posvečali kakovosti,« je odločen kralj cvička Janez Colnar.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista, 12. junija 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava