Urjenje prve pomoči črnomaljskih mladih gasilcev

13.9.2014 | 12:15

Urjenje prve pomoči črnomaljskih mladih gasilcev
Urjenje prve pomoči črnomaljskih mladih gasilcev

16. avgusta je v Radencih potekal tabor gasilske mladine v organizaciji Gasilske zveze Črnomelj. Taboru je prisostvovalo 53 otrok v starosti od 7 - 15 let, ki so skupaj z devetimi mentorji, gasilskim poveljnikom in vodjo tabora, preživeli pet učnih dni. V tem času so spoznali veliko vsebin povezanih z gasilstvom in drugimi službami, s katerimi gasilci sodelujejo na intervencijah.

Ena izmed dejavnosti, ki so jih otroci spoznali, je bila tudi dejavnost nujne medicinske pomoči, ki so jo predstavili zaposleni Zdravstvenega doma Črnomelj. Zdravstveni tehnik – reševalec Tomo Ritonija, diplomirana medicinska sestra Antonija Balkovec in tehnica zdravstvene nege Barbara Sopčič so otrokom predstavili osnove prve pomoči, in sicer temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja, zaustavitev krvavitve, imobilizacijo in uporabo zajemalnih nosil ter namestitev obolelega v stabilni bočni položaj. Teoretične vsebine so nadopolnili s praktičnim prikazom kolesarske nesreče in reševanja ter predstavitvijo reševalnega vozila. Prikazane vsebine so imeli otroci priložnost preizkusiti tudi sami. Ker pa otroška radovednost nima meja so se z veseljem vključevali v delo z ekipo in si pridobili nekatere osnovne veščine prve pomoči, katere so jim predavatelji podali prilagojeno starosti posamezne skupine. Najpomembnejšo veščino, ki so se je otroci naučili, pa je vsekakor klic na številko 112 in katere podatke morajo posredovati, kadar potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Zaposleni Zdravstvenega doma Črnomelj so v zahvalo za sodelovanje prejeli spominsko knjigo ob 100 letnici Gasilskega društva Črnomelj. Vsekakor pa je bila največja zahvala za sodelovanje na taboru mladih gasilcev v Radencih otroška vedoželjnost za delo, ki ga opravljajo.

G. P.

Galerija

radenci-001
radenci-002
radenci-003
radenci-004
radenci-005
radenci-006
radenci-007
radenci-008
radenci-009
radenci-010
radenci-011
radenci-012
radenci-013
radenci-014
radenci-015
radenci-016

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

16.9.2014Oceni vika lozar 

V PGD Črnomelj znajo kako pritegniti mlade in najmljajše v svoje vrste! To in samo to je tisto kar manjka marsikateremu društvu, da nima podmladka. Samo volje in entuziazma je treba, drugače pa slišimo samo kako ni denarja. Bravo gasilci!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava