DL: Kulturni dom Črnomelj - Vlage ne bo več, a težav ni konec

11.9.2014 | 14:45

Da so lahko črnomaljski kulturni dom zavarovali pred vlago, so morali okrog njega odkopati zemljo vse do temeljev. (Foto: M. B.-J.)

Da so lahko črnomaljski kulturni dom zavarovali pred vlago, so morali okrog njega odkopati zemljo vse do temeljev. (Foto: M. B.-J.)

Okrog črnomaljskega  kulturnega doma je že kar nekaj časa precej prekopano, ljudje pa se sprašujejo, za kaj gre. Kot je povedala Nada Žagar, direktorica Zavoda za izobraževanje in kulturo (Zik) Črnomelj, ki domuje v kulturnem domu, se uresničuje del dogovora, sprejetega ob obisku predsednice vlade Alenke Bratušek in ministra za kulturo dr. Uroša Grilca v Črnomlju januarja letos.

Po direktoričinih besedah so že dolga leta opozarjali na težave, ki jih je povzročal vdor vode v kulturni dom, zaradi česar je stavba vztrajno propadala. Dvorana kulturnega doma je bila zgrajena sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja. Leta 1954 pa so ji prizidali avlo, sanitarije in pisarne ter razširili oder. »Verjamem, da je bil prizidek za takratne čase kakovostno zgrajen, ne pa tudi za današnje razmere. Verjetno pa takrat niti niso vedeli, da je tako močan pritisk podtalnice. Ob večjih nalivih pa se je pritisk vode s predela Črnomlja, imenovanega Sadež, ki je za kulturnim domom, še bolj povečal, v kletnih in pritličnih prostorih kulturnega doma pa smo zato imeli poplave,« je pojasnila.

Da bi preprečili vdor vode in propadanje stavbe, ki je kulturni spomenik, so ob severnem in vzhodnem delu doma do temeljev odkopali zemljo, izolirali steno in položili drenažne cevi. Upajo, da bo odslej stavba suha. Poleg tega bodo v domu v kratkem usposobili notranje hidrante in uredili zasilno razsvetljavo, saj zaradi te pomanjkljivosti že tri leta plačujejo globe. Ministrstvo za kulturo, ki je lastnik črnomaljskega kulturnega doma, je za našteta dela v državnem proračunu rezerviralo okrog 100.000 evrov.

Vendar pa teh del, ko bodo opravljena, ne bo videti. »Obiskovalci našega doma pa si želijo, da bi bilo v njem boljše ozvočenje in udobnejši sedeži. A nimamo nikakršnih zagotovil, da se bo v notranjosti stavbe kar koli spreminjalo. Da je tako, je več razlogov, od teh, da gre za kulturni spomenik, da se vlade hitro menjavajo in seveda finančne težave,« je povedala Nada Žagar. Vesela novica pa je, da bodo v kinu še letos dobili nove aparature za predvajanje filmov, sicer bi kino lahko zaprli, saj so novi filmi digitalni in jih s pomočjo opreme, ki jo imajo zdaj, ni mogoče predvajati. Naložba bo veljala okrog 70.000 evrov. 20.000 evrov bo prispeval Slovenski filmski center, drugo pa črnomaljska občina.

Sicer pa pravi, da še marsikaj v kulturnem domu ni urejeno. »Najbolj se je zakompliciralo pri pogodbi o upravljanju stavbe, saj Zik zdaj te pogodbe nima. Na ministrstvu za kulturo so pripravili tripartitno pogodbo med občino Črnomelj, ki je ustanoviteljica Zika, ministrstvom in Zikom, a se je začelo zapletati. Še veliko nerešenih vprašanj, kot so tudi urejanje lastništva, status doma in urejanje njegove notranjosti, pa bomo reševali, ko bomo dobili novo vlado in župana ali županjo,« načrtuje Nada Žagar.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista, 12. junija 2014

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

11.9.2014Oceni Jure 

Porušit to starino in naredit novo tako kot v Semiču. O ti županja ti!

12.9.2014Oceni piki 

Jure, sej lepo piše, da je lastnik črnomaljskega kulturnega doma ministrstvo za kulturo Mislim, da občina ne more odločat o tem, če se lahko poruši ali ne.

13.9.2014Oceni tina 

porušit tako kot so šokci naredili,to pa samo žere denar,na pol narejeno vse skupaj....pa mir,tako ne bo nikoli konec stroška

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava