DL: Združili so glasbene izkušnje

11.9.2014 | 12:15

Ansambel Prva liga

Ansambel Prva liga

Trije dolenjski fantje, ki so se združili v narodno-zabavno skupino Prva liga, skupaj prepevajo in igrajo šele dobro leto, a so že večkrat opozorili nase. Kljub svoji mladosti imajo za sabo že kar nekaj glasbene kilometrine. Matej Bokal je igral pri znanem dolenjskem ansamblu Rubin, Jernej Mesojedec je začel v glasbeni šoli, kasneje pa igral in prepeval pri ansamblu Ceglar, Jernej Zupan pa je po končani glasbeni šoli klavirske harmonike poprijel še za frajtonarico, s katero sta bila del ansambla Jerneja Zupana.

»Po naključju smo se vsi trije znašli na neki zabavi, kjer so besede kmalu prerasle v dogovor, da se 5. maja 2013 dobimo ter kakšno skupaj zaigramo in zapojemo. Na ta datum je padla odločitev, da združimo dosedanje izkušnje ter ustanovimo novo narodno-zabavno zasedbo,« pravijo fantje. Kar dva meseca so sicer tuhtali, kako bi se poimenovali, in ker ni bilo idej, so povprašali še za nasvete drugih in naleteli na ime Prva liga, ki jim je šlo dobro v uho.

Ob koncu lanskega poletja so se začeli prvi nastopi. Decembra so se kljub zelo natrpanemu urniku odločili nastopiti na festivalu v Dolenjskih Toplicah, kjer so s polko Ej, mala osvojili nagrado zlati termalček, kar je bil njihov prvi uspeh. Še pred tem so se prijavili na najprestižnejši narodno-zabavni festival Slovenska polka in valček s skladbo Ponoči pa ter se uvrstili v polfinale. Pripravljajo se tudi na letošnjo sezono festivalov, kar je razlog, da sta že nastali dve novi skladbi.

In kdo so člani Prve lige? Jernej Zupan iz okolice Novega mesta igra diatonično harmoniko, ki jo ga je poučeval član ansambla Mladi Dolenjci Tomaž Kastelic, pred tem pa je obiskoval glasbeno šolo v Novem mestu, kjer je svoje prste vihtel po klavirski harmoniki. Kasneje je z očetom in stricem, sicer nekdanjima članoma nekoč zelo uspešnega ansambla Spomin, ustanovil in preigraval v ansamblu Jerneja Zupana. Jernej Mesojedec iz okolice Šmarjeških Toplic je svojo glasbeno pot prav tako začel v glasbeni šoli Marjana Kozine in se pod mentorstvom Tomaža Burkata s klarinetom v rokah navdušil nad narodno-zabavno glasbo. Da pa ima v ansamblu Prva liga vlogo kitarista, je zaslužen še eden izmed prvovrstnih muzikantov - član Ansambla Lojzeta Slaka in Fantov s praprotna Tone Štritof. Izkušnje na odrih si je pridobival v ansamblu Biser, kasneje pa v ansamblu Ceglar. Matej Bokal, ki je prav tako iz okolice Šmarjeških Toplic, je začel kot samouk. Prve poskuse igranja kontrabasa je začel ravno z Jernejem Mesojedcem, razlog za njuno igranje pa tiči v njunem dolgoletnem prijateljstvu, ki izvira iz osnovne šole. Kmalu so sledili njegovi prvi nastopi z ansamblom Korak, kasneje pa so ga medse sprejeli člani znanega dolenjskega ansambla Rubin.

Fantje glasbo in zasebno življenje uspešno prepletajo iz dneva v dan. Vsi trije v dopoldanskem času hodijo v službo, dva člana dokončujeta šolo, ob tem pa se najdejo še družina, prijatelji in seveda dekleta, dvakrat na teden se dobijo na vajah, med vikendi pa so odsotni zaradi nastopov. »Želimo se udeleževati festivalov, to pomeni ustvarjanje in snemanje novih skladb, kmalu morda tudi pesem z videospotom, želimo pa si tudi čim vec nastopov, kjer nam uspe skupaj s sproščeno družbo ustvariti nepozabne dogodke,« pravijo fantje, ki s svojim optimizmom in pozitivno energijo morda koga spominjajo tudi na Gade: »To je za nas kompliment, a nikakor ni naš namen biti komu podoben. Bolj si želimo, da bi nas ljudje poznali po lastni interpretaciji, zvenu, in živahnem nastopu na odru.«

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 29. maja 2014

T. Jakše Gazvoda

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava