DL: Pravi rajski vrt v ulici Vrti

10.9.2014 | 12:40

V svoji oazi miru Mirtič preživi ves prosti čas. (Foto: S. Mirtič)

V svoji oazi miru Mirtič preživi ves prosti čas. (Foto: S. Mirtič)

Jože Mirtič

Jože Mirtič

Cvetoč in z zelenjem obdan vrt v ulici Vrti 15 sredi Žužemberka pritegne pogled marsikaterega sprehajalca. Vrt Jožeta Mirtiča krasi raznovrstno cvetje, po večini vrtnice, ki jih za svojo dušo in veselje goji ter cepi sam.

Jože Mirtič, po izobrazbi zidar, je leta 1968 streljaj od občinskega središča v novem naselju sezidal družinsko hišo. Dolga leta je delal v gradbenem podjetju Remont, potem v bližnji Iskri in se pred dvaindvajsetimi leti upokojil.

Na vrtu, ki ga sam imenuje oaza miru, preživi ves prosti čas — od zgodnjega jutra do večera. Skrbi za okoli 700 kvadratnih metrov površin, na katerih je tudi različno sadno drevje in zelenjavni vrt. Ljubitelj cvetja večinoma vrtnice cepi na podlago šipka. »Dober centimeter debelo podlago šipka cepim z žlahtno sorto cepiča enake debeline,« je povedal Mirtič in dodal, da pri tem uporablja preploščitev.

Pojasnjuje, da se vrtnice razlikujejo po velikosti in barvi cvetov, na njih pa je skozi vse leto božanski pogled. Prevladujejo grmaste vrtnice in vrtnice, ki so cepljene na steblasto podlago šipka, pa tudi gredne vrtnice in vzpenjavke. Cepi tudi sadno drevje.

Kot zanimivost pokaže hruško, na kateri so štiri sorte. Le-te cvetijo različno, kar pomeni, da različno tudi dozorijo. Kot velik ljubitelj rastlin redno skrbi za njih, jih obrezuje, zaliva in se z njimi tudi pogovarja. Pokaže tudi fotografije svojega vrta, polnega cvetočih rastlin v različnih letnih časih, saj cvetijo večkrat letno — od zgodnje pomladi do zgodnje jeseni.

Poleg vrtnic je okoli lične ute tudi kup drugega cvetja in zelenja. Ponosen je tudi na srebrno smreko, ki jo je cepil na podlago navadne smreke, in verjamemo, da to uspe le malokomu.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 29. maja 2014

S. Mirtič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava