Vaš komentar: Volilni mešetarji

9.9.2014 | 14:15

Lojze Podobnik

Lojze Podobnik

Med lokalno gospodo, ki se gre politiko, se spet kujejo tajni načrti. Vodilni strankarski veljaki stiskajo glave in iščejo variante, kako zmagati, kako prelisičiti nasprotnike. Vsi ti gospodje se obnašajo kot CIA v malem, saj uporabljajo podobne metode, ki so največkrat na meji zakonitega. Z lažmi zavajajo posameznike in lokalno prebivalstvo. Iščejo se primerni strici, ki bodo iz ozadja zaključili zgodbo o novih ali še starih županih in seveda se bije tudi boj za občinske svetnike. Tisti, ki imajo podporo v kapitalu, so bolj agresivni, bolj arogantni in bolj nastopaški.

Groza me je, ko poslušam »pomembne posameznike«, ki bi jih lahko imenoval tudi mešetarje. Ti gospodje so brez moralnih vrednot, saj s sprijeno moralo krmarijo med poštenjaki, z namenom, da jim podtikajo laži, ki slonijo na prirejenih zgodbah. Z opravljanjem nasprotnikov in z lažnimi obljubami zavajajo nezainteresirane ljudi in tako podtikajo kandidate, ki so politično, versko in lokalno primerni za njihov način vodenja občine. Lahko zanesljivo trdim, da ti kandidati niso legitimni zastopniki volivcev. Vsi postopki za pripravo volitev se delajo samo v ožjem krogu pol. strank, za katere pa se že dolgo ve, da so take, kot so, neuporabne za družbo z visoko stopnjo demokracije. So le same sebi namen.

V vaških, mestnih, krajevnih skupnostih je znano, da politične stranke ne delujejo v skladu z ustavnimi načeli in statutom ter programom stranke. Večina lokalnih odborov strank je neaktivnih in nimajo nobene povezave z ljudmi, ki imajo svoje potrebe in zahteve. Zaradi njihove nedejavnosti je odločanje prepuščeno svetnikom, ki pa so največkrat samo nekakšne oprode županov. Tak način vodenja občine največkrat pripelje do konfliktnih dogodkov, do nezadovoljstva v skupnosti.

Marsikaj bo treba spremeniti, če bomo hoteli živeti v demokratični družbi, če bomo hoteli imeti legitimne liste kandidatov. Vsakdo od nas se mora zavedati, da so volitve zelo pomembne za naš boljši jutri, saj z njimi dajemo glas svojemu kandidatu, ki bo zastopal naše interese, interese skupnosti, v kateri živimo.

V skupnosti, kjer živimo, je treba ustvariti pogoje za odkrito in pošteno sodelovanje in za obvezen pretok informacij. In to na področju države in občine. Vodilne politične strukture se morajo zavedeti, da nam je to zagotovljeno z Ustavo.

Kdaj nam bo to uspelo, je odvisno predvsem od nas?

Lojze Podobnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (17)

9.9.2014Oceni korl 

Bravo Lojze (kdo bi si mislil da bom kdaj to napisal :-) ) ..Odličen sestavek, jasen in razumljiv vsem. Če bi še namesto 'gospodje' uporabil 'tovariši' in CIA-o zamenjal z UDBA-o bi bila zadeva popolna.. Pa naj si vsak misli svoje.

9.9.2014Oceni realen 

in če svojega kandidata nimamo, pač ostanemo doma. Čedalje več nas je. Smo pač resni in ne hodimo na volitve, da bi čečkali po glasovnici ali jo pustili prazno. To je neresno.

9.9.2014Oceni ciao 

Lojze, če si bi res kriminalist, kar ni mogel biti nihče brez temeljite preverke, nimaš kaj razpredat o demokraciji. Priporočam aktivnosti-kot rojaki, vrt, sadovnjak, vinograd.

11.9.2014Oceni braneiz straže 

Lojze je bil dober in korekten kriminalist z odlično izobrzbo. Služil je svoji domovini in zagotovil kruh svoji družini! Častno! Ne vem zakaj to podcenjevanje vrlih komentatorjev, če pa je kakšno brabo "zašil" je pač to bilo njegovo delo in prav je tako.V primeru, da bi vsak posameznik opravljal vestno svoje delo bi bilo tudi sedaj čisto drugače, a ne ?

11.9.2014Oceni miki 

Nekako drugače je če služiš represivnemu aparatu v demokraciji ali pa v totalitarizmu. Tovariš mu je služil v totalitarizmu, ki je preganjal drugače misleče in zatiral svoboščine ki niso bile v skladu z zapovedano komunistično dogmo. Zatorej je prebirati njegova modrovanja o demokraciji, legitimnih kandidatih in interesih skupnosti v kateri živimo kar malce patetično mogoče celo tragikomično..

11.9.2014Oceni pripomba 

Prava demokracija in socializem (vsakemu po njegovem delu), je za svetnike. Da o pravem komunizmu (vsakemu po njegovih potrebah-NE pohlepu), ne govorimo. To je že davno izjavil škof Grmič. Daaaleč smo od tega. Obstoječa anarhija pa zahteva v bodočnosti trdo roko, vsaj za posameznike. Socializma in komunizma, v pravem pomenu besede, nikoli ni bilo. Toliko v vednost tistim, ki kar naprej udrihajo po "komunizmu" , "socializmu" in tako naprej. Definicije so bile izrabljene in nič v stilu pravih pomenov.

11.9.2014Oceni miki 

tovariši ki so zasedli svoja mesta leta 1945 so se razglasili za komuniste in imeli svojo partijo, šli so se socializem...torej nekaj je na tem.. definicijam navkljub, pa smo imeli od leta 1945 politično enoumje, politične stranke so bile prepovedane, če pa je kdo izrazil nestrinjanje z tem kar je počela tovarišija, so bile posledice kar hude.. problem je, ker ta ista tovarišija in njih nasledniki še danes upravljajo s slovenijo, tisti ki so neloč preganjali politično oporečne ljudi, pa danes kvasajo o demokraciji in hočejo pravico!???

11.9.2014Oceni Lojze Podobnik 

Namen mojega pisanja ni bil v tem, da razglabljam o komunizmu in njegovih dogmah, da se z vami pričkam o totalitarnem sistemu, o levičarjih in desničarjih … Moj namen je bil, da v aktualnem predvolilnem času posredujem bralcem svoje videnje o anomalijah, ki sem jih zaznal na lokalni politični sceni. Oznanjam zato, ker se zavedam, da je to moja in naša skupna dolžnost in ker se čutim odgovornega do vnukov in vseh zanamcev. Ali je v tem kaj spornega? Kakšna pa je vaša naloga, to pa sami presodite. Nihče mi ne more vzeti pravice, da korektno razmišljam o dogajanjih v družbi, saj mi Ustava zagotavlja to pravico in dolžnost. Če je to početje tragikomično, potem ni nič čudno, da je v naši državi hudo narobe. Morda pa je narobe samo v nekaterih glavah, ki so zaslepljene s sovraštvom. Pa še to: Raziskovanje kriminalitete (umori, posilstva ropi, vlomi in še bi se našla kazniva dejanja) nimajo nobene povezave z demokracijo. Na podlagi pravil stroke se iščejo le materialni dokazi in storilci kaznivih dejanj. Vsaka država ima zakone, ki to urejajo. Tudi v Jugoslaviji so bili. Obsojati kar tako na pamet ni preveč verodostojno.

13.9.2014Oceni miki 

Poklicno ste služili represinemu aparatu v totalitarizmu, zatorej je vaše pridiganje o demokraciji irelevantno.. podobno kot so irelevantne figure janeza janše, milana kučana in vseh partijskih funkcionarjev, ki so se leta 91 prelevili v demokrate, si ustanovili stranke in začeli uničevati tisto malo, kar je še bilo zdravega v naši, od komunistov zlorabljeni, domovinici.

15.9.2014Oceni Lojze Podobnik 

Miki, to ni pridiga, to je razmišljanje. V vsakem sistemu, v vsaki družbeni ureditvi obstajajo strici iz ozadja, ki zaradi interesov skupin ali posameznikov usmerjajo razvoj politične misli. S posebnimi metodami spreminjajo ljudsko misel, ki nato sama kreira svojo pot razvoja. In tako izgleda, da smo sami kovači lastne sreče, lahko pa tudi lastnega govna. Po nekakšnih zakonih, ki so nam ga spisali tujci in ti so tudi določili pravne norme, smo res imeli totalitarni sistem. S tem zakonom je EU zaščitila Rimsko katoliško cerkev in njeno vero, ki je v nasprotju s filozofijo dialektičnega materializma in zaščitili so družbene sisteme, ki dovoljujejo razredno družbo in neizmerno moč kapitala. Kot grešne kozle so na oltar »božje resnice« postavili komuniste, partizanske bojevnike, revolucionarna delavska gibanja in vse znake in grbe, ki pomenijo upor ljudskih množic nasproti vladajočim strukturam. Bogati in vplivni narodi so vedno tisti, ki določajo pravila revnim in majhnim narodom. Njihova politika razvoja pa je vedno izkoriščevalska in diktatorska.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava