DL: Šparglji - povpraševanja več od ponudbe
8.9.2014 | 13:40
Na nedavnem dnevu špargljev so si ljudje ogledali tudi špargljišče na Žugljevi njivi v Trnovcu. (Foto: M. B.-J.)
Šparglji postajajo vse bolj priljubljena zgodnja spomladanska zelenjava, kar še kako opažajo v Beli krajini, kjer v zadnjih desetih letih namenjajo veliko pozornost pridelavi špargljev. Pred petimi leti je bilo v Beli krajini pol hektarja špargljišč, danes pa jih je poldrugi hektar.
Šparglje so začeli saditi v metliški občini, v zadnjih dveh letih pa jih sadijo že po vsej Beli krajini. Od desetih večjih pridelovalcev jih letos prodajajo štirje, prihodnje leto pa jih bo že sedem. Kot je povedala kmetijska svetovalka Darinka Slanc, želijo za pridelavo navdušiti še več ljudi, zato pripravljajo tudi dneve špargljev. Letos so jih pripravili v okviru Vinske vigredi, saj želijo narediti več na kulinaričnem področju in animirati tudi gostince ter turizem na kmetijah, ki bi šparglje lahko ponudili skupaj z vinom. S tem bi se povečala tudi pridelava in poraba. Zato je imel tudi v okviru Vinske vigredi vinski publicist, somelje in degustator Jože Rozman predstavitev »poroke« špargljevih jedi in vina. Na Vinski vigredi pa so tri dni ponujali špargljeve jedi skupaj z vinom v hotelu Bela krajina v Metliki in v gostilni Badovinac na Jugorju, mogoče pa jih je bilo kupiti na metliški sobotni kmečki tržnici. Natalija Pelko iz KGZ Novo mesto pa je imela predavanje o pridelavi špargljev in možnostih zaslužka na manjših kmetijah.
Darinka Slanc priznava, da so bili v začetku ljudje skeptični glede špargljev, a ker je ozaveščenost glede zdrave prehrane vse večja in o zdravilnih učinkih špargljev vedo vedno več, se jih iz dneva v dan več odloča za sezonsko vsakodnevno uporabo. »V pridelavo želimo vključiti čim več manjših kmetij, saj s tem zagotavljamo dnevno sveže šparglje, s čimer pa sta zagotovljeni tudi kakovost in redna prodaja. Sicer pa šparglji ponujajo tudi veliko drugih možnosti in priložnosti. Ena je tudi vlaganje, vendar vloženih špargljev pridelovalci zdaj v glavnem še ne ponujajo, ker vse prodajo sproti,« pravi Slančeva, ki poudarja, da je tovrstna pridelava zelo primerna tudi za dopolnilno delo na kmetijah, kajti gre v glavnem za delo spomladi, ko ni drugih večjih del. Pri delu pa lahko sodelujejo prav vsi družinskih člani, od otrok do starejših. Pa tudi finančno se splača, saj že v prvem letu pobiranja pridelovalci pokrijejo stroške nakupa sadik. Zato ni čudno, da se jih mnogo kmalu odloči za dodatno saditev.
Zanimivo je, da prav vse šparglje pridelovalci prodajo na domu, tako da sploh ne pridejo do sobotne kmečke tržnice. Gostilne pa včasih čakajo nanje tudi po teden dni. »Vremenski pogoji za rast špargljev so v Beli krajini zelo primerni, vse potrebne nasvete pa ljudje dobijo na kmetijski svetovalni službi. A ne le pridelave za prodajo, priporočamo tudi, da jih ljudje posadijo na svoje vrtove za lastne potrebe. 10 do 15 sadik zadostuje za eno družino,« še pove Darinka Slanc.
Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 29. maja 2014
M. Bezek-Jakše
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
DL: Pri Slavku Barboriču - Gasilci obiskali...
pureber: Slavko, še na mnoga leta ti želim.
DL: Prenova dol. železnice - Začelo se je,...
miha: Pa da vidmo je reku ta slep. Se pravi...
Tajski boks: Zmagovito na Madžarskem, v...
miha: Kaj je boljši šport kik boks al...
DL: Zvonil alarm, a kraje ni bilo; lahko bi ravnali drugače
tor, 26.3.2024
DL: Zahvala ekipi
sre, 27.3.2024
Letošnja Kmetija snemana v drugem letnem času in v drugem kraju
sre, 27.3.2024
Nuša Derenda ostro zanika govorice o ločitvi
pon, 25.3.2024
Dvojčici Yebuah: Vse najboljše za 50. rojstni dan
tor, 26.3.2024