DL: Izgubo službe spremenila v priložnost

7.9.2014 | 15:30

Zakonca se odlično dopolnjujeta tako v službi kot doma. (Foto: A. Kerin)

Zakonca se odlično dopolnjujeta tako v službi kot doma. (Foto: A. Kerin)

Vsi njuni izdelki so ročno izdelani. (Foto: Osebni arhiv)

Vsi njuni izdelki so ročno izdelani. (Foto: Osebni arhiv)

Za večino ljudi je izguba službe zelo travmatična izkušnja, ki jo le redki vzamejo kot izziv. Prav to pa sta storila Posavca Vanja in Jure Jakob Rainer, sicer starša štirih otrok. Ko je eden od njiju ostal brez dela v radeški papirnici, sta to obrnila sebi v prid in se podala na skupno poslovno pot. Znanje, izkušnje in ne nazadnje prakso izdelave naravne kozmetike sta razvila v zanimivo poslovno idejo, ki že kaže prve sadove.

Svoj prvi izdelek s tega področja sta Radečana izdelala že nekaj let nazaj, in sicer povsem po naključju. »Imava štiri otroke, in ker sta imela prva dva zelo občutljivo kožo, sva sama začela delati otroško kozmetiko, na katero se je otroška koža zelo dobro odzvala. Potem sva na to pozabila, saj otroci s kožo niso imeli več takšnih težav, po izgubi redne službe v radeški papirnici in potem ko z družinskim oglaševalskim podjetjem zaradi razmer na trgu ni več šlo, pa sva začela razmišljati o novi poti in o tem, kaj znava. Odločila sva se, da bova še bolj razvila najino kozmetiko in začela prodajati izdelke,« odločitev za ustanovitev skupnega podjetja Rainer kozmetika, d. o. o., opiše Jure Jakob Rainer.

Potem ko sta približno leto in pol razvijala svojo idejo, sta se aprila letos prijavila na javni razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje začetnih investicij podjetij, ki ustvarjajo ali ohranjajo delovna mesta na območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje, za čas 2014—2015. Vse omenjene občine imajo namreč zelo visoko brezposelnost. Rainerja pa sta se nanj prijavila s svojo poslovno idejo. Načrtovana investicija je vredna okoli 100 tisoč evrov, če bosta na razpisu uspešna, pa lahko pričakujeta 50 odst. sofinanciranja upravičenih stroškov.

Z IZNAJDLJIVOSTJO DO DENARJA

»Obnoviti morava poslovne prostore, sledi nabava strojev, uredili bomo tudi trgovino, v kateri bomo ponujali doživljajski turizem. Vsak obiskovalec si bo lahko celoten potek naše proizvodnje tudi ogledal. Da se prepričajo, da kozmetiko res izdelujemo sami oziroma da je ne uvažamo od drugod in da je res plod našega dela,« ozadje investicije oriše Vanja Rainer. Otvoritev prostorov v centru Radeč, ki sta jih dobila v dolgoročni najem od občine po subvencionirani ceni, je načrtovan za letošnjo jesen.

Najvišjo oviro na poti do cilja so jima do zdaj postavile banke, na katere sta se obrnila, ker morata sama zbrati polovico potrebnega denarja za investicijo. A do kredita je danes, kot vseskozi opozarjajo podjetniki, zelo težko priti. »Če nimaš nekega depozita, kar pomeni, da denar imaš in si ga v končni fazi ni treba izposoditi, ali pa če ne zastaviš nepremičnine pod hipoteko, kredita skoraj ne moreš dobiti. Poleg tega pa je še GURS naredil svoje. Midva imava sicer 140 kvadratov veliko stanovanje, ki pa je po GURSU vredno le 50 tisoč evrov, ker je pač v Radečah,« težave, na katere sta naletela, našteje Vanja.

A težave z bankami jima niso vzele poguma, saj sta oba z možem po karakterju zelo vztrajna in se ne vdata ravno zlahka. Pri iskanju novih priložnosti sta naletela na Sklad 05, ustanovo za družbene naložbe, ki pomaga pri pridobitvi premostitvenih kreditov. V tem primeru z malce bolj inovativnim pristopom. »Da nama ne bo treba dati hiše pod hipoteko oziroma vsaj ne v tolikšni meri, kot to od naju zahteva banka, morava zbrati okoli 400 podpisov ljudi, ki so nam pripravljeni nameniti 0,5 odstotka svoje dohodnine. To podpisnikov nič ne stane, saj sicer ta denar ostane v državnem proračunu, lahko pa pomembno pomaga pri financiranju splošnokoristnih dejavnosti,« pojasnita zakonca Rainer, ki se pri delu zelo dopolnjujeta. Jure Jakob, biokemik po izobrazbi, je odgovoren za izdelavo kozmetike, ekonomistka Vanja pa za finance in prodajo, seveda pa ima vedno tudi prva možnost preizkusiti izdelke izpod moževih rok.

SESTAVINE LOKALNE, TRG GLOBALEN

In kaj vse bo njuno podjetje ponujalo? V načrtu imata tri različne linije — od negovalne kozmetike do kozmetike za osebno higieno, njihova rdeča nit pa bo tudi promocija kranjske čebele. Ena od linij njune naravne kozmetike bo namreč temeljila ravno na proizvodih te avtohtone slovenske čebelje pasme. V izdelavo svojih izdelkov – trenutno imata na zalogi 20 različnih vrst – želita vključiti tudi čim več lokalnih pridelovalcev. Čebelje produkte tako že dobivata od lokalnega kmeta, sčasoma pa bi rada v Posavju kupovala tudi za izdelavo kozmetike potrebna zelišča, ki jih zaenkrat ljudje gojijo večinoma le za lastno uporabo.

Čeprav sta Jure Jakob in Vanja šele dobro začela novo poslovno pot, pa sta pri svojih načrtih zelo ambiciozna. Do sredine leta 2018 naj bi tako njuno podjetje imelo že sedem zaposlenih, s spletno prodajo pa bosta svojo priložnost že na začetku iskala tudi na tujih trgih.

Po petih letih delovanja bi rada trgovino z naravno kozmetiko odprla tudi v enem od evropskih velemest, kmalu pa se bosta lotila še izdelave naravnih parfumov, ki jih je zaenkrat na trgu zelo malo. »Mogoče pa bo najina zgodba odskočna deska tudi za koga drugega, da si bo upal in videl, da je marsikaj mogoče, samo malo drznosti je treba imeti,« sta nam simpatična Posavca zaupala ob koncu pogovora.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 29. maja 2014

A. Kerin

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava