DL: Podaljšal si bo bivanje v zaporu

6.9.2014 | 10:15

Franc Frece bo še dolga leta preživel v družbi pravosodnih policistov.

Franc Frece bo še dolga leta preživel v družbi pravosodnih policistov.

Franc Frece je trenutno na prestajanju 20-letne zaporne kazni, a bivanje v našem največjem zaporu na Dobu si je še podaljšal za leto in mesec, saj je pred tremi leti napadel paznike. 50-letni Frece se je za zapahi znašel, ker je julija leta 2006 med prepirom zabodel 69-letnega očeta, ki je izkrvavel zaradi hudih poškodb na kraju dogodka, potem pa se je s kladivom in nožem spravil še nad svojo partnerico in mladoletno hčerko, ki sta poleg prav tako mladoletnega sina in druge hčerke uspeli zbežati. Zaradi umora, poskusa umora in lahke telesne poškodbe je bil obsojen na takrat najvišjo možno kazen – 20 let zapora, je pa psihiater ugotovil, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Na takšno stanje se je očitno želel sklicevati tudi ob napadu na pravosodne policiste: »Takrat se sploh nisem zavedal, kaj sem počel. Že psihiatri so mi povedali, da ob epileptičnih napadih ne vem, kaj počnem, niti bolečine ne čutim,« je dejal Frece, a sodna izvedenka psihiatrinja Martina Tomori je povedala, da je razbijal po zaporniški sobi in paznike napadel v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kar pomeni, da se je zavedal svojega ravnanja in ga obvladal, so pa bile njegove sposobnosti bistveno zmanjšane.

14. marca 2011 je namreč že navsezgodaj zjutraj razbijal po zaporniški sobi in uničil okenski okvir, potem pa žugal z delom okvirja, na katerem je bilo še razbito steklo, in paznikom kričal, da bo vse pobil, če bodo vstopili v sobo. Pazniki so kljub grožnjam vstopili v sobo, Frece se je umaknil v kopalnico, potem pa so ga pomirili s solzivcem. Eden od pravosodnih policistov je uspel blokirati udarec s ščitom, potem pa so ga nekako obvladali in vklenili. Med razbijanjem po celici je poškodoval tudi samega sebe, očitno pa so ga med posredovanjem in vklepanjem poškodovali tudi pravosodni policisti: poleg modric in odrgnin je utrpel namreč zlom desetega rebra, kar je verjetno posledica uporabe gumijevke.

Ker je Frece predkaznovan, tožilki Mirjani Jerman ni ostalo drugega, kot da predlaga zaporno kazen, temu pa je sledil tudi 3-članski senat in Freceta obsodil na 13 mesecev zapora.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 29. maja 2014

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava