DL: Štukelj na albanski škarpi

4.9.2014 | 14:45

Sporna umestitev skulpture Leona Štuklja na ´glomazen´ podstavek iz škarpe z albanskim vzorcem (Foto: I. Vidmar)

Sporna umestitev skulpture Leona Štuklja na ´glomazen´ podstavek iz škarpe z albanskim vzorcem (Foto: I. Vidmar)

Arhitekt Marijan Lapajne je izpostavil nekatere najbolj sveže sporne rešitve pri urejanju prostora v Novem mestu. (Foto: I. Vidmar)

Arhitekt Marijan Lapajne je izpostavil nekatere najbolj sveže sporne rešitve pri urejanju prostora v Novem mestu. (Foto: I. Vidmar)

Na nedavnem občnem zboru Društva Novo mesto je arhitekt Marijan Lapajne predstavil nekatere zadnje probleme urejanja prostora v Novem mestu in izpostavil ponesrečeno ureditev območja Kandijskega križišča, kjer bode v oči na nov »podstavek« prestavljen kip Leona Štuklja. Da bi bilo treba območje urediti drugače, kot je, in da Štukljev kip ne sodi tja, so si bili edini tudi udeleženci urbanega sprehoda Jane´s walk, ki so podprli predlog ureditve manjšega trga.

Ureditev trga, ki bi ga poimenovali Trg novomeške pomladi, zagovarja tudi stroka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Do sedanje ureditve je prišlo bolj kot ne naključno zaradi rekonstrukcije Kandijske ceste, ko je bilo zaradi zvišanja ravni in razširitve ceste treba prestaviti tako kiosk kot tudi kip Leona Štuklja. Nova ureditev je bila narejena na hitro brez javne obravnave, o načrtih ni bil obveščen niti ZVKD. Ker gre za urejanje javnega prostora, bi javnost morala biti vključena v proces načrtovanja.

Po mnenju stroke je pri novi umestitvi spomenika Leona Štuklja najspornejši nov podstavek, ki še najbolj spominja na bunker, gre pa za kamnito škarpo z značilnim albanskim vzorcem, ki je poleg drugega tudi tako ´glomazen', da povsem prevlada nad samo skulpturo, ki je premajhna ter v neskladju z nepisanim pravilom, da mora biti kip v naravni ali nadnaravni velikosti, pa še na glavo je obrnjen, kar je, ne glede na to, da je bil Leon Štukelj telovadec, prav tako sporno. Tudi zasaditev sadik ognjenega trna (piracantha) okoli skulpture ni najbolj posrečena rešitev, saj gre za bohotno trnasto rastlino, ki zraste tudi več metrov visoko.

Zdaj, ko je stvar rešena, kot je, je pomemben problem tudi vloženi denar, ki bi bil, če bi se lotili potrebne celostne ureditve trga, ki si ga ta kraj, s katerega se obiskovalcu iz Kandije odpre prvi pogled na staro mesto, zasluži, šel v nič, v splošni krizi pa je prav malo verjetno, da se bo v bližnji prihodnosti to zgodilo, saj je priložnost za ureditev Trga novomeške pomladi z zaključkom rekonstrukcije Kandijske ceste in križišča žal zamujena.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista, 22. maja 2014

I. V.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

4.9.2014Oceni Živko 

Mar odgovorni za to ureditev in razmetavanje denarja v nič nima imena?

5.9.2014Oceni cicamica 

Pravijo da je lepota subjektivna, grdoba pač ne.... katastrofa....

5.9.2014Oceni Marko 

Ker njega ni bilo zraven, je sedaj vse narobe, kot vedno

6.9.2014Oceni ana 

Kaj komplicirate, kjer ni treba. Kamnita škarpa je lično narejena, prvikrat slišim za "albanski" vzorec. Kakšen pa je slovenski vzorec škarp? Če pa je škarpa res grda, pa hvala Bogu, da je bo obrasel ognjeni trn, je vsaj ne bo videti. Tedaj šele bo skulptura prevladala nad vsiljivim videzom zidu. Moj ognjeni trn pred hišo je star 25 let, pa ni visok več metrov, kajti pri hiši imamo tudi vrtnarske škarje, ki rešujejo zadevo. Se mi zdi, da iščete dlako v jajcu. Štukelj je v zelo elegantni pozi, ravno to, da je obrnjen na glavo, je imenitno. Da, da, vsake oči imajo svojega malarja.

6.9.2014Oceni ive 

Ako bi bil Štukelj pri tleh, bi bilo grdo, če bi bila glava nekje dol; ker pa je elegantno na višini, je skulptura zelo estetska. Tudi pri novo postavljenem Prešernovem spomeniku v LJ so pred sto leti pljuvali, sedaj pa je ena večjih znamenitosti, Dajte času čas

7.9.2014Oceni nn 

Dajte me malo razsvetlit, pa mi povejte kakšno referenco od g. arhitekta ML, da ga ne bom poznal samo po pljuvanju. Hvala.

12.9.2014Oceni estetik 

Ko se dolenjski kmet,...krajinarja gre,...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava