KD Ivan Kobal Krška vas v Podkraju, rojstnem kraju Kobala

4.9.2014 | 08:15

KD Ivan Kobal Krška vas v Podkraju, rojstnem kraju Kobala

KD Ivan Kobal iz Krške vasi je v soboto, 30. 8. 2014, organiziralo obisk Podkraja nad Ajdovščino, ki je rojstni kraj Ivana Kobala. Sprejeli so jih predstavniki KS Podkraj in potomci Ivanovega brata Lojzeta ter Lampetovi, potomci njegove žene Uršule, njihovi sosedje in prijatelji. Društvo se je predstavilo s kulturnim programom, v katerem je sodeloval moški pevski zbor in harmonikarji, predstavnika obeh Krajevnih skupnosti sta predstavila vsak svoj kraj in dogajanja v njem, predsednik društva Franc Jurečič pa je predstavil delovanje društva.

Srečanje članov društva s svojci in vaščani Podkraja je bilo veselo, prisrčno in izjemno čustveno, saj večina članov društva do tega dne niti ni vedelo, kje je bil Ivan rojen, in če na domačiji še živi kdo od potomcev, njegovi potomci in potomci njegove žene pa še nikoli niso slišali, da bi društvo po njihovem Ivanu prevzelo tudi ime, večini pa tudi ni bilo znano, kaj se je po odhodu od doma z njegovo družino dogajalo.

Kulturno društvo je bilo ustanovljeno v Krški vasi leta 1927 z imenom »Vrbenica«. Osnova društva je bil moški pevski zbor, ki je štel 12 ustanovnih članov. Društvo se je preimenovalo v Kulturno društvo »Ivan Kobal« leta 1946. Ivan je bil rojen 12. 12. 1897 v kraju Podkraj nad Ajdovščino. Na domačiji z domačim imenom pri Jurčku je ostal brat Lojze, Ivan pa se je po poroki z Uršulo Lampe, sicer sosedo iz domače vasi, najprej preselil v Ljubljano, nato v Stražo pri Novem mestu in leta 1927 v Krško vas, kmalu zatem v Brežice in leta 1938 na Velike Malence. Glasba je bila njegova največja prostočasna ljubezen, igral je na klavir, harmoniko, saksafon in violino. Kot ljubitelj glasbe in kulturno-prosvetni delavec je po prihodu v Brežice, kjer je vodil mešani zbor v tamkajšnji cerkvi, postopoma prevzel mentorstvo v nekaterih sosednjih zborih, tako tudi krškovaškem. Takoj je začel tudi z inštruiranjem mladih na vseh glasbilih, na katerih je tudi sam igral. V Brežicah je služboval kot mestni stražnik. Leta 1941 so ga zaradi njegove napredne miselnosti in dejavnosti zaprli. Iz zapora ga je rešil brežiški urar Wolf, družina pa je bila nato takoj izgnana iz Slovenije in je krajši čas našla zatočišče v Samoboru, nato pa so v času 2. svetovne vojne živeli v vasi Rude na območju Žumberka. Ivan je na tem območju deloval za partizane in se po kapitulaciji Italije in prevzemu vojaške oblasti s strani Nemcev na tem območju pridružil 13. Proleterski brigadi. Ivana so Nemci zajeli in ga 23. oktobra 1943 ubili v vasi Željezno Žumberačko, kjer je pokopan v skupinskem grobu na tamkajšnjem pokopališču. Zraven njega so v partizanskih vrstah za svobodo padli še trije ustanovni člani društva.

J. P.

Galerija

z-kobalom-001
z-kobalom-002
z-kobalom-003
z-kobalom-004
z-kobalom-005
z-kobalom-006
z-kobalom-007
z-kobalom-008

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

14.9.2014Oceni Marica Kobal 

Srečanje s člani KD Ivan Kobal je popestrilo naš sivi vsakdanjik. V našo vas ste ponesli pesem in z igranjem harmonikarjev dobro voljo. Že prvi stik z vami mi je dal vedeti, da ste to prijazni ljudje in odprtega srca. Vaša dobrovoljnost, dejavnost in ustvarjalni duh so nas prevzeli in navdušili. V prijetnem druženju z vami smo preživeli lep večer. Hvala vsem obiskovalcem in nastopajočim, še posebno organizatorju srečanja, g. Jožetu Piltaverju, vodjema pevskega zbora in skupine harmonikarjev, predsedniku društva g. Francu Jurečiču in predstavnici KS Krška vas, gospe Ireni Bausovac. Vabljeni ste še kdaj na tako srečanje, kjer bi s prelepo slovensko pesmijo in glasbo popestrili dogajanje v naši vasi. Hvala tudi predstavnikoma KS Podkraj, g. Metodu Bizjaku in g. Marku Plesničarju, sorodnikom in prijateljem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava