Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi - odprtje razstave, grad Bogenšperk

4.9.2014 | 19:00

Odprtje grafične razstave

VALVASORJEVI MEDNARODNI GRAFIČNI DNEVI

Grad Bogenšperk, 4. september 2014, ob 19. uri

Na gradu Bogenšperk so to poletje, po 325 letih, znova nastajale grafike. V klasičnih tehnikah globokega in visokega tiska so ustvarjali Nevenka Arbanas, Hamo Čavrk, Črtomir Frelih, Svetlana Jakimovska Rodić, Jožica Medle in Janko Orač. Nastale grafike bodo od 4. septembra 2014 razstavljene v grajski galeriji in bodo na gradu ostale kot del Grafične zbirke Bogenšperk.

Slovenski plemič, učenjak in polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641 – 1693) je 12. aprila 1678 na gradu Bogenšperk ustanovil grafični zavod – bakroreznico in tiskarno za bakroreze. Bila je prva te vrste na slovenskih tleh zato predstavlja tudi začetek prvega velikega poglavja v grafični umetnosti na Slovenskem. Valvasor je na gradu enajst let na lastne stroške vodil delavnico, vzdrževal mednarodno zasedbo bakrorezcev, tiskarjev in slikarjev in bil ob enem tudi glavni risar in založnik. Po zaprtju delavnice se ja na gradu Bogenšperk grafična produkcija ustavila za dobrih 325 let.

Javni zavod Bogenšperk je skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije, Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki ter slikarjem in grafikom Jankom Oračem želel znova opozoriti na te pomembne začetke grafične umetnosti pri nas ter po Valvasorjevem zgledu vzpostaviti kakovostno grafično zbirko z mednarodno umetniško grafično produkcijo na Bogenšperku. Da bi zagotovili čim višji strokovni nivo in trajnost grafičnih dnevov, smo oblikovali tudi umetniški svet.

Za 1. Valvasorjeve mednarodne grafične dneve je komisija izbrala šest umetnikov z bogatim grafičnim opusom in prepoznavno avtorsko poetiko, kar trije med njimi so univerzitetni profesorji. Poleg bogatega znanja je bilo za komisijo pomembno tudi to, da pri svojem umetniškem izražanju uporabljajo različne grafične tehnike, kar je predvsem dobrodošlo za obiskovalce, ki so avtorje opazovali pri delu in tako spoznavali grafične tehnologije. Seveda ni bilo naključje, da smo na prve grafične dneve povabili umetnico iz Hrvaške, saj se večina Valvasorjeve dediščine z njegovo grafično zbirko vred danes nahaja v Zagrebški metropolitanski knjižnici.

Valvasorjeve grafične dneve smo aprila napovedali z razstavo grafik Bogdana Borčića in usoda je hotela, da je bila to tudi zadnja grafična razstava za časa umetnikovega življenja, saj nas je kmalu po odprtju Bogdan Borčić za vedno zapustil. Odprtje razstave prvih grafičnih dnevov zato posvečamo prav Bogdanu Borčiću kot zahvalo za njegov doprinos k razvoju grafične umetnosti na Slovenskem.

Goran Milovanović, kustos Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in strokovni sodelavec Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov, je ob razstavi zapisal sledeče:

» Izvedbo letošnjih 1. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov lahko brez dvoma označimo kot uspešen poizkus popularizacije in utrjevanja grafičnega medija v javnosti kot tudi uspešen simpozijski pomen druženja in izmenjave avtorskih znanj in konceptov, kar je v današnjem času pretirane individualizacije in usmerjenosti zgolj v osebno dobrobit več kot koristno, grafična zbirka Gradu Bogenšperk pa se je dopolnila z imeni šestih avtorjev prepoznavne in bogato uveljavljene avtorske poetike. To pa je brez dvoma dragocen doprinos k vzgoji in bogatitvi tako lokalnega kot širšega kulturnega prostora.«

Valvasorjeve grafične dneve so omogočili Javni zavod Bogenšperk, Galerija Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki, Tehniški muzej Slovenije ter Las Srce Slovenije ter Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Projekt sofinancira EU.