DL: Vse se začne z drobnim lešnikom

2.9.2014 | 14:50

Košare, ki sta jih Drago Krnulc (desno) in Ivan Šeler razstavila v Kapelah. (Foto: M. L.)

Košare, ki sta jih Drago Krnulc (desno) in Ivan Šeler razstavila v Kapelah. (Foto: M. L.)

Košare lahko začnete na veliko plesti, tudi ko ste stari šestinpetdeset let. Pri tem pa ni določena niti človekova spodnja starostna meja. Drago Krnulc iz Kapel je imel šestnajst let, ko je začel plesti. Potem je štirideset let, ko je hodil v službo, pletenje malce postavil na stran, po upokojitvi pa se je znova lotil znanega mu rokodelstva in tako zdaj plete.

Delati košare ga je naučil brat Štef. Takrat je bil Drago še doma doma na Kapelskem vrhu, ki je blizu Kapel, a na hrvaški strani Sotle. Kot je Štef mojstril brata, je tudi Drago voljan prenašati svoje znanje naprej na druge, ki se želijo naučiti. In tako je Ivan Šeler, ki je prav tako doma v Kapelah, postal Krnulčev »učenec«, kot sta družno in smeje se povedala pred časom v Kapelah.

Leska, leskova palica, ki požene iz drobnega lešnika, tu se pravzaprav začne vsa stvar. A poglejte: hodite med grmovjem, leskovih palic okrog vas, da samo strmite – toda katero izbrati? »Prava palica je stara pet let. Spoznaš jo po barvi. Sivkasta barva je prava,« je zatrdil Drago. Tako kot inuit pozna mnogo vrst snega, tako izurjen pletar razloči veliko odtenkov sive barve. Zelo preprosto.

Če v palici vidite vitre, je to še en dokaz, da je prava za pletenje. A vitre nekateri vidijo in drugi jih ne vidijo. Velik odstotek ljudi, med temi tudi gospodinje, ministri, duhovniki, filozofi in konstruktorji motorjev z notranjim izgorevanjem, vam preprosto ne bodo znali povedati, kje so vitre. Razvoj človeštva ima vselej veliko obrazov. »Vitre je treba delati sproti. Drugače se posušijo in so manj primerne za pletenje,« sta zaupala Drago in Ivan še eno od skrivnosti in Drago je še dodatno pojasnil tehnološki postopek: »Pletem v kleti. Tam je vlaga in hladno.«

O tem, v kar se lahko spremenijo leskove palice, če so dovolj blizu človekovemu umu, rokam in volji, so se lahko prepričali tudi obiskovalci župnišča v Kapelah. Tam je turistično društvo Kapele, ki ga vodi Franc Vranetič, pripravilo v sodelovanju z župnikom Vladom Leskovarjem okrog velike noči razstavo, na katero sta dodala svoje tudi pletarja Drago Krnulc in Ivan Šeler.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista, 15. maja 2014

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava