Smnj-na-plac! upihnil prvo svečko na rojstnodnevi torti

2.9.2014 | 14:00

Smnj-na-plac! upihnil prvo svečko na rojstnodnevi torti
Smnj-na-plac! upihnil prvo svečko na rojstnodnevi torti

Preteklo soboto so se na prazniku Krajevne skupnosti Črnomelj ponovno zbrali ljubitelji ustvarjalnosti in rokodelstva, ki so na Gričku pod krošnjami lip praznovali prvi rojstni dan sejma vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac.

Ko so se konec lanskega avgusta »na placu« pred cerkvijo Svetega Petra v Črnomlju prvič zbrali mladi ustvarjalci, je v Beli krajini zavel nov kreativni veter. V letu dni so s prostovoljnim delom iz preprostega rokodelskega sejma razvili praznik ustvarjalnosti in vzajemnosti, na katerem se enkrat mesečno zberejo ljudje, ki verjamejo, da lahko z malimi dobrimi deli svet spremenijo na boljše.

Poleg tega, da mladim rokodelcem ponuja možnost za brezplačno predstavitev na prodajnih stojnicah, sejem Smnj-na-plac namreč vzpodbuja tudi izmenjavo dobrin in s tem trajnostni način življenja. Na vsakem od sejmov lahko tako v okviru Zamenjalnice obiskovalci med seboj menjajo odvečna oblačila, presežke z vrta, semena, ozimnico, otroške igrače in knjige; v letu dni pa so organizatorji sejma priredili še posebne izmenjave prazničnega peciva in novoletnih okraskov, neželenih daril ter kuharskih knjig.

Del prinesenih predmetov, ki na Smnju ne najdejo novega lastnika, se pridruži Dobrodelni košarici, v kateri vsak mesec v sodelovanju z Rdečim križem in škofijsko Karitas zbirajo materialne donacije za socialno ogrožene družine. Na rojstnodnevnem Smnju so Dobrodelno košarico posvetili začetku novega šolskega leta: v njej je Hiša sadeži družbe Črnomelj zbirala šolske potrebščine, ki jih bodo pomoči potrebnim šolarjem razdelile članice Društva prijateljev mladine Črnomelj.

Ker je Smnj gostoval na prazniku Krajevne skupnosti Črnomelj, so najmlajši obiskovalci prireditve na brezplačnih ustvarjalnih delavnicah tokrat ustvarjali na temo njihovega domačega kraja – izdelovali so mlin, po katerem je Črnomelj dobil ime, oblikovali okrasne preste, ustvarjali čestitke z belokranjsko ornamentiko in izdelali folkloriste, ki so v tipičnih belokranjskih nošah plesali kolo. Mali umetniki so po zaključku ustvarjanja dobili še eno pomembno nalogo: Smnju so zapeli rojstnodnevno pesem in mu pomagali upihniti svečko na torti, s katero so se z veseljem posladkali tudi nekoliko starejši obiskovalci sejma.

Naslednjič sejem vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac! v svojo družba vabi v soboto, 27. septembra, ko bodo v prostorih črnomaljskega Kulturnega doma skupaj z Društvom za zaščito živali Bele krajine praznovali Dan živali.

za Smnj-na-plac!
Andreja Šober

Galerija

na-gricku-001
na-gricku-002
na-gricku-003
na-gricku-004
na-gricku-005
na-gricku-006
na-gricku-007

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

3.9.2014Oceni very 

Bravo prostovoljke

4.9.2014Oceni vika lozar 

Lepo je videti mladino v njeni ustvarjalnosti. Ni se nam treba bati za bodočnost! Vsi ki znajo samo javkati in čivkajo kako ni dela, ne naredijo pa za to sami čisto nič, bodo zaradi takih zagnancev kot je črnomaljski Smnj, upamo,utišani.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava