DL: Uspeh mladega virtuoza - Z marimbo na kraljevo glasbeno akademijo

1.9.2014 | 13:15

Aristel že z nestrpnostjo pričakuje letošnjo jesen, ko naj bi začel magistrski študij v britanski prestolnici. (Foto: A. Kerin)

Aristel že z nestrpnostjo pričakuje letošnjo jesen, ko naj bi začel magistrski študij v britanski prestolnici. (Foto: A. Kerin)

Za Krčana Aristela Škrbića bi lahko rekli, da sodi v kategorijo tako imenovanih čudežnih otrok. Pri vsega štirinajstih letih je bil kot eden najmlajših študentov sprejet na glasbeno akademijo v avstrijskem Linzu, svojo glasbeno pot pa je letos — pri rosnih devetnajstih — nadgradil še z uspešno opravljeno avdicijo za podiplomski študij na eni najprestižnejših glasbenih akademij na svetu. Zatika se le pri denarju, saj je šolnina za študij zelo draga.

Aristelova zgodba o uspehu je zanimiva predvsem zaradi tega, ker se je z glasbo začel ukvarjati sorazmerno pozno, in sicer pri desetih letih. Sprva so ga zanimali predvsem bobni, ki se jih je učil pri profesorju Mitji Kuslju, po selitvi krške glasbene šole v nove prostore in nakupu nekaterih novih glasbil pa ga je povsem prevzela marimba. V ta instrument, ki so ga Afričani uporabljali že pred našim štetjem, se je zaljubil na prvi pogled in po le nekaj mesecih vadbe je za marimbo preživel že po nekaj ur na dan.

Manj kot dve leti od prvega srečanja s tem nenavadnim glasbilom je bil kot redni študent sprejet na študij tolkal v avstrijskem Linzu. S štirinajstimi leti je bil eden najmlajših študentov v zgodovini te univerze. Kot priznava danes, se je takrat njegov svet postavil na glavo, saj je moral praktično čez noč odrasti.

PRI ŠTIRINAJSTIH ŽE ŠTUDENT

»Avstrija je bila težka izkušnja. Na fakulteto sem bil sprejet že pri štirinajstih letih, imel sem sošolce, nekateri so bili tudi desetletje starejši od mene. Psihološko nisem zdržal. Lahko sem igral na njihovem nivoju, zaradi osebnih razmer pa sem kasneje ta študij prekinil in se vpisal v novo šolo v Veliki Britaniji,« pojasni Posavec, ki je zadnja tri leta in pol preživel v Veliki Britaniji, kjer v Londonu končuje dodiplomski študij glasbe na The Open University, v igranju marimbe pa se izpopolnjuje pri svetovno znani tolkalki Dame Evelyn Glennie.

Njegov velik talent so prepoznali tudi na prestižni londonski kraljevi glasbeni akademiji, ki kot edina v Evropi ponuja specializiran magistrski študij marimbe. »Dobiti mesto za magistrski študij v takšni ustanovi je izjemno težko. Potrebni sta bili odlično opravljena avdicija in jasna vizija prihodnosti, da sem bil sprejet,« pojasni 19-letnik, ki študij na tej akademiji slikovito primerja s študijem prava na ameriškem Harvardu. »Vsak cent šolnine, ki jo bom plačal, je tega vreden. Tako z akademskega vidika in dela z odličnimi profesorji kot tudi to, da bo to lahko odskočna deska za začetek kariere solističnega glasbenika.«

FINANČNE SKRBI

Grenak priokus sicer izjemnemu dosežku mladega Krčana dajejo le finančne skrbi, saj letnik študija na londonski akademiji stane kar dobrih 11 tisoč evrov. Znesek tako zanj kot za njegovo mati samohranilko kljub štipendiji, ki razpolovi višino šolnine, predstavlja prevelik finančni zalogaj. Pred kratkim je zato društvo Marimba  organiziralo dobrodelni koncert z Aristelom v glavni vlogi v krški glasbeni šoli, a jim vsega denarja za šolnino še ni uspelo zbrati. Mladi glasbeni virtuoz pa bi rad donacije odslužil z nastopi.

In kje se Aristel vidi v prihodnosti? Njegova želja je, da bi znanje in povezave, ki jih bo pridobil na svojih glasbenih poteh, nekega dne prinesel nazaj domov v Slovenijo. Pri tem mu je velik navdih njegova mentorica Dame Evelyn Glennie. »S svojo glasbeno prepoznavnostjo je skupaj z Eltonom Johnom pomagala prepričati angleško vlado o ohranitvi subvencioniranega osnovnega glasbenega šolstva in ne nazadnje ob vsem tem zgradila še izjemno mednarodno kariero solistke. Samo upam lahko, da bom nekega dne tudi jaz tako aktiven glasbenik, za zdaj pa mi preostane le učenje in trdo delo.«

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista, 15. maja 2014

A. Kerin

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava