Vaš komentar: Ciganski golaž

31.8.2014 | 15:30

Lojze Podobnik

Lojze Podobnik

Med Romi zopet vre. Nastal je spor in posamezni udeleženci se ne morejo pomiriti. Vpleteni udrihajo drug po drugem in vsakdo zagovarja svojo resnico. Uporabljajo se različne metode, ki so podobne razkazovanju mišic in dolenjski človek bi temu rekel: »To so ciganska posla.«

Kdo ima v tej zgodbi prav in kdo narobe, niti ni toliko pomembno. Bolj pomembno je to, da dolenjska romska skupnost zopet »krvavi«, da so zopet v ospredju zasebni interesi. Ob spremljanju podobnih zgodb ugotavljam, da spori največkrat nastajajo med vodilnima družinama iz romskih naselij Ruperč vrh in Šmihel, med katerima že leta tli rivalstvo in tekma. Pri obeh družinah gre za močne sorodstvene vezi, za skupnost, v kateri ni prostora za druge. Je pa zanimivo, da nihče od teh ni več Brajdič.

V takšnih sporih posamezni »romski politiki« revne in obubožane »cigane ciganske« izrabljajo le kot številke, s katerimi dosegajo želene osebne interese … Splošno znano je, da le ti o revnih ciganih največkrat govorijo zaničljivo in so za njih kurji tatovi, razcapani prosjaki, neolikani in zamazani cigani.

Ali je to njihova pomoč za romski boljši jutri?

Najbolj žalostno pri tej zgodbi je to, da obsojajo takšni Romi, ki so meni na nerazumljiv način izstopili iz blata, to so tisti romski gospodje, ki se danes vozijo v dragih avtomobilih, stanujejo v velikih hišah in ki so polni denarja. Njihov ustvarjalni duh je ekonomski fenomen, ki bi ga lahko uporabila naša nova vlada pri reševanju obubožanega gospodarstva.

Odgovorni in izvoljeni člani romske skupnosti se morajo zavedati, da je njihova naloga in dolžnost, da v sožitju rešujejo tovrstno problematiko in da s sovraštvom in nasiljem ne bodo dosegli želenih civilizacijskih standardov. Zavedati se morajo, da ta pot ni preprosta in ne kratka in da bo potrebno pokazati veliko več srčne kulture.

Takšnih težav ne rešuje predsednik države in tudi ne varuhinja človekovih pravic, to se rešuje v skupnosti, med ljudmi, kjer so težave nastale.

Ta problematika je trd oreh, ki se bo drobil še leta in leta. Še bodo bolele glave, še bo veliko jeze. Razmišljati se mora bolj pozitivno, bolj človeško. Danes je še čas za razum, kajti jutri bo morda že prepozno.

Lojze Podobnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

31.8.2014Oceni Jure 

Gospod Podobnik ali mogoče veste kaj pomeni Rom in kaj cigan?

31.8.2014Oceni TITO 

Rom dela cigan krade!

1.9.2014Oceni Lojze Podobnik 

Jure, odgovor na to vprašanje boš dobil v knjigi Pavle Štrukelj z naslovom Romi na Slovenskem

1.9.2014Oceni Jure 

Ahahaa Tito ta pravi cigani so tisti ki kradejo. Kdo je okradel celo Slovenijo? Tebe tudi.

1.9.2014Oceni PLEMENITI ROM 

Kje je moj komentar?

1.9.2014Oceni PLEMENITI ROM 

Moj komentar ste izbrisali. Zakaj?

2.9.2014Oceni uredništvo 

Pod prispevkom Ciganski golaž nismo brisali nobenega komentarja. Poskusite še enkrat. LP iz uredništva

2.9.2014Oceni penzijonist 

Otroke v šolo. Nezaposlenim ponuditi delo. Dela je ogromno le videt ga je treba.............

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava