DL: Zagovorniki narave - Nekaj o rožah in veliko o človeku

31.8.2014 | 10:50

Jožetu Koscu velja prisluhniti, ne glede na to, ali poslušalec pritrdi ali ne pritrdi njegovemu prepričanju, da »rastline čutijo«. (Foto: M. L.)

Jožetu Koscu velja prisluhniti, ne glede na to, ali poslušalec pritrdi ali ne pritrdi njegovemu prepričanju, da »rastline čutijo«. (Foto: M. L.)

Včasih tudi na videz manj pomembne teme in lokalne teme sporočajo pomembne resnice o svetu kot celoti. Na zemljepisni rob, kjer o takih temah govori peščica ljudi, se globalna družba ozre praviloma naključno, a omenjeno svetovljansko sporočilo vseeno ohranjajo na videz manj pomembne teme.

To lahko zatrdimo tudi ob pogovoru, na katerega je kostanjeviška knjižnica aprila kot predavatelja povabila Jožeta Kosca. Kosec, ki je učitelj matematike in fizike v osnovni šoli Mengeš, prihaja pogosto v Kostanjevico na Krki in na Dolenjsko in v Posavje in je zato nekako domačin tudi v tem okolju.

Kosec, ki je s fotoaparatom očitno v vseh letnih časih natančno prehodil tudi obsežno nižinsko in planinsko območje južno od Ljubljane, po mnogih natančnih opazovanjih in večletnih primerjanjih zatrjuje, da najde rože, ki cvetijo istočasno, čeprav naj bi po dosedanjih izkušnjah odpirale cvetove v različnih letnih obdobjih. Ob tem ljubiteljski raziskovalec sporoča sodobnemu svetu pomembno predpostavko: rože cvetijo tako drugače zaradi spreminjanja podnebja.

Nekatere njegove razlage lahko povzamemo v poziv za ohranjanje naravne raznovrstnosti, ki je je vse manj zaradi človekovih vplivov. Kot je rekel, se je na svojih poteh prepričal, da so na Bohorju in Gorjancih bogata nahajališča mnogih vrst rož. Nekatere od t eh so zelo redke v Sloveniji, toda na Gorjancih (še) rastejo. Mogoče bodo preživele in bodo zaznamovale tudi prihodnost, če drži Koščevo opažanje, ki ga je na kostanjeviškem pogovoru dal sicer maloštevilnim poslušalcem v presojo z besedami: »Vedenje o rastlinah se širi.« Tako rastoče vedenje o rastlinah očitno ne ustavlja človekove sekire, ki v zadnjem obdobju šviga pospešeno. Kosec obžaluje izsekovanje gozda in s tem starih dreves.

Mengeškega učitelja matematike in fizike, ki je na kostanjeviškem pogovoru kot ljubiteljski razlagalec narave zelo strokovno in s širokim znanjem nizal nekatere podrobnosti o gozdovih in travnikih pred našim domačim pragom, je ena od obiskovalk knjižničnega večera obvestila, da je na Krškem polju opazila rastlino, ki je po mnenju domačinov nenavadna za ta kraj. Po njenem mnenju so to rastlino pripeljali na za to rožo nenavadno rastišče na Krško polje od nekod, od koder so ob gradnji avtoceste dovažali zemljo.

Zanimivost – in več kot to.

Nenavadni rastlinski gostje na Krškem polju, uvodoma omenjeni cvetovi različnih letnih časov v istem obdobju in npr. kitajska osica na slovenskem kostanju, o kateri je nedavno poročal med prvimi tudi Dolenjski list! Sporočilo je svareče, če ga opazujemo najširše, v svetovnih razsežnostih: ko človek vse hitreje preureja svet, mu stvari polzijo iz rok.

Zato je pogovor z ljubiteljskim naravoslovcem Jožetom Koscem v kostanjeviški knjižnici lahko tudi več kot samo kramljanje o cvetočih travnikih in gorskih pobočjih.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista, 8. maja 2014

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava