DL: Za ničvredne verižice tisoč evrov in več

29.8.2014 | 12:30

Mile Mirković (na desni ob prevajalki) in Nenad Cindrić očitkov iz obtožnice ne priznata.

Mile Mirković (na desni ob prevajalki) in Nenad Cindrić očitkov iz obtožnice ne priznata.

»Ni logike, da bi mi kdo za verižico dal 3.000 evrov! Dajali so mi po 50 ali 100 evrov, bil pa sem sam. Sploh ni res, kar piše v obtožbi,« je na krškem okrožnem sodišču dejal Mile Mirković, ki naj bi tako ogoljufal vsaj 15 ljudi po vsej državi. Nenad Cindrić pa očitkov sploh ni priznal: »S tem nisem imel nič! Mene sploh ni bilo zraven!«

Brežiški policisti so 60-letnega Mirkovića prijeli sredi novembra lani, saj so ugotovili, da je na območju Posavja in Dolenjske ogoljufal več ljudi. Zalomilo se mu je, ko mu je ena od žrtev izročila 1.470 evrov, saj je mislila, da je tako dobila debelo zlato verižico, a je kmalu ugotovila, da je postala lastnica cenene verižice iz navadne kovine. Storilec je ob njenih ugotovitvah, da je prevarana, pobegnil, zato je zadevo prijavila policistom. Ti so ugotovili, da 60-letnik iz Karlovca, ki je sedaj v priporu, ni delal sam, pač pa je imel pomagača. In da je seznam žrtev precej dolg.

V vseh primerih sta goljufije izvrševala na podoben način, vedno na javnih krajih, največkrat v bližini trgovin ali bank, žrtve pa so bile starejše ženske. Tako se je Mirković v bližini žrtve sklonil, pobral debelejšo verižico, ki jo je tik pred tem neopazno spustil na tla, in žrtvi ponudil, da si najdeno verižico razdelita na pol. Takrat je pristopil Mirkovićev pomagač, vsaj v dveh primerih naj bi bil to Nenad Cindrić, ki se je izdajal za poznavalca in ocenil, da je verižica vredna nekaj tisoč evrov. Predlagal je, da sam odkupi verižico za 1.000 evrov, in odšel z izgovorom, da gre na bančni avtomat po gotovino. Mirković, ki je ostal z žrtvijo, je tej ponudil, da ji odstopi verižico v zameno za 500 evrov oziroma vso gotovino, ki jo ima pri sebi. Če katera od žrtev denarja ni imela pri sebi, jo je celo pospremil do bankomata ali banke, kar so posnele tudi nadzorne kamere; na tak način pa naj bi si od nič hudega slutečih žrtev pridobila od 100 pa celo do 2.000 evrov. Žrtve so največkrat šele kasneje ugotovile, da so verižice iz navadne obarvane kovine. Vsaj na eni verižici so v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju našli biološke sledi Mirkovića.

Ker obtoženca krivde nista priznala, bo potrebno sojenje, ki pa se zna precej zavleči, sploh če bodo zaslišali oškodovance, saj gre za starejše osebe, ki prihajajo iz vse Slovenije, tudi s Primorske, Cindrićeva odvetnica pa je predlagala celo prepoznave.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista, 8. maja 2014

T. Jakše Gazvoda

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

30.8.2014Oceni butec&butec 

Bedaki in konji. tako se reče tem pohlepnežem, ki mislijo, da so poceni kupili zlato. Prav jim je požrešnežem. Imamo zlatarne in trgovine, zatorej... po moje tudi ni kriv!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava