Za zaključek pa še policisti ...

29.8.2014 | 08:10

Policijski orkester

Policijski orkester

Danes se izteka doslej najuspešnejši ribniški poletni festival, ki smo mu nadeli ime Grajski večeri. Julija so bila z nami Voroneška dekleta iz dvomilijonskega ruskega mesta Voronež in številne obiskovalce očarala z dodelano in barvito kostumsko podobo, ki sloni na ruski oblačilni dediščini, liričnih pesmih in plesu (tokratna zasedba je nastopila tudi na odprtju Olimpijskih iger letos v Sočiju), vonj po mediteranu je pričarala vrhunska klapa Gallus, mlade vseh generacij je navdušil Zavod Bufeto, edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča, folklorne skupineTine Rožanc, Stična, Predgrad, Bloke ter Grmada so predstavile plese, značilne za slovenske pokrajine. Avgusta smo se najprej prepustili vrhunskim akustičnim zvokom skupine Dan D, za tem energičnim, neponovljivim mednarodnim Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra (člani prihajajo iz Španije, Grčije, Italije, Francije, Srbije, Indije), s hudomušnostjo in igrivostjo nas je očaralDixie šok band, salve smeha pa je prejšnji petek iz polnega avditorija zvabljala stand-up komičarka Lucija Ćirović z gosti.

Kot smo začeli in nadaljevali, bomo za letos tudi končali: vrhunsko. Za zaključek Grajskih večerov se bo na oder letnega gledališča postavil eden najboljših orkestrov pri nas in širše, POLICIJSKI ORKESTER s solistom MATJAŽEM MRAKOM.

Orkester je bil ustanovljen poleti 1948 zaradi potreb in prizadevanj takratne slovenske vlade in tudi posameznikov, da bi Slovenija imela reprezentativni pihalni orkester za igranje na praznovanjih, proslavah, obletnicah, promenadnih in celovečernih koncertih … Godba je nenehno rasla, tako številčno kakor kakovostno, in kmalu prerasla v simfonični pihalni orkester, ki danes šteje 60 članov. Z delom vseh članov orkestra in drugih delavcev slovenske policije ter njegovih privržencev sta nastala bogata tradicija in sloves policijskega orkestra kot vrhunske pihalne sestave doma in v tujini. V skladu z namenom ustanovitve in razvojem je po osamosvojitvi samoumevno nastala obveznost sodelovanja orkestra na državnih protokolarnih prireditvah, zato ga je slovenska vlada leta 1994 imenovala za uradni protokolarni orkester Republike Slovenije.

Poleg državnih protokolarnih obveznosti prireja koncerte in nastopa za Policijo in Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije. S svojim delovanjem povezuje slovensko policijo in državljane, sodeluje s kulturnimi ustanovami in s priznanimi tujimi in domačimi dirigenti, solisti in zbori. V zadnjih letih so z orkestrom sodelovali mnogi dirigenti in skladatelji iz tujine: dr. Alfred Reed iz ZDA, Manfred Schneider iz Nemčije, Roger Boutry iz Francije, Jacob de Haan, Johan de Meij, Peter Kleine Schaars in drugi.

Policijski orkester je gostoval v Makedoniji, Švici, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Angliji in na Madžarskem. V letih od 2005 do 2007 je za nizozemsko glasbeno založbo De Haske posnel tri zgoščenke, ob praznovanju šestdesetletnice obstoja pa je izšla zgoščenka, ki je nastala v sodelovanju z RTV Slovenija in solisti zabavne glasbe, s katerimi pogosto sodeluje v različnih glasbenih projektih.

Skladatelj in dirigent NEJC BEČAN je svojo glasbeno pot pričel v domačem Tržiču, kjer je obiskoval ure klarineta in kasneje saksofona. Na SGBŠ Ljubljana se je izpopolnjeval v smeri jazz saksofona. Po maturi na Gimnaziji Kranj je opravil sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo, kjer je v letu 2009 z odliko (summa cum laude) diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije v razredu Janija Goloba. V času študija se je kot skladatelj uveljavil tako v Sloveniji kot tujini, saj so bile njegove skladbe izvajane v Avstriji, Rusiji, Franciji, Italiji, Hrvaški, Nemčiji, Srbiji in na Irskem.

Med pomembnejše skladateljske projekte in izvedbe sodijo kratki balet “Prelude to a Kiss” (Orkester slovenske vojske/Milivoj Šurbek, 2005), “Concerned about Saxophone” (Simfonični orkester AG/George Pehlivanian/solist: Lev Pupis, 2007), glasba za film “Vampir z Gorjancev” (Simfonični orkester RTV/En Shao/režiser: Vinči Vouge Anžlovar, 2008), “Simfonieta” (Simfonični orkester AG/Toshihiro Yonezu, 2009). Za skladbo “Concerned about Saxophone” je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani, koncert pa je bil leta 2009 izveden tudi v sklopu Oranžnega abonmaja Slovenske Filharmonije.

Poleg uspešnega skladateljskega dela se je Nejc Bečan na glasbenih odrih uveljavil tudi kot dirigent. Leta 2011 je zaključil študij dirigiranja na Akademiji za glasbo v razredu Milivoja Šurbka, leta 2013 pa še izpopolnjevanje na podiplomski stopnji na Univerzität für Musik und darstellende Kunst Wien v mojstrskem razredu prof. Marka Stringerja. V preteklosti se je kot dirigent uspešno predstavil na koncertih Gimnazije Kranj, prav tako pa tudi na abonmajskih koncertih AG, v okviru katerih je vodil Policijski orkester, Pihalni orkester AG in Orkester SNG Opera in balet.

Novo koncertno sezono začenja kot dirigent in umetniški vodja Policijskega orkestra.

Kot udeleženec različnih mojstrskih tečajev se je izpopolnjeval pri maestrih kot so Nicolas Pasquet, Mark Stringer, Alexander Polishchuck, Andrey Boreyko in Johannes Stert. Na tečajih v St. Petersburgu (2011) in Weimarju (2012) je bil izbran v ožji krog finalistov, kjer je pridobival dodatne izkušnje z orkestroma St. Petersburg Chamber Philharmonic in Jeaner Philharmonie.

MATJAŽ MRAK je kot poklicni glasbenik zaposlen v Policijskem orkestru na delovnem mestu solist klarinetist. Z orkestrom redno nastopa tudi kot vokalni solist.

Matjaž Mrak nastopa z različnimi instrumentalno-vokalnimi zasedbami doma in v tujini. Je član enega najboljših slovenskih narodno-zabavnih ansamblov Štajerskih 7, njegovo uspešno delo pa dokazuje 15 posnetih zgoščenk. Ena izmed njih je izšla ob 60-letnici Policijskega orkestra v sodelovanju z RTV Slovenija in solistkami slovenske popularne glasbe.

Vabljeni v petek, 29. avgusta, ob 20. uri v ribniški Grad!

Na povezavi: http://issuu.com/ouli/docs/brosura_semenj_2014__/1 si oglejte tudi zgibanko, ki smo jo izdali ob letošnjem, 39. Ribniškem semnju, vključno z vsemi prireditvami, ki še bodo v sklopu letošnjih Ribniških dnevov. Že v soboto vas Hrovačani vabijo na tradicionalni fižolov dan.

Turistično društvo Ribnica
Vodja projekta Grajski večeri
Marko Modrej

Galerija

FIŽOLOV DAN
Lucija Čirović vedno znova navdušuje
Policijski orkester (1)
Policijski orkester

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava