Novomeška scena - 2. festival novomeške glasbe z njenimi koreninami

28.8.2014 | 12:05

Generacija Rudolfovo (foto: Borut Peterlin)

Generacija Rudolfovo (foto: Borut Peterlin)

2. festival NOVOMEŠKA SCENA bo v petek, 29. avgusta 2014, ob 20.30 uri na Vrtu San Sebastian na nek način predstavila korenine novomeške glasbe. Kljub temu, da bodo glasbo izvajali predstavniki različnih generacij, bodo v ospredju starejši ustvarjalci novomeške glasbe, ki so pomembno vplivali na razvoje novomeške glasbe v preteklih štirih desetletjih.

Festival bo odprla zasedba ŠANKPOLITKARJI. Sama skupina je morda med širšo javnostjo manj poznana, njeni posamezniki in zgodovina pa je vsem dobro znana. Skupina namreč izvaja glasbo pevca in kitarista Boruta Tirana. Gre za tisto glasbo skupine Društvo mrtvih pesnikov, katere avtor je on in segajo tudi v obdobje, ko se je skupina imenovala še Proteus, torej v konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. V petek bomo slišali tudi skladbe kot so Mestni Robin Hood, Ko te ni, 25 in druge novejše. Skupino Šankpolitkarji sestavljajo še: Aleš Tiran (Kitara), Emil Jurečič (bas kitara, vokal) in tokrat Simon Žižek (bobni), ki bo nadomestil Klemna Mihaliča.

Zasedbe RUDOLFOVO GENERACIJA ni potrebno posebej predstavljati. Pevec in kitarist Cveto Šali je zbral predstavnike mlajše generacije novomeških glasbenikov s katerimi izvajajo v večjem delu skladbo legendarne novomeške zasedbe iz konca sedemdesetih in začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja RUDOLFOVO, katere član je bil Šali. Poleg glasbe skupine Rudolfovo izvajajo še tujo skladbo skupin The Doobie Brothers, Steely Dan in Allman Brothers, ki so močno vplivali na ustvarjanje in razvoj novomeške glasbe. Zasedbo sestavljajo še: Gregor Štrasbergar (vokal), Jure Dolinar (kitara), Jernej Šuštaršič (klaviature), Tomaž Koncilija (bas, vokal) in Miro Tomšič (bobni, vokal).

Novomeški večer bo zaokrožila skupina SODDIHA, zrela novomeška zasedba izkušenih glasbenikov, ki je v zadnjem obdobju ponovno v polnem ustvarjalnem zagonu. Skupina se je razvila iz predhodnic D'kovači in kasneje Ž'kovači. Skozi celotno obdobje glasbo skupine močno zaznamuje pevec in kitarist ter avtor večjega dela skladb Tomaž Zorko – Zore in kitarist Primož Moškon, ki v zasedbi deluje prav tako od njenih začetkov. V aktualni zasedbi sodelujejo še predstavniki mlajših generacij: Janez Badovinec (kitara, glas), Andrej Zupančič (bas) in Miha Recelj (glas, bobni).

Po besedah Matije Škofa, vodje festivala »se nam v petek ponovno obeta prijeten novomeški večer, ki bo v pravem pomenu prikazal moč medgeneracijskega sodelovanja, če se nekoliko pošalimo. V posameznih zasedbah bodo namreč skupaj igrali glasbeniki med katerimi je več desetletji razlike pa, kot bomo videli, to sploh ni težava, ravno nasprotno.« Organizatorji pa se že veselijo festivala prihodnje leto na katerem si želijo predstaviti nove albume mlajših generacij novomeških glasbenikov, ki jih ti že napovedujejo.

Vstopnina znaša 5 evrov.

PR

Galerija

2. novomeška scena_PLAKAT
Borut Tiran_Foto_Matjaž Rušt
Generacija Rudolfovo_foto Borut Peterlin
Soddiha_foto_Alen Zulic
Tokac_1. Novomeška scena. 2013

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava