DL: Kremenjak, nova ulica med vinogradi

26.8.2014 | 12:20

OPPN so svetniki v prvi obravnavi že potrdili. (Foto: arhiv)

OPPN so svetniki v prvi obravnavi že potrdili. (Foto: arhiv)

Območje vinogradniškega okoliša Kremenjak pri Ruperč Vrhu, ki je posejano z mešanimi stanovanjsko-vinogradniškimi pozidavami, je prepoznano kot območje za novo podeželsko naselje. Novomeška občinska uprava se je za to območje lotila priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki ga je nedavno v prvi obravnavi potrdil tudi občinski svet.

Kot je pojasnila Mojca Tavčar, vodja urada za prostor pri MO Novo mesto, so se na podlagi mnogih pobud in pripomb občanov ob pripravi občinskega prostorskega načrta (OPN), da se na tem območju dovoli stanovanjsko pozidavo, odločili sanirati razpršene gradnje in urediti novo naselje. Gre za vinogradniško območje, veliko približno 7,5 hektarov na SV delu Stranske vasi oz. Ruperč Vrha, nad lokalno cesto, ki vodi od Stranske vasi proti Pogancem. Med vinogradi, njivami, vrtovi in sadovnjaki stojijo zidanice in stanovanjske hiše, nekatere so zgrajene na črno oz. so večje, kot je dovoljeno. S sprejetjem OPPN jih bo mogoče legalizirati, dovoljena bo tudi gradnja na preostalih prostih zazidljivih površinah in rekonstrukcije oz. povečanje že obstoječih objektov. Pripravljavci načrta pričakujejo predvsem zanimanje za gradnjo stanovanjski hiš na tem območju in rekonstrukcijo obstoječih zidanic. Odgovorna pripravljavka prostorskega načrta Bogdana Dražič iz družbe BD projektiranje ob tem opozarja, da je zaradi ozke in podolgovate strukture zemljiških parcel gradnja novih hiš marsikje možna samo kot gradnja v nizu, če ne bi prišlo do združevanja ožjih parcel trenutno različnih lastnikov v širše.

Po načrtih naj bi to postala ulica, ob rekonstrukciji križišča na vstopu v naselje pa naj bi na skupnih površinah uredili manjši park z otroškim igriščem, na travniku južno od naselja pa nogometno igrišče. Območje že ima električno, vodovodno,  kanalizacijsko in telekomunikacijo omrežje, ki pa ga bo na določenih delih treba dograditi, ocenjujejo pripravljavci dokumenta. Stroške izdelave OPPN bo nosila občina, znašajo okoli 14.400 evrov, a pristojni računajo, da bodo ta denar dobili povrnjen prek komunalnega prispevka, ki ga bodo zaračunali 66 lastnikom zemljišč.

Pot do prostorskega akta je še dolga, občinski uslužbenci se bodo morali najprej opredeliti do pripomb, ki so jih prejeli ob javni razgrnitvi dokumenta, nato pa bo izdelovalec načrta pripravil predlog OPPN in ga posredoval nosilcem urejanja prostora v pridobitev mnenj. Potem bo podrobni prostorski akt znova obravnaval občinski svet.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista, 8. maja 2014

Irena Novak

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava