V živo: Kako so živeli v srednjem veku

23.8.2014 | 08:25

V živo: Kako so živeli v srednjem veku
V živo: Kako so živeli v srednjem veku

Smo društvo Viteški red Viridi Hedera iz Ribnice in dejavnost našega društva je začrtana v smislu oživljanja, promocije in raziskav ter razumevanja srednjeveškega življenja, kulture, tehnike in obrti z namenom, da se znanja in spretnosti ohranijo za bodoče generacije. Zato se lotevamo projektov rekonstrukcije oblačilne kulture in opreme ter vsakdanjih uporabnih predmetov. Poseben povdarek pa je oživljanje bogate Slovenske srednjeveške zgodovine. Zato smo se odločili, da delček srednjeveške kulture predstavimo tudi v domačem kraju v Ribnici. In ker je to prva takšna prireditev v našem kraju je za nas in naše društvo pomembna in seveda pomembna za samo občino Ribnico, kajti obudili bi tudi sam grajski prostor, kateri sameva.

Sama prireditev bo v soboto 23. avgusta 2014 s pričetkom ob 11. uri pa vse do 18 ure. Sam program in celotna zastavljena prireditev bo zelo pestra. Odvijali se bodo srednjeveški plesi, prikaz takratnega bojevanja - mečevanja in v sklopu vsega bodo razni prikazi naših mojstrov od izdelave papirja, kako so delali pergament in pisali na pergament, srednjeveška igrala, vrtiljak, lokostrelske veščine, prikaz življenja viteza v taboru in njegova oprema z bogato orožarno, kako so si izdelovali oblačila - predli itd. Prireditev je organizirana z minimalnimi stroški in vse je delo prijateljskih vezi, ki so se stkale v dolgih letih, kar že delujemo in smo seveda delali še pred ustanovitvijo našega društva. Sama prireditev ni podprta s strani nobenega sponzorja, tako da smo imeli veliko dela da vse skupaj sestavimo, je pa podprta s strani občine Ribnica in strani knjižnice Miklova hiša v Ribnici in seveda kar je najpomembneje podprta je s strani gostujočih skupin, kar preko 10 skupin se bo zbralo tako domačih kot tudi tujih skupin. Vedno je pomembno kako postavimo in začrtamo in smo veseli, da so nas v našem projektu podprle tudi skupine iz tujine.

Podprl nas je tudi g. župan Jože Levstek in bo imel uvodni in zahvalni govor, ko se srednjeveški dan prične to je ob 11 uri. Ker je vse skupaj pomembno tako za nas kot tudi za našo občino Ribnico, vas vabim da sodelujete z nami in pošljete kakšen glas v svet, saj le tako bi tudi Ribnica bila kje omenjena in zaživela, kot turistična destinacija.

Vabljeni!

Kaj smo delali v preteklem letu, si lahko ogledate v dveh video zapisih:

Društvo Viteški red Viridi Hedera 

Galerija

grad
grad1
grad2
grad3
grad4

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava